Η σχέση του παιδιού με τον σκύλο: Θεμελιώδης λίθος της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων SMARTDOG!

Ο Βασίλης Γουλιέλμος συναντά και συζητά με τον Βαγγέλη Γκοτζαμπασόπουλο για την αγάπη του για τους σκύλους, την εκπαίδευσή τους, καθώς και τη μοναδική σχέση που αναπτύσσουν με τα παιδιά.

Ο Βαγγέλης Γκοτζαμπασόπουλος είναι ο ιδρυτής της διαδραστικής Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων, SmartDog. Η σχολή SmartDog, αποτελεί το όνειρο ενός ανθρώπου που αγάπησε από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του, με όλη του την ψυχή, τον σκύλο και τις ιδιαιτερότητές του. Ένα όνειρο που πήρε σάρκα και οστά το 1998, ύστερα από εσωτερική αναζήτηση και μακρόχρονη ενασχόληση του Βαγγέλη με τον σκύλο, αφήνοντας πίσω του μία πολύ σημαντική καριέρα στον δημόσιο τομέα.

Ο Βαγγέλης παρακολούθησε για τρία χρόνια ποικίλα εκπαιδευτικά σεμινάρια από Έλληνες και ξένους εισηγητές, έχοντας στο πλευρό του ανθρώπους που τον στηρίζουν έως και σήμερα. Την ίδια περίοδο, του δόθηκε η δυνατότητα να διατελέσει βοηθός κτηνιάτρου στο ιατρείο του μέντορα και επιστήθιου φίλου του, Μανώλη Καλανόψη, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία στο χώρο των ζώων συντροφιάς.

Η μεγαλύτερη ευκαιρία, όμως, του δόθηκε έξι μήνες προτού πάρει την απόφαση για τη δημιουργία της δικής τους σχολής, αφού ταξίδεψε στις Η.Π.Α. για να παρακολουθήσει επιπρόσθετα σεμινάρια που αφορούσαν στην εκπαίδευση σκύλων. Επιστρέφοντας, ίδρυσε τη Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων SmartDog, έχοντας συνοδοιπόρους την περίσσεια αγάπη του για τους σκύλους, το χαρακτηριστικό του πείσμα για επιτυχία και τον ενθουσιώδη χαρακτήρα του.

Εκείνη την περίοδο στην Αττική υπήρχαν ελάχιστες σχολές εκπαίδευσης σκύλων, συγκριτικά με σήμερα που το επάγγελμα γνωρίζει μεγάλη άνθηση και εξέλιξη. Αξίζει να αναφερθεί, ότι η πρώτη επαφή του με τα παιδιά και την εκπαίδευση σκύλων με αυτά, έλαβε χώρα μέσα από την ενασχόλησή του με τα κοινά.

Πολυπράγμων και ευρηματικός, το 2006 δημιούργησε τη φιλοζωική του Δήμου Αχαρνών, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Αλεξάνδρα και τον καλύτερό του φίλο και βοηθό του στη σχολή, Σπύρο Μπούκουρα. Διετέλεσε Πρόεδρος της φιλοζωικής επί τέσσερα χρόνια και μαζί με την ομάδα του έβαλε σε πρώτο πλάνο ένα ακόμη μεγάλο του όνειρο, την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών για τα ζώα συντροφιάς, πρωτοπόρος σε αυτό το εγχείρημα, εναπόθεσε στους νέους όλες του τις ελπίδες.

Ο Βαγγέλης ξεκίνησε να επισκέπτεται μαζί με την ομάδα του σχολεία του δήμου Αχαρνών – Αττικής, κάνοντας παρουσιάσεις με εκπαιδευμένους σκύλους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα νέα παιδιά να δείξουν την ευαισθησία τους προς τα μικρά ζώα και να δοθεί η πρέπουσα σημασία για τη σωστή μεταχείριση και κηδεμονία τους.

