Interzoo 2018 – ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ!

γράφει ο Βασίλης Γουλιέλμος, Oικονομολόγος-Εκδότης

Πολλοί διεθνείς εμπορικοί επισκέπτες και εξαιρετικές παρουσιάσεις των εκθετών, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της Interzoo 2018, με τον διοργανωτή της έκθεσης, την WZF (Wirtschaftsgemeinschaft Zoologischer Fachbetriebe GmbH) να μας προσφέρει μια θετική αξιολόγηση!

Στην κορυφαία εμπορική έκθεση παγκοσμίως για την διεθνή βιομηχανία κατοικίδιων ζώων, οι περίπου 39.000 επαγγελματίες επισκέπτες, από περισσότερες από 125 χώρες, ενημερώθηκαν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη διατροφή, τη φροντίδα, τα προϊόντα, τα αξεσουάρ αλλά και τις υπηρεσίες για τους σκύλους, τις γάτες, τα ψάρια αλλά και ακόμα περισσότερα. Ο αριθμός των εκθετών αυξήθηκε κατά 9%. Συνολικά 1.989 εκθέτες από 66 χώρες παρουσίασαν καινοτομίες και τάσεις σε μια συνολική εκθεσιακή περιοχή άνω των 120.000 τετραγωνικών μέτρων.
“Με το 83% των εκθετών να συμμετέχουν εκτός Γερμανίας, το επίπεδο των διεθνών συμμετοχών έσπασε κάθε ρεκόρ. Οι εξαιρετικές παρουσιάσεις από τους ίδιους τους εκθέτες, από όλο τον κόσμο, ήταν πραγματικά αξιοσημείωτες”, δήλωσε ο Hans-Jochen Bοngener, πρόεδρος της Εκθεσιακής Επιτροπής. Το 74% των επισκεπτών (2016:70%) προέρχονταν από ξένες χώρες, ιδιαίτερα από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Τσεχία, την Κίνα και την Πολωνία. “Και έτσι η Interzoo αποδείχθηκε και πάλι, μια εξαιρετική πλατφόρμα για επαγγελματικές και επιχειρηματικές σχέσεις στη Γερμανία και το εξωτερικό αλλά και για εισαγωγές νέων προϊόντων”, συνέχισε ο κ. Bοngener.

Ο κ. Herbert Bollhfer, Διευθύνων Σύμβουλος της WZF GmbH, μίλησε για τη θετική διάθεση μεταξύ των εκθετών:
“Οι εταιρείες ήταν πραγματικά ενθουσιασμένες από τις τεράστιες δυνατότητες του διεθνούς εμπορίου και περιμένουν μια καλή συνέχεια. Το διευρυμένο πρόγραμμα υποστήριξης της Interzoo, συμπεριλαμβανομένου (για παράδειγμα) του Retail Tour – Country Sessions, δέχτηκε μια εξαιρετικά θετική ανταπόκριση μεταξύ των εκθετών και των επισκεπτών”, ανέφερε ο κ. Bollhfer.

Όπως και στις προηγούμενες χρονιές, στη φετινή Interzoo παρευρέθηκαν σχεδόν 400 δημοσιογράφοι από σχεδόν 30 χώρες, οι οποίοι ήταν διαπιστευμένοι και μετέφεραν όλα τα δρώμενα σχετικά με την εμπορική έκθεση, τις καινοτομίες και τις τάσεις των προϊόντων, τόσο για την τηλεόραση, σε εφημερίδες, σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και τα εμπορικά περιοδικά.

Η ανάπτυξη της Interzoo αντανακλά τη θετική εξέλιξη της διεθνούς αγοράς κατοικίδιων ζώων, η οποία αυξήθηκε σε περισσότερα από 98 δισ. ευρώ από πέρυσι, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Norbert Holthenrich, Προέδρου της Γερμανικής Ένωσης Εμπορίου και Βιομηχανίας ζώων συντροφιάς (ZZF). Η βιομηχανία προιόντων και αξεσουάρ κατοικίδιων ζώων αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί:
“Τα βιομηχανοποιημένα αγαθά είναι τώρα σε ζήτηση στην ανατολική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Υπάρχει ακόμα δυναμική ανάπτυξης στη Νότιο Αμερική και την Ασία, αλλά και στην Αφρική”, συνέχισε ο κ. Holthenrich.
“Πάνω από όλα, το ενδιαφέρον για την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων αυξάνεται παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας: Σήμερα, σχεδόν τα μισά από όλα τα νοικοκυριά στη Γερμανία έχουν ένα κατοικίδιο ζώο, συγκριτικά σε μόλις το ένα τρίτο πριν από δέκα χρόνια”.

