Ιταλοί και κατοικίδια! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ 1 ΠΡΟΣ 1.

Πηγή: Περίληψη της έκθεσης ASSALCO-ZOOMARK 2018, για τη διατροφή και τη φροντίδα των ζώων συντροφιάς στην Ιταλία.

Η έκθεση της Assalco – Zoomark 2018 για τα κατοικίδια ζώα στην Ιταλία (αναφορικά με το 2017), δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Ιταλική Εθνική Ένωση Εταιρειών Ζωοτροφών και Φροντίδας Κατοικιδίων (ASSALCO) σε συνεργασία με την κλαδική έκθεση Zoomark International, τη διεθνή εμπορική έκθεση για τα προϊόντα και αξεσουάρ ζώων συντροφιάς που διοργανώνεται από την BolognaFiere.

Η Zoomark International 2019, που θα πραγματοποιηθεί στη Μπολόνια από τις 6 έως τις 9 Μαΐου, θα παρουσιάσει την έκθεση Assalco – Zoomark 2019, η οποία θα καλύπτει τις τάσεις της αγοράς για το 2018. Η έκθεση προσφέρει μια ετήσια εικόνα των τάσεων του κλάδου καθώς και των κοινωνικών και θεσμικών εξελίξεων, τεκμηριώντας την αυξανόμενη σημασία του ρόλου των ζώων συντροφιάς στην Ιταλία. Δημιουργείται σε συνεργασία με μερικούς από τους κορυφαίους παράγοντες της βιομηχανίας, υποστηριζόμενη από επιστημονικά στοιχεία, έρευνα και τη συμβολή εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων του Centro Studi Sintesi, του IRI Information Resources και της Ιταλικής Εθνικής Ένωσης Κτηνιάτρων – ANMVI.
Αυτό που προκύπτει από την έκθεση είναι ότι η Ιταλία είναι μία από τις πιο “φιλικές προς τα κατοικίδια” χώρες, τόσο από την άποψη του αριθμού όσο και της περίθαλψης που προσφέρεται στα ζώα. Δεν είναι μόνο αναγνωρισμένα μέλη των Ιταλικών οικογενειών, αλλά και ολόκληρης της Ιταλικής κοινωνίας.
Στην κοινή γνώμη της Ιταλίας αυξάνεται η συνειδητοποίηση του κοινωνικού ρόλου των κατοικίδιων ζώων και οι άνθρωποι αναγνωρίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη θεσμική και νομική αναγνώριση.
Σύμφωνα με διεθνή έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το 67% των Ιταλών ζει με τουλάχιστον ένα κατοικίδιο, τοποθετώντας την Ιταλία ακριβώς πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία, με ηγετικό ρόλο στο 70%. Η Τσεχία και η Γαλλία βρίσκονται στην τέταρτη θέση (65%). Η Ιταλία εκτιμάται επίσης ότι είναι η νούμερο ένα ευρωπαϊκή χώρα όσον αφορά τον αριθμό των ζώων συντροφιάς σε σχέση με τον πληθυσμό, με αναλογία ένα προς ένα. Εξαιρουμένων των ψαριών και λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό αριθμό σκύλων, γάτων, πουλιών, μικρών θηλαστικών και ερπετών, η Ιταλία έχει 50,3 κατοικίδια ζώα ανά 100 κατοίκους, τοποθετώντας την, στην πρώτη θέση μπροστά από τη Γαλλία (46,5), την Πολωνία (41), την Ισπανία (40,2) τη Γερμανία (39,8) και το Ηνωμένο Βασίλειο (30,3).Η αγάπη των Ιταλών για τα ζώα είναι επίσης εμφανής και σε άλλες κοινωνικές πτυχές. Πράγματι, σε έναν πίνακα αποτελεσμάτων των χωρών φιλικών προς τα κατοικίδια ζώα που καταρτίστηκε από ένα γνωστό ταξιδιωτικό web site, η Ιταλία βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Ευρώπη μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Το site εξέτασε την προσβασιμότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα καταστήματα και τα εστιατόρια.

