Ξενάγηση στο Cats’n’Dogs

Εδώ που κοιμούνται τα αγαπημένα μας κατοικίδια

ΠΡΟΤΥΠΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

γράφει o Θεόδωρος Σεφερόπουλος, ιδιοκτήτης Cats ‘n’ Dogs

Ποιοι είμαστε

Το Cats’n’Dogs δραστηριοποιούμενο από το 1996 σε μία πρότυπη μονάδα στο Κορωπί, αποτελεί μία οικογενειακή επιχείρηση στην οποία η παροχή υπηρεσιών για τους τετράποδους φίλους μας, από την πρώτη στιγμή μέχρι και την τελευταία τους κατοικία, αποτελεί παράδοση και γίνεται με αγάπη.
Η αρχή έγινε με το ξενοδοχείο μικρών ζώων συντροφιάς, αλλά σύντομα αναγνωρίσαμε πως, όσον αφορά την διαχείριση της απώλειας και τελευταία κατοικία ενός τετράποδου φίλου μας, δεν υπήρχαν πολλές επιλογές.
Έτσι, παράλληλα με την ξενοδοχειακή μονάδα, εστιάσαμε στην ανάγκη διαχείρισης της διαδικασίας μετά την απώλεια, με τη δημιουργία κοιμητηρίου μικρών ζώων σε ιδιόκτητο χώρο στο Κορωπί, καθώς επίσης και με τη λειτουργία πρότυπης μονάδας αποτέφρωσης κατοικιδίων, με νόμιμη άδεια λειτουργίας, ακολουθώντας τις προδιαγραφές HACCP της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.

Τα κατοικίδια ζώα είναι μέλη της οικογένειας μας, παίζοντας μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητά μας μέσω της συντροφιάς, αλλά και της άνευ όρων αγάπης που μας προσφέρουν. Πολύ συχνά εκφράζουμε σκέψεις, αισθήματα και ιδέες πάνω στα κατοικίδιά μας, κάτι που καθιστά την απώλειά τους (πρόωρη ή και από γήρας) ένα γεγονός θλιβερό, που πολλές φορές μας στιγματίζει για μια ζωή.
Αν αναλογιστούμε τη μέση διάρκεια ζωής των τετράποδων μας φίλων, καταλαβαίνουμε πως αυτό είναι ένα γεγονός που θα ζήσουμε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας, με το φόβο να μας χτυπά την πόρτα κυρίως αφού έχει γεράσει.
Σε πολλούς φαίνεται περίεργο να θρηνεί κάποιος για μια γάτα ή ένα σκύλο.
Όμως το πένθος για ένα κατοικίδιο δεν διαφέρει στην ουσία από το πένθος για έναν άνθρωπο. Πολλοί μάλιστα λένε ότι ο πόνος είναι μεγαλύτερος. Φαντάζει υπερβολικό, όμως μήπως τελικά δεν είναι, αν κανείς σκεφτεί ότι με ένα ζώο αναπτύσσεται μια συνεχής συντροφικότητα όπως και το γεγονός ότι υπάρχει η απόλυτη εξάρτηση του ζώου από τον άνθρωπο;
Κατανοώντας τη βαθιά αίσθηση της απώλειας που νιώθει κανείς όταν το κατοικίδιο ζώο του φύγει από τη ζωή, θελήσαμε να αποδώσουμε το σεβασμό και την αξιοπρέπεια που αξίζει στους μικρούς μας φίλους και πιστεύουμε ότι οι υπηρεσίες μας συμβάλλουν στην ανακούφιση της θλίψης της οικογένειας, με μία πράξη ευγνωμοσύνης για τις στιγμές που μοιραζόμαστε μαζί τους, στο τελευταίο αξιοπρεπές αντίο των αγαπημένων μας τετράποδων φίλων.