Το 2014, έχοντας πλέον γίνει πατέρας δύο αξιολάτρευτων παιδιών, συνεργάστηκε με τον δήμο Αγίων Αναργύρων – Αττικής, προωθώντας το ανανεωμένο πλέον πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων σε ό,τι αφορά τη σωστή κηδεμονία των ζώων συντροφιάς. Επισκέφθηκε δημοτικά σχολεία, και αργότερα κάποια ιδιωτικά νηπιαγωγεία του δήμου και καθότι, πλέον, πατέρας, αποτέλεσε πρότυπο για τα παιδιά του, μοιράζοντας απλόχερα τις γνώσεις και την εμπειρία του.
«Η ευαισθησία μας ως προς τα παιδιά είναι η κινητήριος δύναμή μας σ’ αυτόν τον χώρο, όπου, δυστυχώς, αρκετοί εκπαιδευτές προάγουν λανθασμένα πρότυπα εκπαίδευσης», σχολιάζει και συνεχίζει: «Η φιλοσοφία που ακολουθεί η Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων SmartDog είναι να αντιστέκεται στα λάθος πρότυπα, προωθώντας την υγιή συνεργασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα που χρειάζεται μία οικογένεια με παιδιά, ώστε να συμβιώσει με το νέο τετράποδο μέλος της οικογένειάς της.

Εάν θέλετε να εκπαιδεύσετε έναν σκύλο δώστε του ένα παιδί και εάν θέλετε να εκπαιδεύσετε ένα παιδί δώστε του έναν σκύλο!

Έτσι, εφόσον υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια, φροντίζουμε η εκπαίδευση να γίνεται με διασκεδαστικό και διδακτικό τρόπο και για τους δύο (σκύλος – παιδί) και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά!
Εξάλλου, το μότο που ακολουθούμε είναι: Εάν θέλετε να εκπαιδεύσετε έναν σκύλο δώστε του ένα παιδί και εάν θέλετε να εκπαιδεύσετε ένα παιδί δώστε του έναν σκύλο! Θα σας αφήσουν έκπληκτους με τον τρόπο που επικοινωνούν και συνεργάζονται».

Η ομάδα του Βαγγέλη Γκοτζαμπασόπουλου απαρτίζεται από τους πιο καταρτισμένους συνεργάτες στο αντικείμενο της εκπαίδευσης σκύλων. Οι άνθρωποι της σχολής SmartDog πιστεύουν ακράδαντα, ότι για να ζήσει αρμονικά ένας κηδεμόνας με τον σκύλο που έχει επιλέξει, χρειάζεται πολλή αγάπη, γνώσεις και σωστή εκπαίδευση και για τους δύο, και για τον κηδεμόνα και για το σκύλο του.

Έχοντας ως βάση τα παραπάνω, δημιουργούνται οι καλύτερες προοπτικές για μία ισορροπημένη σχέση μεταξύ τους. Όμως τα οφέλη της εκπαίδευσης του σκύλου πολλαπλασιάζονται, όταν στην οικογένεια που δημιουργείται υπάρχει ένα παιδί. Κυρίως για το παιδί, αλλά ενίοτε και για τον σκύλο. Μέσω της εκπαίδευσης χτίζεται μία δυνατή σχέση! Για αυτή τη δυνατή σχέση συνεχίσαμε να συζητάμε με τον Βαγγέλη: «Η διαδικασία της εκπαίδευσης αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο για τη δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού μεταξύ σκύλου και παιδιού. Η εκπαίδευση ξεκινά από τη στιγμή που θα αποκτήσετε τον σκύλο σας. Το παιδί εκπαιδεύεται με τη βοήθειά μας, ώστε να χειρίζεται τον σκύλο με σεβασμό και αγάπη, ενώ ο σκύλος από την πλευρά του δίνει την απέραντη αγάπη και την αφοσίωσή του στην οικογένειά του.
Η ιδανικότερη και πιο αποτελεσματική μέθοδος διδασκαλίας είναι η μίμηση. Το παιδί μαθαίνει πώς να φέρεται, βλέποντας τη δική μας συμπεριφορά απέναντι στον ίδιο και τον σκύλο του. Το αποτέλεσμα; Το παιδί αποκτά με τον καιρό έναν πραγματικό φίλο»! «Οι δύο φίλοι μεγαλώνουν και μαθαίνουν μαζί…», αναφέρει ο Βαγγέλης και απαριθμεί τα θετικά στοιχεία της συμβίωσης και αλληλοεκπαίδευσης παιδιού και σκύλου:

