Έλλη Καλεμτζάκη – Η επιτυχημένη σύμβουλος μας μιλά για την αναγκαιότητα του VetConsultancy στο απαιτητικό σήμερα…

Συνέντευξη στον Βασίλη Γουλιέλμο

«Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους κτηνιάτρους ζώων συντροφιάς να δημιουργήσουν την επιτυχημένη επιχείρηση που επιθυμούν, να προσελκύσουν περισσότερους και καλύτερους πελάτες και να έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το επάγγελμά τους»

Κ. Καλεμτζάκη, πείτε μας για αρχή λίγα λόγια για το αντικείμενο της εργασίας σας και το προφίλ των πελατών σας.

Εργάζομαι με κλινικούς κτηνιάτρους που θέλουν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, αλλά ίσως δεν γνωρίζουν τον τρόπο να το κάνουν. Οι πελάτες μου έχουν την εμπειρία και τις επιστημονικές γνώσεις που απαιτούνται για να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους ασθενείς τους. Ίσως όμως η επιχείρησή τους δεν αναπτύσσεται με το ρυθμό που θα ήθελαν. Μερικές φορές αναρωτιούνται γιατί εργάζονται τόσο σκληρά και ακόμα δεν έχουν φτάσει στην επιτυχία και την ικανοποίηση που αξίζουν οι προσπάθειές τους.
Ακόμα κι αν ασκούν την κλινική πράξη για αρκετό χρονικό διάστημα, ίσως να δυσκολεύονται στο μάρκετιγκ και στην προσέλκυση νέων πελατών. Χρειάζονται ένα σχέδιο δράσης και την κατάλληλη υποστήριξη, για να το υλοποιήσουν.
Η κτηνιατρική πράξη είναι ιδιαίτερα απαιτητική και ίσως αισθάνονται παγιδευμένοι στην καθημερινότητα με αποτέλεσμα να χάνουν το μακροπρόθεσμο όραμα. Μπορεί να αισθάνονται άγχος ή ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος μέσα στη μέρα για να πρόλαβουν όλα όσα θέλουν να κάνουν.
Η ομάδα τους ενδέχεται να αντιμετωπίζει προβλήματα επικοινωνίας και υπερβολικό φόρτο εργασίας σε σημείο που να έχουν χάσει τον αρχικό ενθουσιασμό τους

Ποια είναι η προσέγγισή σας;

Πιστεύω ότι για να δημιουργήσουμε μια επιχείρηση που είναι προσοδοφόρα και επιτυχημένη, δεν χρειάζεται να παλεύουμε. Αυτό που χρειάζεται είναι η σωστή νοοτροπία σε συνδυασμό με ισχυρές δεξιότητες μάρκετινγκ.
Παρέχω στους πελάτες μου τις ιδέες, τη στρατηγική και τα εργαλεία που χρειάζονται για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, να προσελκύσουν καλύτερους πελάτες και να αυξήσουν τα έσοδά τους.
Μαζί δουλεύουμε για να αποκτήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο μάρκετινγκ και να υπερβούν την αντίσταση, τους φόβους και τις περιοριστικές πεποιθήσεις τους, ώστε να αναλάβουν δράση με τόλμη και συνέπεια προς τους στόχους τους.

Σε τι διαφέρει η υποστήριξη που παρέχει το VetConsultancy σε σύγκριση με άλλους συμβούλους marketing;

Υπάρχουν πολλοί σύμβουλοι επιχειρήσεων, Οι υπηρεσίες τους όμως δεν έχουν σχεδιαστεί ειδικά για κτηνιάτρους και δεν είναι προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της κτηνιατρικής κλινικής πράξης, αντιθέτως είναι πολύ γενικές.
Πώς μπορεί κάποιος που υποστηρίζει πελάτες σε δεκάδες διαφορετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες να γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλινικός κτηνίατρος;
Είμαι κτηνίατρος, όπως οι πελάτες μου.
Στα πλαίσια της εικοσαετούς εμπειρίας μου στο κτηνιατρικό μάρκετιγκ, έχω βρεθεί σε εκατοντάδες κτηνιατρεία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Μπορώ να εκτιμήσω τις ανάγκες και τα προβλήματα του κλινικού κτηνιάτρου, αντιλαμβάνομαι τον τρόπο που σκέφτεται και μπορώ να προσφέρω προτάσεις για επιτυχημένες δράσεις με κριτήριο τις ανάγκες της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Είμαι επίσης επαγγελματίας coach, και τα τελευταία 10 χρόνια έχω υποστηρίξει και «προπονήσει» άτομα και ομάδες σε πολλές διαφορετικές χώρες.
Αυτό μου επιτρέπει να έχω μια εξατομικευμένη προσέγγιση και να είμαι σε θέση να βοηθήσω τους πελάτες μου να υπερβούν όχι μόνο τα εξωτερικά αλλά και τα εσωτερικά τους εμπόδια στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους.