Οι περισσότεροι κηδεμόνες δεν γνωρίζουν τη σχετική νομοθεσία και διαδικασίες, πράγμα που οδηγεί σε προβλήματα και κάνει την απώλεια ακόμα πιο δυσβάσταχτη…

Οι πρώτες σκέψεις, λοιπόν, έρχονται όταν μεγαλώνει και παρουσιάζει, όπως και οι άνθρωποι, τα πρώτα σοβαρά προβλήματα υγείας. Όταν μιλάμε δε για απρόσμενη απώλεια, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα, αφού το σοκ και το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τη σχετική νομοθεσία και διαδικασίες, οδηγεί σε προβλήματα και κάνει την απώλεια ακόμα πιο δυσβάσταχτη. Μεγάλο μέρος των κηδεμόνων κατοικιδίων δεν γνωρίζουν πως υπάρχουν αποτεφρωτήρια – κοιμητήρια μικρών ζώων.

Κοιμητήριο Ζώων

Το κοιμητήριο μικρών ζώων συντροφιάς Cats’n’Dogs, βρίσκεται στο Κορωπί σε ιδιόκτητο χώρο έκτασης περίπου πέντε στρεμμάτων και είναι πρότυπη μονάδα ταφής ζώων με άδεια λειτουργίας Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, καθώς ακολουθεί και κανονισμούς HACCP.
Περνώντας τη πύλη του κοιμητηρίου θα διακρίνει κανείς δεξιά και αριστερά στοιχισμένες πλάκες αναμνηστικές με ονόματα ζώων, μνηματάκια, ποιήματα, όπως και φωτογραφίες τοποθετημένα επάνω σε χλοοτάπητα. Το κοιμητήριο βρίσκεται σε καταπράσινο περιβάλλον με δέντρα και φυτά. Είναι ένα ειδικά διαμορφωμένο ησυχαστήριο όπως αρμόζει στην περίσταση για επίσκεψη και γαλήνευση σε αυτούς που θέλουν να εκφράσουν την απώλεια τους και να τιμήσουν τη μνήμη τους. Μέχρι και σήμερα φιλοξενούνται πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες κατοικίδια ενταφιασμένα στο χώρο μας, ερχόμενα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Πρόκειται για ένα κοιμητήριο ζώων που δημιουργήθηκε με πολύ αγάπη για το τελευταίο αντίο των αγαπημένων μας κατοικίδιων. Πλέον είναι η τελευταία κατοικία για χιλιάδες σκυλάκια, γατάκια, κουνελάκια, πουλάκια ακόμα και χελωνάκια.

Όταν ένα ζωάκι φεύγει

Τις περισσότερες φορές η απώλεια ενός ζώου μας πιάνει απροετοίμαστους. Είναι η στιγμή που ο κηδεμόνας του κατοικίδιου θα χρειαστεί βοήθεια για να διαχειριστεί την κατάσταση.
Οι επιλογές είναι να καλέσει τον κτηνίατρο που το παρακολουθούσε ώστε να κάνει και την διαγραφή του από τη βάση δεδομένων του υπουργείου και στη συνέχεια να πάρει συστάσεις ως προς την διαχείριση του ζώου του και να απευθυνθεί σε εγκεκριμένη μονάδα διαχείρισης. Εναλλακτικά να αναζητήσει πληροφορίες σε τηλεφωνικούς καταλόγους ή στο διαδίκτυο.

Αποτέφρωση

Η διαδικασία της αποτέφρωσης αποτελεί μια αξιοπρεπή διαδικασία αποχαιρετισμού του κατοικιδίου, που μας επιτρέπει αν θελήσουμε να κρατήσουμε τη τέφρα του μέσα σε ειδικά δοχεία. Η διαδικασία αυτή είναι ατομική και δεν ενέχει κίνδυνο, γιατί σύμφωνα με τις διαδικασίες και προδιαγραφές που τηρούνται κατά τη διάρκεια της καύσης καταστρέφονται τυχόν μολυσματικές ουσίες και αέρια που δημιουργούνται.
Για τη διαδικασία αυτή δύναται να αναλάβουμε τη μεταφορά από και προς τον κτηνίατρο ή και το χώρο του κηδεμόνα από όλη την Ελλάδα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα μεταφοράς στο εξωτερικό με τα απαραίτητα πιστοποιητικά έγγραφα.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει και επιλογή μαζικής αποτέφρωσης, η οποία απευθύνεται σε επαγγελματίες, Δήμους αλλά και Φιλοζωικές Οργανώσεις. Κρατάμε επίσης υψηλό επίπεδο αξιοπρέπειας της διαδικασίας για το αντίο σε ζωάκια που δεν στάθηκαν τόσο τυχερά ή/και εγκαταλείφθηκαν.