Η εκπαίδευση διορθώνει τα τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς τους. «Ένα πλεονέκτημα της σωστής εκπαίδευσης είναι η διόρθωση προβλημάτων συμπεριφοράς του σκύλου (γάβγισμα, δάγκωμα) αλλά και του παιδιού αντίστοιχα (κλάμα, φωνές, επιθετικότητα κ.λπ.), συμπεριφορές που ίσως προσφέρουν ευχαρίστηση και στους δύο.
Μέσω της ανάπτυξης μίας σχέσης εμπιστοσύνης, αυτά τα προβλήματα μπορούν να διορθωθούν και να εκλείψουν».

Μαθαίνει σε αμφότερους καλούς τρόπους: «Η εκπαίδευση έχει ως στόχο να διδάξει στους σκύλους και στα παιδιά τους καλούς τρόπους που επιθυμούμε, για παράδειγμα, έναν ευγενικό χαιρετισμό σε μία επίσκεψη στο σπίτι.
Ο εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί να συνοδεύει το παιδί στις βόλτες με την οικογένεια ή ακόμη και με τους φίλους του, στις δραστηριότητές του και να συμμετέχει στο παιχνίδι των παιδιών. Το παιδί, περνώντας ουσιαστικό χρόνο με τον σκύλο του, μαθαίνει τις αντιδράσεις στα διάφορα συναισθήματα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφέρεται.

Οι σκύλοι εκπέμπουν πάντα αγάπη, ακόμη και η απλή παρουσία τους στο χώρο παρέχει ισχυρό αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά

Ουσιαστικά, το παιδί μαθαίνει να σέβεται και να εντάσσει τον σκύλο στην οικογένεια, θεωρώντας τον ισότιμο μέλος αυτής».

Το ενδιαφέρον και η φροντίδα του σκύλου από το παιδί, ενισχύουν το πέρασμα από τον εγωκεντρισμό που τα χαρακτηρίζει, στην κοινωνικότητα!
«Η επιθυμία για φροντίδα ενδυναμώνει το παιδί και τονώνει την αυτοπεποίθησή του, προσφέροντάς του παράλληλα τις σωστές βάσεις για τη μετέπειτα ενήλικη ζωή του, όπου θα τον διέπει η ευαισθησία και η ευθύνη. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του σκύλου του, όπως το φαγητό, την καθαριότητά του, το μπάνιο του, τη βόλτα για την εκτόνωσή του κ.ά., το παιδί μαθαίνει τη συνέπεια και την υπευθυνότητα, κάνοντας κάτι που του δίνει χαρά… φροντίζοντας τον σκύλο του»!

Από τη νεαρή ηλικία τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα ζώα ως άλλα υποκείμενα και όχι αντικείμενα και σχετίζονται με αυτά, κατανοώντας ότι έχουν τα δικά τους συναισθήματα.

«Ο σκύλος από τη φύση του αποτελεί κοινωνικό ον, έχει την ικανότητα να προσφέρει ανιδιοτελή αγάπη, ενώ ταυτόχρονα γίνεται ένας προσεκτικός ακροατής του παιδιού. Έτσι, το παιδί νιώθει ασφάλεια και εκφράζεται ελεύθερα, γνωρίζοντας ότι ο σκύλος δεν θα τον κρίνει. Ως κατοικίδιο, προφέρει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης του παιδιού. Στη διαδικασία μάθησης της συναισθηματικής ταύτισης με την ψυχική κατάσταση του σκύλου, και της κατανόησης της συμπεριφοράς και των κινήτρων του, είναι σημαντική η συμβολή των γονέων και του εκπαιδευτή, εξηγώντας στο παιδί τις ανάγκες και τα συναισθήματα του σκύλου».