Αν και δεν υπάρχει ακόμη εθνικό μητρώο κατοικίδιων ζώων, ο αριθμός των κατοικίδιων ζώων στην Ιταλία εκτιμάται ότι είναι σταθερός σε περίπου 60 εκατομμύρια.
Ή ακριβέστερα 60.400.000, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Euromonitor. Τα ψάρια είναι η μεγαλύτερη κατηγορία: με περίπου 30 εκατομμύρια στα ιταλικά σπίτια, αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνολικού αριθμού κατοικίδιων ζώων.
Τα ψάρια ακολουθούνται από πουλιά (μόλις κάτω από 13 εκατομμύρια), τις γάτες (7,5 εκατομμύρια), τους σκύλους (περίπου 7 εκατομμύρια) και, τέλος, τα μικρά θηλαστικά και ερπετά (3 εκατομμύρια).
Σε μια πρόσφατη έρευνα της Eurispes σε άτομα που ζουν με κατοικίδια ζώα, το 53,5% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αφιερώνουν σημαντικό μέρος του ελεύθερου χρόνου τους στις ανάγκες των ζώων τους (πεζοπορία, παιχνίδι, υπαίθριες δραστηριότητες).
Στην ίδια κατεύθυνση, το 46,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πηγαίνουν για διακοπές μόνο αν το κατοικίδιο ζώο τους μπορεί να έρθει μαζί τους.
Περίπου το 58% των ερωτηθέντων υπολόγισε ότι δαπανά μέχρι 50 ευρώ το μήνα για το κατοικίδιό τους, ενώ πάνω από το 30% δαπανούν μεταξύ 50 και 100 ευρώ.

Ο αριθμός των ζώων συντροφιάς που ανήκουν σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών στην Ιταλία αξίζει ιδιαίτερης προσοχής: ένας στους δύο συνταξιούχους έχει ένα κατοικίδιο ζώο.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Federanziani, το ποσοστό των μικρών ζώων που ανήκουν σε ηλικιωμένους αυξήθηκε από 39% σε 55% το 2015.
Το 51,6% των ερωτηθέντων έχει σκύλο, ενώ το 33,3% έχει μια γάτα. Το 80% των ιδιοκτητών βγάζουν βόλτα τους σκύλους τους καθημερινά, ενώ το 71,2% αυτών που ζουν με μια γάτα λένε ότι παίζουν μαζί της κάθε μέρα.
Εκτός αυτού, τα άτομα άνω των 65 ετών δεν φροντίζουν μόνο τα δικά τους κατοικίδια ζώα, αλλά και αυτά της οικογένειας και των φίλων τους, μια κατάσταση που ισχύει για το 66,7% των ερωτηθέντων. Τέλος, παρατηρήθηκε ότι παρά το γεγονός ότι για σχεδόν έναν στους δύο ηλικίας άνω των 65 ετών, οι μηνιαίες δαπάνες για ζωοτροφές και προϊόντα φροντίδα είχαν σημαντική ή μέτρια επίπτωση στον οικογενειακό προϋπολογισμό, για το 78% των ερωτηθέντων, το να έχουν ένα υγιές, ευτυχισμένο κατοικίδιο ήταν θεμελιώδες.
Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι η καλή διαβίωση των ζώων ήταν το τρίτο σημαντικότερο ζήτημα, μετά από την εργασία και την κοινωνική ασφάλεια, που αισθάνονταν οι ηλικιωμένοι ότι άξιζε περισσότερης προσοχής στην πολιτική.

Αυτό το συναίσθημα είναι τόσο έντονο που κατά τα τελευταία πέντε χρόνια οι πολιτικοί από όλα τα κόμματα υπέβαλαν προτάσεις για νόμους σχετικά με τα κατοικίδια ζώα, με ποσοστό ένα κάθε μήνα. Σε σύγκριση με τα 22 έργα που καταγράφηκαν κατά την πενταετία 2008-2013, κατά τη διάρκεια της τελευταίας κοινοβουλευτικής περιόδου (2013-2018) υποβλήθηκαν 58 νομοσχέδια για θέματα σχετικά με κατοικίδια ζώα. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν εγκρίθηκε. Παρά τη σημασία του θέματος στην κοινή γνώμη, τα περισσότερα από τα νομοσχέδια δεν συζητήθηκαν ποτέ. Έγιναν διάφορες προτάσεις σχετικά με το θέμα της καλής μεταχείρισης των ζώων συντροφιάς, από οικονομικές παροχές, έως την έννοια των κατοικίδιων ζώων ως μη μεταβιβάσιμα περιουσιακά στοιχεία, την ενίσχυση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, την δημιουργία Εθνικού Μητρώου και την αναγνώριση των κατοικίδιων ζώων ως αισθανόμενων όντων στο Σύνταγμα, κλπ.

