Το Business Coaching και οι ωφέλειές του στο Επιχειρείν

γράφει ο Ιωάννης Ανδρεάδης, Business Executive & Sales Coach – Συγγραφέας

Έχετε φτάσει σ’ ένα σημείο της ζωής σας που δεν έχετε πετύχει τους στόχους σας. Έχετε μία εργασία, καριέρα ή επιχείρηση που αισθάνεστε πως δεν πηγαίνει «καλά». Έχετε συνεργάτες που σας εκτιμούν και οι σχέσεις σας κυλούν ομαλά αλλά και το αντίστροφο.

Δεν είστε σε κατάσταση χρεοκοπίας, αλλά δεν βρίσκεστε και στο οικονομικό επίπεδο που θα θέλατε. Έχετε μία ευχάριστη και διευρυμένη κοινωνική ζωή. Έχετε κάνει το καλύτερο που μπορούσατε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και οι προσπάθειές σας δεν έχουν αποδώσει στον επαγγελματικό τομέα.
Ίσως όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στη ζωή σας, ίσως και όχι. Παρόλα αυτά, νιώθετε συχνά πως κάτι λείπει, πως κάτι δεν πάει όπως θα έπρεπε. Νιώθετε ένα κενό, νιώθετε κάτι ν’ αντιστέκεται.
Βιώνετε μία σύγκρουση ανάμεσα στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις σας και αισθάνεστε ότι εσείς οι ίδιοι σαμποτάρετε τον εαυτό σας. Νιώθετε πως δεν είστε σε επαφή με την εσωτερική σας δύναμη και σοφία. Υπάρχουν φορές που αναρωτιέστε «Τίνος τη ζωή ζω;», «Πως έχει φτάσει η ζωή μου στο σημείο που είναι σήμερα;», «Ακόμα και όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, γιατί δε νιώθω χαρά;», «Από πού προέρχεται η ανησυχία, ο φόβος και η έλλειψη ικανοποίησης που αισθάνομαι συχνά;», «Αυτή είναι η ζωή που ήθελα να ζήσω;»
Τέτοιου τύπου σκέψεις δηλώνουν ξεκάθαρα πως κάτι μέσα σας θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Θέλει να τραβήξει την προσοχή σας. Αυτό το «κάτι» είναι ένα κομμάτι του εαυτού σας που έχει αγνοηθεί, είτε γιατί το ξεχάσατε μεγαλώνοντας και στρέψατε την προσοχή σας στους τομείς της επιβίωσης ή της καταξίωσης, είτε γιατί το θάψατε κάτω από τα στρώματα των «πρέπει» μέσω των πυρηνικών και περιοριστικών πεποιθήσεων και των κοινωνικών συμβάσεων.
Η έκφραση «Η επιχειρηματικότητα είναι ένα ταξίδι» είναι πιθανότατα πολλάκις ειπωμένη, χωρίς όμως να χάνει ούτε ίχνος από την «αλήθεια» και την ουσία της. Για όποιον αποφασίσει να ξεκινήσει αυτό το «ταξίδι μεγάλης απόστασης,εξερεύνησης και ολοκλήρωσης» ο καλύτερος σύμμαχος που μπορεί να έχει είναι ένας Business Coach.

Ίσως να μην γνωρίζετε τι ακριβώς είναι το Business Coaching, γι’ αυτό θα ήθελα να ρίξω λίγο φως σ’ αυτό το πεδίο «αυτοβοήθειας» που έρχεται για να φωτίσει τα σκοτεινά μονοπάτια κάποιων δυσλειτουργικών πεποιθήσεων. Ένας όμορφος τρόπος για να περιγράψω την διαδικασία του Business Coaching είναι το μυθιστόρημα «Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας» του Χόρχε Μπουκάι, όπου το μικρό σχοινί δεμένο στο μπροστινό πόδι του τεράστιου ελέφαντα δεν τον αφήνει να ξεφύγει όπως ακριβώς δεν αφήνουν τους ανθρώπους οι περιοριστικές πεποιθήσεις που έχουν χτίσει μέσα τους, από διάφορες καταστάσεις που ανήκουν στον παρελθόν και ενώ δεν ανήκουν στο παρόν και στο μέλλον.

Το Business Coaching είναι η τέχνη της αφύπνισης ολόκληρου του δυναμικού μας, είναι η διαδικασία που μας ενδυναμώνει ώστε να αγκαλιάσουμε πλήρως την ολότητα του ποιοι είμαστε.
Είναι μία βαθιά, γεμάτη αγάπη, εξερεύνηση για το τι επιθυμεί η καρδιά και η ψυχή μας κι ένα θαρραλέο βήμα προς μία νέα σχέση με την ίδια τη ζωή!

Το Business coaching βοηθά τους ανθρώπους να αφαιρέσουν τα στρώματα της παλιάς αντίληψης που είχαν σχετικά με τον εαυτό τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανακαλύψουν και να επανασυνδεθούν με τον αληθινό εαυτό τους, ο οποίος αναδύεται, κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της συνεδρίας. Μέρος της συνεδρίας είναι η αλλαγή, στο επιθυμητό επίπεδο που θα μας οδηγήσει στον στόχο μας. Όταν μιλάμε για αλλαγή εννοούμε την αποδοχή όλων όσων υπάρχουν μέσα μας και τα αποφεύγαμε για πολύ καιρό και την διαφορετική ερμηνεία των γεγονότων που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη τη δική μας και της εταιρείας μας. Ο ρόλος ενός Business coach δεν είναι μόνο να φέρει στις συνεδρίες μία ανώτερη και θετική ενέργεια, αλλά η ίδια η παρουσία του να παρακινεί στην μεταμόρφωση, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι συνδεδεμένος με αυτό το υψηλό επίπεδο ενέργειας και συνείδησης, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των συνεδριών, αλλά πάντα. Ρόλος του επίσης είναι να διατηρεί έναν ασφαλή και γεμάτο εμπιστοσύνη χώρο στον οποίο ένα άτομο θα μπορεί να βιώσει όλα αυτά τα αισθήματα, όπου θα μπορεί να συναντηθεί με τις πλευρές αυτές του εαυτού και της ψυχής του και θα τους δώσει την άδεια να μιλήσουν και να αποκαλύψουν ουσιαστικές αλήθειες για τον εαυτό του και την επιχείρησή του. Σ’ αυτόν τον χώρο κάποιος μπορεί να βιώσει τον εαυτό του ολοκληρωμένο, ενιαίο, ακέραιο και ικανό να συνδεθεί με το φως μέσα του. Ο Business coach διευκολύνει την διαδικασία αναγνώρισης της ικανότητάς μας να πραγματοποιήσουμε ολόκληρο το φυσικό και πνευματικό δυναμικό μας πράγμα που είναι και το ζητούμενο εκατέρωθεν.

Μέρος του Business coaching είναι να μας βοηθήσει να συνδεθούμε με τα πράγματα που είναι ουσιαστικά κι έχουν νόημα για μας και να τα πλησιάσουμε, καθώς επίσης και να μας παρακινεί να ανακαλύψουμε τον σκοπό και την αποστολή της επιχείρησής μας σε συνδυασμό με τις αξίες μας, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν έναν «οδικό»χάρτη για να τους επιτύχουμε.