Ακόμη ένα βασικό πλεονέκτημα της εκπαίδευσης ενός παιδιού με τον σκύλο του, είναι η κοινωνικοποίησή τους, η οποία μέσω της εκπαίδευσης ενισχύεται και στους δύο. «Έχουμε βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωποι με παιδιά που είναι ντροπαλά και δεν θέλουν να συμμετέχουν στην εκπαίδευση του σκύλου τους, γιατί νιώθουν άβολα και πιστεύουν ότι δεν θα τα καταφέρουν. Αρχικός μας στόχος είναι να κάνουμε το παιδί να νιώσει ασφάλεια στον χώρο, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του και να του δώσουμε τον χρόνο του! Ο σκύλος είναι το κίνητρο! Έτσι, ζητώντας κάποιος να μας βοηθήσει με την εκπαίδευσή του, το παιδί είναι αυτό που παίρνει την πρωτοβουλία να συμμετάσχει, αφού ξέρει ότι δε θα το κρίνουμε!
Ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή του, επιτυγχάνεται αυτόματα και η κοινωνικοποίηση. Αποδοχή και αγάπη προς τον εαυτό του. Ο σκύλος προσφέρει κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη και έχει αποδειχθεί ότι μπορούν και βοηθούν αισθητά τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, τα οποία τα καταβάλλει το άγχος της επίδοσης, ενώ συμβάλλουν στη συγκέντρωση και χαλάρωση του παιδιού. Επίσης, κάποια παιδιά με αυτισμό ή άλλες μαθησιακές δυσκολίες, συχνά αλληλεπιδρούν καλύτερα με τους σκύλους -και με τα ζώα γενικότερα- απ’ ό,τι με τους ανθρώπους».

Το ενδιαφέρον και η φροντίδα του σκύλου από το παιδί, ενισχύουν το πέρασμα από τον εγωκεντρισμό που τα χαρακτηρίζει, στην κοινωνικότητα!

Τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί με σκύλο και ζουν από μωρά με σκύλο, αναπτύσσουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και δεν αρρωσταίνουν συχνά, καθώς είναι και πιο δυνατοί σε αλλεργίες και ασθματικές κρίσεις! Η εκπαίδευση του σκύλου είναι ένας ακόμη τρόπος άθλησης του παιδιού. Συμβάλλει στη σωματική υγεία του με την άσκηση και νιώθει ευχάριστα όταν λειτουργούν ως ομάδα. «Στην εκπαίδευση έχουμε εντάξει και μία μικρή ενότητα agility, όπου τα παιδιά δραστηριοποιούνται μαζί με τους σκύλους τους και αθλούνται ταυτόχρονα. Πρόκειται για ένα διαδραστικό κυνάθλημα μετ’ εμποδίων, κατά το οποίο το παιδί καθοδηγεί τον σκύλο σε μία στημένη διαδρομή με εμπόδια. Τα παιδιά ξετρελαίνονται να κατευθύνουν τους τετράποδους φίλους τους, ώστε να ξεπεράσουν μαζί τα εμπόδια! Μαζί με τους σκύλους τους, ξεπερνούν και τα παιδιά τα εμπόδια».

Για την ομάδα, όμως, της SmartDog αποτελεί τεράστια ηθική ικανοποίηση η συνεργασία της με τα Γενναία Παιδιά της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ). «Κάθε φορά που βοηθούμε ένα παιδί και συμβάλλουμε στη θετική ψυχολογία του πραγματικά αλλάζουμε.

Η σχολή μας, έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές τα παιδιά, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τους σκύλους μας για να παίξουν και να χαλαρώσουν. Η επιτυχής συνεργασία μας, μας δίνει την ευκαιρία να τα συναντήσουμε και φέτος στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων, μέσα από ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με τους σκύλους της ομάδας μας, προσφέροντας τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχει ένας σκύλος σε παιδιά που το έχουν ανάγκη, σε συνεργασία με τους λογοθεραπευτές της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων».