Η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ζώων συντροφιάς. Από την έκθεση προέκυψε ότι η βιομηχανία ζωοτροφών παρέχει μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Οι προσφερόμενες συνταγές και συσκευασίες παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες, ανάλογα με την ηλικία, την φυλή, το μέγεθος και τον τρόπο ζωής του μικρού ζώου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν καταρτιστεί από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς που συλλέγονται και ενημερώνονται βάσει κατευθυντηρίων γραμμών που κυκλοφόρησε η FEDIAF (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιομηχανιών Τροφίμων Ζώων Συντροφιάς). Οι τροφές για ζώα συντροφιάς που παράγονται και πωλούνται στην Ιταλία είναι ασφαλείς και εγγυημένες, χάρη και στο Εθνικό Σχέδιο για τη Διατροφή των Ζώων που εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας. Τα τελευταία τρία χρόνια, από τα 801 δείγματα εντοπίστηκαν μόνο τέσσερα μη συμμορφούμενα προϊόντα. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες μελέτες, η βιομηχανοποιημένη τροφή για ζώα συντροφιάς είναι η προτιμώμενη επιλογή στην Ιταλία (77%).

Το 2017, η ιταλική αγορά τροφών για σκύλους και γάτες σημείωσε κύκλο εργασιών 2.051 εκατομμυρίων ευρώ, με συνολικές πωλήσεις 573.940 τόνων. Η θετική τάση επιβεβαιώθηκε, με αύξηση 3,8% στον κύκλο εργασιών σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,4%, ποσοστό αύξησης υψηλότερο από εκείνο των συσκευασμένων καταναλωτικών προϊόντων (+ 2,3% το 2017). Κατά την περίοδο 2014-2017, η αγορά εξελίχθηκε με σύνθετο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,6% σε αξία και 1,6% σε όγκο.

Επίσης για το 2017, η αγορά τροφών για άλλα κατοικίδια ζώα συνέχισε να μειώνεται, με κύκλο εργασιών μόλις πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ: οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 6,1% σε αξία και κατά 2,8% σε όγκο.

Όσον αφορά την αγορά των αξεσουάρ, προϊόντα υγιεινής, παιχνίδια, λουριά, κλουβιά μεταφοράς, μπωλ, κλουβιά, ενυδρεία, δεξαμενές χελωνών και διάφορα σκεύη, στον τομέα της μαζικής λιανικής πώλησης, αυτός ο όγκος των πωλήσεων παρέμεινε σταθερός για το 2017, με συνολικές πωλήσεις περίπου 72 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό αντιπροσωπεύει το άθροισμα των πωλήσεων σε υπεραγορές, σούπερ μάρκετ και ανεξάρτητους λιανοπωλητές.
Η αγορά των προϊόντων υγιεινής ζώων συντροφιάς, σαμπουάν, βούρτσες, αποσμητικά και όλων όσων σχετίζονται με τη φροντίδα και την υγιεινή, συνεχίζει να αυξάνεται με αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2016.

Οι άλλοι τομείς, μασώμενα παιχνίδια, παιχνίδια, αντιπαρασιτικά, θεραπείες, έχουν δει πτώση των πωλήσεων. Τα προϊόντα απορριμμάτων γάτας, που καταγράφηκαν ξεχωριστά, υποχώρησαν ελαφρώς σε όγκο, -0,4%, αλλά αυξήθηκαν κατά 1%, με κύκλο εργασιών 68 εκατ. Ευρώ.