Ευζωϊα κτηνιατρείου

ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ

γράφει ο Ευάγγελος Κεχαγιάς, Κτηνίατρος

Πολλές φορές οι κηδεμόνες ενός μικρού ζώου αναρωτιούνται πόσο καλά περνάνε τα κατοικίδιά τους στο κτηνιατρείο και εάν ο χώρος του ιατρείου είναι χώρος μόνο για άσκηση της ιατρικής επιστήμης.

Τέτοια ερωτήματα σίγουρα θα σας έχουν προβληματίσει κατά καιρούς. Για να δούμε όμως τι σημαίνει ευζωία ιατρείου. Καταρχάς, έχει να κάνει με την διάθεση που έχει ο κηδεμόνας του ζώου όταν θα μπει μέσα. Ακόμη και αν το ζώο του είναι άρρωστο, μπορεί ο χώρος και η διαρρύθμιση αυτού να τον κάνει να δεί με περισσότερη αισιοδοξία τα πράγματα. Σύμφωνα πάντα με μελέτες ο χώρος μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, ασφάλεια, αλληλεγγύη, συμπαράσταση, καλοκαρδία, συμπόνια, χαρά και ευτυχία. Ιδανικό φυσικά δεν υπάρχει αλλά η επανεκτήμιση του χώρου σας ίσως σας χαρίσει τα ιδανικά αποτελέσματα.
Θα ήταν φρόνιμο να μην αφήσετε τον εαυτό σας να αφεθεί σε συναισθήματα καθωσπρεπισμού αλλά θα ήταν ακόμη και σκόπιμο να είστε αυστηροί με την ματιά σας και φυσικά με τα συναισθήματά σας. Τι λείπει; Τι υπάρχει;
Τι θα θέλατε να δείτε; Μια γρήγορη ματιά στον δικό μου χώρο ίσως σας πείσει και σας κάνει να αναρωτηθείτε και πάλι τι πρέπει αλλάξει.

Σαν κτηνίατρος μικρών ζώων ήλπιζα και εγώ σε κάτι καλύτερο, όχι μόνο στο κομμάτι της δικής μου εικόνας, αλλά και στο κομμάτι του συνολικού οπτικού υποβάθρου που θα έπρεπε να υπηρετήσω.

O χώρος του κτηνιατρείου μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, ασφάλεια, αλληλεγγύη, συμπαράσταση, καλοκαρδία, συμπόνια, χαρά και ευτυχία


Βλέποντας λοιπόν τα δικά μου λάθη κατάλαβα ότι ο χώρος θέλει σκέψη, δημιουργικότητα, επίγνωση, ρίσκο και αποφασιστικότητα. Αρχικά, ο χώρος. Το οίκημα. Επιλέχθηκε χώρος με υψηλή φυσική φωτεινότητα. Για μένα λειτούργησε θετικά. Ο ήλιος από μόνος του δημιουργούσε ζεστασιά, ανθρωπιά, ημερία και φυσικά απονεύρωση για ανθρώπους και για ζώα. Λίγα έπιπλα στον χώρο υποδοχής. Ο λόγος προφανής. Ανοικτός χώρος, άπλετη επικοινωνία μεταξύ μας και φυσικά χώρος και για το μικρό ζώο. Έπιπλα με σκούρο χρώμα κάτι το οποίο σημαίνει δημιουργία φοβικότητας χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου ή ηρεμιστικού. Φυτά εσωτερικού χώρου σε ψηλές γλάστρες για λόγους ασφαλείας σε λευκό χρώμα. Τα καλώδια πάντοτε κρυμμένα πάλι για λόγους ασφαλείας όπως επίσης και η σαφής τοποθέτηση του χώρου συγγραφής και εργασίας ο οποίος τοποθετήθηκε μπροστά από την κεντρική είσοδο.
Χώροι αποθήκευσης ατομικής βρώσης τοποθετήθηκαν σε χώρο μη εμφανίσιμο για τους ιδιοκτήτες και για τα ζώα τους. Επέλεξα το αποχωρητήριο να είναι εκτός του εξεταστικού χώρου και μη εμφανίσιμο στους παραπάνω. Απορρυπαντικά και λοιπά καθαριστικά πάλι αφανή. Ζωοτροφές και λοιπά προϊόντα πάντοτε κλειστά, προνοώντας να μην ύπαρξουν πότε ανοικτές συσκευασίες. Ακόμα και αυτές οι μικρές λεπτομέρειες μπορεί να δημιουργήσουν δυσφορία και αρνητισμό στον πελατή και τον ασθενή.

Η χρησιμοποίηση του ήλιου παίζει καίριο ρόλο στην εξημέρωση του ζώου όπως επίσης και η απουσία ρευμάτων αέρα

Αφού αναλύσαμε το κομμάτι του εξωτερικού μας χώρου ας δούμε λιγάκι και το κομμάτι του εξεταστηρίου. Αν και δεν αφορά τόσο πολύ τον πελάτη (γιατί δεν θα περάσει τον χρόνο του εκεί) εντοπίσημα σημεία ευζωϊκότητας υπάρχουν. Εγώ, επέλεξα την ύπαρξη πάγκου σχήματος (π) ο οποίος δίνει την αίσθηση του ανοίγματος και της περιφερικής οπτικής. Στην μέση τοποθετήθηκε το ιατρικό τραπέζι το οποίο μπορεί να σηκωθεί και να τοποθετηθεί στον πάγκο εντοιχίζοντάς τον, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να έχουμε περισσότερο χώρο σε γιγαντόσωμα περιστατικά. Πάλι, η χρησιμοποίηση του ήλιου παίζει καίριο ρόλο στην εξημέρωση του ζώου όπως επίσης και η απουσία ρευμάτων αέρα. Υπάρχει σαφέστατη τοποθέτηση του πελάτη και του ιατρού με σκοπό την διευκόλυνση, την ασφάλεια και προστασία όλων των ανθρώπων και ζώων που υπάρχουν εκεί. Κλουβιά, και χώροι νοσηλείας πάντοτε σε απομακρυσμένοι από τον χώρο του εξεταστηρίου. Θα πρέπει να έχετε πάντοτε κατά νου ότι το κομμάτι της ευζωϊκότητας έχει τις ίδιες αρχές είτε είναι ιατρείο ολίγων ή εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων.

Ευάγγελος Κεχαγιάς
Κτηνίατρος
Σκιάθου 28, Nτεπώ, Θεσσαλονίκη
2315 528 828 και 6907 744 353
[email protected]