Πρωτεΐνες εντόμων

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ & ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

Ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια έως το 2050.
Συνεπώς, η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70 % για την διατροφή όλων.
Εν τω μεταξύ, το ένα τρίτο του συνόλου των παραγόμενων τροφίμων πετιέται.

γράφει ο Νίκος Πλάτης

Η λύση φαίνεται να είναι μονόδρομος και οι έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο περιστρέφονται γύρω από τα έντομα, τα οποία αποτελούν μια ανεκμετάλλευτη διατροφική πηγή του πλανήτη.
Υπάρχουν τόσα πολλά έντομα στην γη, που όταν συγκρίνουμε την μάζα τους, ξεπερνούν τους ανθρώπους, και αποτελούν τα πραγματικά αφεντικά του πλανήτη. Αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής των κατοίκων πολλών χωρών, κάτι που έγινε ευρύτερα αντιληπτό μέσω της τηλεόρασης και του διαδικτύου.
Η σημαντικότητα των εντόμων ως πηγή πρωτεΐνης αυξάνεται εκθετικά δεδομένου του κόστους παραγωγής της αντίστοιχης ποσότητας ζωικής πρωτεΐνης, της αβέβαιης διατροφικής επάρκειας, της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, της προκαλούμενης κλιματικής αλλαγής, αλλά και της συνεχόμενης αύξησης του πληθυσμού.
Για παράδειγμα, για την παραγωγή 100γρ. βοδινού χρειάζονται, 2000 λίτρα νερό + 1000γρ. τροφής και παράγονται 285γρ CO2 ενώ, για τα 100γρ. Γρύλλων χρειάζονται μόνο 10 ml νερό + 90γρ. τροφής και εκλύονται μόνο 0.2γρ CO2.
Πάνω από 1000 είδη εντόμων καταναλώνονται ήδη από το 80% των εθνοτήτων της γης, με 36 αφρικανικές, 29 ασιατικές και 23 Αμερικανικές εθνότητες μεταξύ των υπολοίπων.
Τα βρώσιμα έντομα περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία και αμινοξέα. Η εκτροφή τους είναι σαφώς φιλικότερη προς το περιβάλλον, με λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και αμμωνίας σε σύγκριση με την εκτροφή κρέατος, συν το γεγονός πως κάποια έντομα μπορούν να καταναλώσουν και οργανικά απόβλητα. Τρεφόμενοι με έντομα μια ημέρα την εβδομάδα εξοικονομούμε πάνω από 100.000 λίτρα νερού τον χρόνο, κατ’ άτομο.

Τρεφόμενοι με έντομα μια ημέρα την εβδομάδα εξοικονομούμε πάνω από 100.000 λίτρα νερού τον χρόνο, κατ’ άτομο.

Όπως είναι λοιπόν λογικό, όλο και περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατοικίδιων εντάσσουν μέσα στο μίγμα των πρωτεϊνών που χρησιμοποιούν, τις πρωτεΐνες εντόμων.

Η εταιρεία Bioscape πρωτοπορεί και παρουσιάζει την Insectivore, μια πλήρη σειρά διατροφής ψαριών ενυδρείων, με πρωτεΐνες εντόμων
Τα περισσότερα ψάρια είναι παμφάγα, Aναζητούν ποικιλία στη φύση και, γενικά, τρέφονται επιθετικά καθώς το επόμενο γεύμα τους δεν είναι ποτέ εγγυημένο γεγονός. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να καταλάβετε όταν ταΐζετε όχι μόνο ψάρια, αλλά και πολλά άλλα κατοικίδια! Ενστικτωδώς, είναι προς το συμφέρον ενός ζώου να τρώει όσο το δυνατόν περισσότερο σε κάθε ευκαιρία. Στην άγρια φύση, τα έντομα και οι προνύμφες τους αντιπροσωπεύουν πολλά και μικρότερα γεύματα – μια φυσική διατροφή για τα ψάρια. Υπάρχουν πολλά έντομα σε αυτόν τον πλανήτη – περίπου. 950.000 είδη!
Είναι μερικά καλύτερα από άλλα για τα ψάρια; Η απάντηση είναι απόλυτη: Ναι!
Τα έντομα «μικρής διάρκειας» – όπως το Black Soldier Fly – είναι εγγενώς μια πολύ καθαρή και πολύ εύπεπτη πηγή πρωτεϊνών. Δεν μπορούν να είναι φορείς ασθένειας και αντιπροσωπεύουν μια εξαιρετική και πολύ αποτελεσματική πηγή πρωτεΐνης για ψάρια και άλλα ζώα.
Η σειρά των τροφών Insectivore περιέχουν mealworms και προνύμφες Black Soldier Fly. Αυτές οι προνύμφες εκτρέφονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και τροφοδοτούνται αποκλειστικά με απόβλητα λαχανικών και φρούτων. Οι προνύμφες Black Soldier Fly είναι τόσο ασφαλείς που έχουν εγκριθεί για χρήση σε τρόφιμα για τη σίτιση ψαριών που εκτρέφονται για ανθρώπινη κατανάλωση! Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, και σελήνιο. Παρέχουν μοναδικούς συνδυασμούς λιπαρών οξέων, καροτενοειδών λοιπών αντιοξειδωτικών και χιτίνης.
Η σειρά τροφών της Insectivore, αποτελεί πλήρη και ισορροπημένη διατροφή και περιλαμβάνει ποικιλία τροφών σε νιφάδες, κόκκους και ταμπλέτες.
Το ποσοστό των πρωτεϊνών από έντομα που περιέχουν φτάνει το 46%. Επιπλέον περιέχουν εξαιρετικής ποιότητας ψάρια γαρίδες, αυγά καβουριών, σπανάκι, πάπρικα, σκόρδο, ασταξανθίνη και κουρκουμά.
Εμπλουτισμένη με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία, αποτελεί την πιο σύγχρονη και ποιοτική πρόταση για την ιδανική διατροφή των ψαριών στο ενυδρείο σας.
Και το μέλλον, μόλις ξεκίνησε…

Γ. ΜΠΑΡΔΑΚΗΣ – Κ. ΚΕΧΡΑΣ Ι.Κ.Ε.
Κ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 16, ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗΣ 18233
ΤΗΛ: 210 9918156, 2168008598
[email protected]
www.tropicalwaters.gr