Η υποβοηθούμενη θεραπεία με σκύλο, βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και στις δυσκολίες των παιδιώνμε αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο συνεργάτης της σχολής, Βασίλης Ζαχαριουδάκης, εκπαιδευτής σκύλων και συνοδός των σκύλων στις επισκέψεις της SmartDog στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων, τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι σκύλοι εκπέμπουν πάντα αγάπη, ακόμη και η απλή παρουσία τους στο χώρο παρέχει ισχυρό αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά. Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό, είναι ότι οι σκύλοι ακολουθούν ανθρώπινα επικοινωνιακά συνθήματα και αυτό τους κάνει ιδιαίτερα αποτελεσματικούς βοηθούς. Ο σκύλος έχει την ιδιότητα να κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και έτσι τα βοηθά να εμπλέκονται άμεσα και να κινητοποιούνται από τη μαθησιακή τους εμπειρία. Σε συνεργασία με τους λογοθεραπευτές της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) στην Αθήνα, δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες με ποικιλία δραστηριοτήτων, χρησιμοποιώντας μαντήλια και άλλα αντικείμενα, ώστε τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές να παρακολουθούν με περισσότερο ενδιαφέρον τις δραστηριότητες, αναπτύσσοντας και οικοδομώντας τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Τα παιδιά με κινητικές δυσκολίες προσπαθούν να μετακινηθούν με ή χωρίς αμαξίδιο, στηριζόμενα πάνω στο σκύλο ή οδηγώντας τον σκύλο. Το παιδί αναπτύσσει την προσοχή και την παραγωγή ήχων ή λέξεων, δίνοντας εντολές στον σκύλο όπως «κάτσε», «έλα». Επιπλέον, τα παιδιά εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους, μαθαίνουν πράγματα που αφορούν στον σκύλο (π.χ., έχει τρίχωμα, είναι μεγάλος, έχει υγρή μύτη, έχει τραχιές πατούσες, πλένει τα δόντια του; Ή πώς κάνει μπάνιο;) Τα παιδιά με πολλαπλές αναπτυξιακές διαταραχές, βασίζονται σε μη λεκτικά μηνύματα για να επικοινωνήσουν όπως ακριβώς κάνει και ο σκύλος. Η επαφή με ένα σκύλο, μπορεί να τα βοηθήσει και να τα ενισχύσει στην αλληλεπίδρασή και την επικοινωνία με τους ανθρώπους. Η υποβοηθούμενη θεραπεία με σκύλο, βοηθά στην βελτίωση της ψυχικής υγείας και στις δυσκολίες των παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές.»

Η Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων SmartDog, έχει ήδη μία επιτυχημένη πορεία εδώ και 20 χρόνια, γεγονός που την κάνει αναγνωρίσιμη και την εγκαθιδρύει ανάμεσα στις σημαντικότερες σχολές εκπαίδευσης σκύλων στην Ελλάδα, αλλά και ένα μοναδικό εκτροφείο Γερμανικών Ποιμενικών, παρέχοντας ταυτόχρονα σήμερα ένα σύνολο από υπηρεσίες που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του σκύλου, εκπαίδευση και πανσιόν, καθώς οι εγκαταστάσεις της SmartDog αποτελούν και ένα πρότυπο ξενοδοχείο σκύλων στην Αθήνα. Τέλος, η δημιουργία μίας μικρής αλυσίδας καταστημάτων pet shop, συμπεριλαμβανομένων κτηνιατρικών υπηρεσιών και κομμωτηρίων σκύλων, στα περίχωρα της Κεντρικής και Δυτικής Αττικής με την επωνυμία Pet Family, είναι το πιο πρόσφατο εγχείρημα του Βαγγέλη Γκοτζαμπασόπουλου, μεγαλώνοντας με σταθερά βήματα την επιχειρηματική του δραστηριότητα, έχοντας ως μοναδικό στήριγμα την οικογένειά του.

smartdog.gr
[email protected]