Η βιομηχανία των προϊόντων και των αξεσουάρ για κατοικίδια ζώα συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα τελευταία επιστημονικά ευρήματανα για να βελτιώσει τη ζωή των ζώων συντροφιάς. “Πολλοί εκθέτες βελτίωσαν τις προσφερόμενες συνταγές τους για τη διατροφή, αναπτύχθηκαν νέα σνακ με ενεργά επιπλέον οφέλη και παρουσίαστηκαν τεχνικές λύσεις για τα ενυδρεία” δήλωσε ο Πρόεδρος της ZZF κος Norbert Holthenrich. Εξάλλου, οι λάτρεις των ζώων αναζητούν εκείνα τα προϊόντα τα οποία παρέχουν τη βέλτιστη φροντίδα στα κατοικίδια ζώα τους.

Εξαιρετικές επιχειρηματικές και επαγγελματικές επισκέψεις υψηλού επιπέδου!
Σύμφωνα με την έρευνα επισκεπτών, σχεδόν όλοι οι επισκέπτες θέλουν να παρακολουθήσουν και θα επισκευτούν την επόμενη Interzoo. Η εκδήλωση έδωσε σε 38.656 επισκέπτες (2016: 39.075) από 126 χώρες την ευκαιρία να ενημερωθούν. Ο αριθμός των εκθετών αυξήθηκε κατά 10%, με τις γερμανικές εταιρείες να συμβάλλουν στην αύξηση αυτή με επιπλέον 7% σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Φέτος, η παγκόσμια κορυφαία έκθεση για ζώα συντροφιάς προσέλκυσε συνολικά 1.989 εκθέτες (2016: 1.818) από 66 χώρες (2016: 61 χώρες). Ταυτόχρονα, ο συνολικός εκθεσιακός χώρος στα 13 halls που χρησιμοποιούσε η έκθεση αυξήθηκε σε περισσότερα από 120.000 m2.

“Η Interzoo ενίσχυσε και πάλι τη θέση της ως η κορυφαία στον κόσμο, στον κλάδο αυτό, και έχει γίνει ακόμη πιο επαγγελματική και διεθνής”, σχολίασε ο Hans-Jochen Bοngener, πρόεδρος της Επιτροπής Εκθέσεων. “Πολλοί εκθέτες ανέφεραν ότι βρήκαν την Interzoo διαφορετική φέτος, κυρίως λόγω των νέων εμπορικών ημερών, αλλά ταυτόχρονα αισθανόταν ότι ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη”.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία επισκεψιμότητας: το ποσοστό των εμπορικών επισκεπτών εκτός Γερμανίας αυξήθηκε από 70% σε 74%. Η Ιταλία παρουσίασε τον υψηλότερο αριθμό ξένων επισκεπτών (2.161), ακολουθούμενη από την Ισπανία (1.438), τη Γαλλία (1.323), το Ηνωμένο Βασίλειο συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας (1.320), την Ολλανδία (1.211), την Τσεχία (1.193), την Κίνα 1,154) και την Πολωνία (1,113). Τα σύνολα επισκεπτών από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά μόλις 15%, σε 9.934.

Ο Norbert Holthenrich, Πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εμπορίου & Βιομηχανίας (ZZF), δεν εκπλήσσεται από τη μείωση των αριθμών των Γερμανών επισκεπτών:
“Αυτό αντικατοπτρίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στον κλάδο των κατοικίδιων ζώων στη Γερμανία. Το αυξανόμενο διεθνές υπόβαθρο των επισκεπτών είναι ένα ευχάριστο σημάδι όταν πρόκειται για την δημιουργία νέων επαφών των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου. Όμως, ως ο σύλλογος που αντιπροσωπεύει το γερμανικό εμπόριο και τη βιομηχανία, πρέπει να εξετάσουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στην Γερμανική αγορά και να δημιουργήσουμε, μια εμπνευσμένη και χρήσιμη επιχειρηματική πλατφόρμα.”

Συνολικά, 29.530 επισκέπτες προέρχονταν από την Ευρώπη. Κοιτάζοντας τον υπόλοιπο κόσμο, οι περισσότεροι επαγγελματίες προέρχονταν από την Ασία, με 4.733 από τη Νοτιοανατολική / Κεντρική Ασία και 1.256 από την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Από τη Βόρεια Αμερική φιλοξενήθηκαν 970 επισκέπτες, ενώ 1.282 επαγγελματίες του κλάδου προήλθαν από τη Νότια και Κεντρική Αμερική. Η Αφρική εκπροσωπήθηκε από 558 επισκέπτες, και η Αυστραλία και η Ωκεανία από 327.

Εμπορικοί επισκέπτες που επιθυμούν να επιστρέψουν
Σύμφωνα με την έρευνα επισκεπτών, περισσότερο από το 96% των επισκεπτών πραγματικά ευχαριστήθηκαν πολύ με την επίσκεψή τους στην Interzoo. Το 96% των εμπορικών επισκεπτών δήλωσαν ότι πέτυχαν καλά αποτελέσματα συμμετέχοντας στην έκθεση. Περισσότεροι από τους μισούς εμπορικούς επισκέπτες ήρθαν στην κορυφαία έκθεση στον κόσμο για να ενημερωθούν για νέες εξελίξεις. Το 38% είχε ως στόχο την καλλιέργεια επιχειρηματικών επαφών και το 34% ήθελε να αποκτήσει μια γενική εικόνα της αγοράς. Περισσότερο από το ένα τρίτο αναζητούσαν νέες επιχειρηματικές επαφές και το 28% ήθελε να μοιραστεί πληροφορίες και εμπειρίες.