Τρόποι επικοινωνίας – Άμεση εξυπηρέτηση

Υπάρχουν οι εξής τρόποι επικοινωνίας. Τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά (μέσω της σελίδας μας στο ίντερνετ, email και μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Messenger, Viber). Με κάθε τρόπο επικοινωνίας ένας εξειδικευμένος εκπρόσωπος μας θα δώσει όλες τις πληροφορίες και θα δρομολογήσει το περιστατικό.
Αφού μας καλέσει ο πελάτης θα του δώσουμε τις απαραίτητες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει μέχρι να το παραλάβουμε. Εξηγούμε με κάθε λεπτομέρεια όλα βήματα της διαδικασίας καθώς για τους περισσότερους είναι κάτι καινούριο που δεν το έχουν ξαναβιώσει. Πολύ σύντομα θα βρισκόμαστε εκεί για την παραλαβή του.

Η περισυλλογή του κατοικιδίου από το σπίτι ή από το κτηνιατρείο γίνεται με σεβασμό και σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που μας επιβάλλει η νομοθεσία

Η περισυλλογή του κατοικιδίου από το σπίτι ή από το κτηνιατρείο γίνεται με σεβασμό και σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που μας επιβάλλει η νομοθεσία. Ο οδηγός όταν επιστρέψει στο κοιμητήριο θα το παραδώσει στον υπεύθυνο του κοιμητηρίου και θα ξεκινήσει την διαδικασία που έχει συμφωνηθεί. Σε κάθε περίπτωση για τις ατομικές διαδικασίες μπορεί να προγραμματιστεί ραντεβού με την παρουσία του κηδεμόνα.

Πανελλαδική Κάλυψη

Οι υπηρεσίες μας εκτείνονται Πανελλαδικά με συνεργάτες “Κτηνιατρεία” σε μεγάλες πόλεις και επαρχίες και συνεχίζουμε να χτίζουμε δίκτυο. Σκοπός μας είναι να λειτουργούν κέντρα εξυπηρέτησης και περισυλλογής καθώς η έδρα μας είναι στο Κορωπί Αττικής.
Συνεπώς όταν υπάρχει ένα περιστατικό εκτός Αττικής, ο πελάτης απευθύνεται σε κάποιο κτηνίατρο – συνεργάτη μας που είναι κοντά στο περιστατικό και το κατοικίδιο παραμένει σε χώρο ψύξης μέχρι να το παραλάβουμε. Οι επιλογές είναι ταφή ή καύση. Για την επιλογή της ταφής, θα γίνει παραλαβή του κατοικίδιου και θα έρθει να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο μας στο Κορωπί. Για την επιλογή της καύσης παραλαμβάνουμε και κάνουμε ατομική αποτέφρωση.
Στην συνέχεια οι τέφρες τοποθετούνται σε ειδικές τεφροδόχους και δρομολογούνται στους ιδιοκτήτες.

Επισκεπτήριο Κοιμητηρίου

Το Σαββατοκύριακο έχει πλέον καθιερωθεί ως επισκεπτήριο για το κοιμητήριο. Ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται τους ιδιοκτητες των κατοικίδιων ζώων που φιλοξενεί σε χιλιάδες μνηματάκια.

…είναι πολύ σημαντικό για τους κηδεμόνες να έχουν την ευκαιρία να μνημονεύουν το ζωάκι τους.

Μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας καταλαβαίνουμε τη σημαντικότητά του για κάποιους ανθρώπους, που έχουν την ευκαιρία να μνημονεύσουν το ζωάκι τους να συνομιλήσουν με κάποιον διπλανό τους, που συμπάσχει και τους καταλαβαίνει πραγματικά και να αισθανθούν γαλήνευση. Είναι ένας τρόπος να ξεπεράσουν το θρήνο και να μείνουν μόνο οι καλές αναμνήσεις.