Το ελαιόλαδο στη διατροφή των ζώων συντροφιάς

ΠΩΣ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΩΦΕΛΗΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ;

γράφει η Καλλιρρόη Πανοπούλου

Τα τελευταία χρόνια το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στις παρουσιάσεις για τα οφέλη από την μεσογειακή διατροφή. Πρόσφατα μάλιστα ένα άρθρο των «New York Times» απέδιδε την μακροζωία των κατοίκων στην Ικαρία σε σημαντικό βαθμό στο ελαιόλαδο. Τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία μας αναδεικνύονται καθημερινά. Σήμερα, αρκετές εταιρείες διατροφής ζώων συντροφιάς έχουν ξεκινήσει την έρευνα για να ανακαλύψουν τα σημαντικά οφέλη του ελαιόλαδου και για τα μικρά ζώα.

Τα στοιχεία που ωφελούν τα ζώα συντροφιάς

Η χρήση του ελαιολάδου στην ανθρώπινη διατροφή συσχετίζεται απόλυτα με την λεγόμενη μεσογειακή διατροφή, όπου τα ψάρια και τα λαχανικά καταναλώνονται με περίπου 25-50 mL ελαιόλαδου ανά ημέρα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με ελαιόλαδο αφορούν προληπτικές επιπτώσεις στην στεφανιαία νόσο. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Φυσικά η στεφανιαία νόσος δεν αποτελεί μεγάλη ανησυχία για τον σκύλο ή την γάτα, οπότε θα πρέπει να βρεθεί και κάποιος άλλος λόγος για την χρήση του ελαιόλαδου από τα κατοικίδια ζώα. Ακατέργαστα ελαιόλαδα, όπως το έξτρα παρθένο και το παρθένο ελαιόλαδο, διαθέτουν μια σειρά από δευτερεύοντα συστατικά (0,5% έως 5%) που έχουν αναφερθεί ως οφέλη στην φυσιολογία των ζώων. Αυτά περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως την α-τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε), το β-καροτένιο, το σκουλένιο, χρωστικές ουσίες από διάφορα παράγωγα χλωροφύλλης. Το πιο σημαντικό από αυτά περιλαμβάνουν υδροξυτυροσόλη, τυροσόλη. Οι φαινολικές ενώσεις έχουν αντιμικροβιακές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, που θα μπορούσαν να έχουν νόημα στην διατροφή ζώων συντροφιάς.

Οι μελέτες

Μέχρι σήμερα πάντως δεν υπάρχουν κάποιες μελέτες που να έχουν εστιάσει μόνο στη χρήση του ελαιόλαδου στα ζώα συντροφιάς. Υπάρχουν μονάχα μελέτες που εξετάζουν το ελαιόλαδο στο πλαίσιο ανάμειξης αρκετών συστατικών, όπως αυτή του Χάρβεϊ το 1999 και των Μποντ και Λόιντ το 1992, όπου απέδειξαν ότι η χρήση ελαιόλαδου, μαζί με άλλα συστατικά μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τα κατοικίδια ζώα. Η προσθήκη του ελαιολάδου στη διατροφή είχε θετική επίδραση στην πεπτικότητα, σε σύγκριση με το ηλιέλαιο τόσο για σκύλους (Μπελέστα, 1991) όσο και για γάτες (Πίτσλεϊ, 1999). Αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι τα επόμενα χρόνια το ελαιόλαδο θα διαδραματίσει θετικό ρόλο στην διατροφή των ζώων συντροφιάς, για αυτό και παρατηρείται αυτή η έξαρση των ερευνών αυτή την εποχή.

Γόνιμη περιοχή για μελλοντική έρευνα

Με τις μέχρι στιγμής έρευνες δεν υπάρχει ανώτατο όριο πρόσληψης ελαιόλαδου στην διατροφή ενός ζώου συντροφιάς. Επί του παρόντος, υπάρχουν μόνο σημαντικές ενδείξεις ότι το ελαιόλαδο θα μπορούσε να παρέχει όφελος στην διατροφή ενός ζώου συντροφιάς. Κοιτάζοντας βαθύτερα στα πιθανά οφέλη από τα δευτερεύοντα συστατικά στα παρθένα ελαιόλαδα θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει με ασφάλεια ότι αποτελεί μια γόνιμη περιοχή για μελλοντική έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων. Το σημαντικότερο είναι βέβαια ότι μπορεί να χαρίσει περισσότερη υγεία στα μικρά ζώα και ως εκ τούτου να τα κάνει πιο ευτυχισμένα.