Σχεδόν όλοι οι επισκέπτες (97%) ήταν ευχαριστημένοι με το γενικό φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρονταν

Το 83% ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένο από το φάσμα των νέων εξελίξεων και των καινοτόμων τάσεων. Περισσότερο από το 88% των επισκεπτών ευχαριστήθηκαν πολύ με τις κορυφαίες εταιρείες να είναι παρούσες στην αγορά. Οι ευκαιρίες που προσφέρονται για ενημέρωση και επαφές, ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του 97% των επισκεπτών.

Εκτός από τα υψηλής ποιότητας εκθεσιακά περίπτερα και τα προϊόντα που παρουσίασαν οι εκθέτες, το υποστηρικτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είχε θετική ανταπόκριση από το 88% των εμπορικών επισκεπτών. Σύμφωνα με την έρευνα, εννέα στους δέκα επισκέπτες επαίνεσαν το New Product Showcase ως ειδική περιοχή έκθεσης με ιδιαίτερη έμφαση. Δεν ήταν λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι πάνω από το 96% των επισκεπτών είπε αμέσως μετά την εκδήλωση ότι πιθανότατα θα επέστρεφε ξανά για να συμμετάσχει στην Interzoo 2020.

Εμπορικοί επισκέπτες: Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στον τομέα της λιανικής πώλησης ήταν στην Interzoo 2018!
Οι περισσότεροι από τους εμπορικούς επισκέπτες που επέκτειναν τις επαφές τους κατά τη διάρκεια της Interzoo 2018, κατέχουν ρόλους λήψης αποφάσεων στις εταιρείες τους. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας επισκεπτών: οι μεγαλύτερες ομάδες επισκεπτών στην Interzoo 2018 ήταν ανεξάρτητοι έμποροι (49%), διευθυντές / διευθύνοντες σύμβουλοι (12%), επικεφαλής (10%) και άλλοι υπάλληλοι σε εξειδικευμένες θέσεις (13%).

Το 94% των επισκεπτών συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων για τις προμήθειες στις αντίστοιχες επιχειρήσεις τους. Στην έρευνα των εκθετών, οι εκθέτες της Interzoo 2018 ανέφεραν ότι 60% των επισκεπτών στα περίπτερα τους προέρχονταν από τους κλάδους εξειδικευμένης λιανικής και ειδικών περιποίησης ζώων συντροφιάς (groomers) και πάνω από το 28% αντιπροσώπευαν τα τμήματα κατοικίδιων ζώων στις αγορές DIY, τα κέντρα κήπου και το γεωργικό εμπόριο. Το 23% των επισκεπτών ήταν έμποροι στο διαδίκτυο. Άλλες σημαντικές ομάδες επισκεπτών ήταν οι παραγωγοί προϊόντων, οι κτηνίατροι, επισκέπτες από το εμπόριο τροφίμων, φαρμακοποιοί και στελέχη από εκπτωτικά καταστήματα.

Εννέα στους δέκα εκθέτες περιμένουν επιχειρηματίες μετά την έκθεση
Η έρευνα εκθετών δείχνει ότι το 89% των εκθετών βαθμολόγησε θετικά την ποιότητα των εμπορικών επισκεπτών στο περίπτερο τους. Το 96% των εταιρειών έφτασαν στις κύριες ομάδες-στόχους τους με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Περισσότερο από το 93% έκαναν νέες επιχειρηματικές επαφές. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι εννέα στους δέκα εκθέτες περιμένουν τους επιχειρηματίες από τις επαφές που έκαναν κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Οι επιχειρηματίες ήταν τόσο ευχαριστημένοι με το συνολικό αποτέλεσμα της Interzoo όσο ήταν και πριν από δύο χρόνια: φέτος, το 88% ευχαριστήθηκαν πολύ με το αποτέλεσμα.
Περισσότερο από το 87% των εκθετών πέτυχαν τους συγκεκριμένους στόχους τους στην έκθεση.

Νέο πρόγραμμα
Το 87% των επισκεπτών δήλωσαν ευχαριστημένοι με το νέο χρονοδιάγραμμα της έκθεσης, από την Τρίτη έως την Παρασκευή, ενώ το 72% των εκθετών με τη σειρά τους χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους ως πολύ ευχαριστημένους.
Οι ξένες εταιρείες αντιμετώπισαν θετικά αυτήν την αλλαγή του προγράμματος.

Η επόμενη Interzoo θα πραγματοποιηθεί για άλλη μια φορά στη Νυρεμβέργη, από την Τρίτη 19 Μαΐου έως την Παρασκευή 22 Μαΐου 2020. Αυτή θα περιλαμβάνει και την Ημέρα της Αναλήψεως (στις 21 Μαΐου).