Απάντηση σε μια επίκαιρη ερώτηση

Γράφει ο Βασίλης Γουλιέλμος, εκδότης

Συμπτωματικά (;) το τελευταίο διάστημα όταν βρεθώ με συνεργάτες δέχομαι το ίδιο ερώτημα: «Πώς νομίζετε ότι πηγαίνουν τα πράγματα στην αγορά μας, στη χώρα μας;» Επίκαιρη ερώτηση, ιδιαίτερα σήμερα, δε νομίζετε;

Μπορεί άραγε να υπάρχει ολοκληρωμένη, «σωστή» απάντηση; Στηριγμένη σε ποια στοιχεία ή σε ποια έρευνα; Όλοι θέλουμε να ξέρουμε αλλά, δυστυχώς, έτσι όπως λειτουργούμε, ως κλάδος, δε μπορούμε.
Τα πράγματα και είναι φυσιολογικό, στη μικρή μας αγορά, αλλάζουν. Νέες εταιρείες, κυρίως από την πλευρά των προμηθευτών, ζητούν ένα κομμάτι από την «πίτα». Δημιουργικές και αποτελεσματικές συνεργασίες στη διανομή θα προσφέρουν περισσότερα, αφού αποτελούν νέες λύσεις. Επιπλέον, στο μέλλον πιστεύω ότι και το τοπίο στη λιανική, τα εξειδικευμένα καταστήματα, θα αλλάξει. Φαίνεται ότι θα ωριμάσουν (επιτέλους) οι ιδέες, οι τάσεις και οι άνθρωποι. Τα καταστήματα, θα προσφέρουν περισσότερες και πιο σύγχρονες υπηρεσίες στους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς, οι οποίοι δείχνουν να πιέζονται σε χρόνο και χρήμα.
Λίγο-πολύ στη χώρα μας η αγορά κινείται προς τη σταθερότητα, δείχνει να γίνεται πιο ώριμη. Άξιο λόγου είναι το γεγονός, ότι οι αριθμοί σχετικά με τον πληθυσμό των ζώων συντροφιάς αυξάνονται, που σημαίνει ότι δεν έχουν συμβεί σοβαρές αλλαγές. Μόνο η φυσιολογική ανανέωση, θα μπορούσε να πει κάποιος.
Τα Super Market διαφαίνονται ισχυρός ανταγωνιστής του εξειδικευμένου δικτύου, το οποίο θα οδηγηθεί σύντομα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση. Στην πλευρά των προϊόντων, εκείνα, της ιδιωτικής μάρκας, ασκούν ιδιαίτερες πιέσεις, ενώ η εξειδικευμένη διατροφή ανά φυλή σκύλου προσπαθεί, και φαίνεται να το πετυχαίνει, να κρατήσει παραπάνω από «ζωντανές» τις πωλήσεις των super premium προϊόντων.
Για τα pet shop, όσο διατηρούν και ενισχύουν το ρόλο του «ειδικού», με υπηρεσίες και λύσεις για τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς και όσο μαθαίνουν και εκπαιδεύονται, η θέση τους θα ισχυροποιείται.
Εμείς προσπαθούμε και εργαζόμαστε πάνω στην κατεύθυνση της εκπαίδευσης και της συλλογής πληροφοριών. Γι’ αυτό εκδίδουμε το περιοδικό, γι’ αυτό και οργανώνουμε την κλαδική «ειδική», εξειδικευμένη έκθεση. Το γράφω και το ξαναγράφω αυτό, γιατί είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη σημασία της συμμετοχής σας σε αυτή. Να επισκεφτείτε την PETS TODAY 2022 για να γίνετε μέρος των εξελίξεων της αγοράς, τον Οκτώβριο στο Metropolitan Expo.
Φέτος, περισσότερο ίσως από ποτέ, έχουμε ανάγκη να βρεθούμε από κοντά και να συζητήσουμε για τη μικρή κλειστή και αγαπημένη μας αγορά, των προϊόντων και των αξεσουάρ των ζώων συντροφιάς.