Πείτε μας για σας. Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας;

Εργάστηκα στη βιομηχανία τροφών για κατοικίδια για περισσότερα από 20 χρόνια, τα τελευταία 9 χρόνια σε μια πολυεθνική εταιρεία σε διεθνή ρόλο μάρκετινγκ.
Το ταξίδι μου σαν coach ξεκίνησε το 2006 με ένα σεμινάριο leadership για κτηνιάτρους στις ΗΠΑ το οποίο κυριολεκτικά άλλαξε τη ζωή μου. Άρχισα να βλέπω τον επαγγελματικό μου ρόλο με άλλα μάτια και συνειδητοποίησα ότι έχω μια νέα αποστολή: να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις και τις δεξιότητές μου για να βοηθήσω άλλους ανθρώπους να πετύχουν. Αυτή η συνειδητοποίηση μεταμόρφωσε κυριολεκτικά την καριέρα μου. Από μια τοπική θέση σε μια ελληνική εταιρεία βρέθηκα σε διεθνή θέση σε μια πολυεθνική εταιρεία.
Μία ψυχολόγος και coach που γνώρισα κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου Leadership με ενέπνευσε να γίνω επαγγελματίας coach. Επέλεξα τη σχολή Adler International, μια διαπιστευμένη σχολή coaching στον Καναδά, και έλαβα τη διαπίστευση μου από τo International Coach Federation το 2010. Την ίδια χρονιά έγινα πιστοποιημένος coach της Team Coaching International.
Την τελευταία δεκαετία έχω ταξιδέψει εκτενώς, είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ με καταπληκτικούς ανθρώπους από πολλές διαφορετικές χώρες. Απέκτησα πολύτιμη εμπειρία στο coaching και την εκπαίδευση ατόμων και ομάδων, την διοργάνωση σεμιναρίων επικοινωνίας και προσωπικής ανάπτυξης σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Η θεμελιώδης πεποίθησή μου είναι ότι όλοι διαθέτουμε τη δημιουργικότητα και την επινοητικότητα που απαιτείται, για να δημιουργήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε και αξίζουμε.
Βρίσκω συναρπαστικό το ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις διανοητικές και πνευματικές μας δυνάμεις, για να δημιουργήσουμε το μέλλον που επιθυμούμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να προσθέσω το ΝευροΓλωσσσικό Προγραμματισμό στα «εργαλεία» μου και το 2012 πιστοποιήθηκα ως Practitioner of Neurolinguistic Programming.
Πριν από έξι χρόνια μετακόμισα στην Πράγα. Ενώ αυτή η νέα εμπειρία αποτέλεσε αρχικά μια μεγάλη πρόκληση για μένα, με βοήθησε να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου, να υπερβώ φόβους και εσωτερικά εμπόδια και να αποκτήσω μεγαλύτερη σαφήνεια για την αποστολή μου: να βοηθήσω άλλους επαγγελματίες να ανακαλύψουν τα μοναδικά τους ταλέντα και τις αξίες τους και με τη βοήθεια των κατάλληλων τεχνικών και μεθόδων να δημιουργήσουν μια πιο ικανοποιητική και επιτυχημένη ζωή και καριέρα.
Γι’ αυτό, το 2016 ξεκίνησα το Design for Life για να προσφέρω coaching και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε εργαζόμενες γυναίκες, προκειμένου να τις βοηθήσω να βελτιώσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δεξιότητες και να είναι πιο ευτυχισμένες και πιο επιτυχημένες.
Στη συνέχεια, ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησα ένα νέο ταξίδι. Άφησα την δουλειά μου στην πολυεθνική εταιρεία για να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση παροχής συμβουλών, το VetConsultancy. Συνδυάζοντας το μάρκετινγκ με τις δεξιότητες στο coaching και στην εκπαίδευση, ο στόχος μου τώρα είναι να βοηθήσω τους κτηνιάτρους να δημιουργήσουν το κτηνιατρείο των ονείρων τους, να προσελκύσουν περισσότερους και καλύτερους πελάτες και να έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το επάγγελμά τους.

Ποιο είναι το επόμενο σας βήμα;

Ζούμε σε μια εποχή που οι αλλαγές πραγματοποιούνται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Δεν έχει τόσο νόημα να κάνεις ένα λεπτομερές πλάνο δεκαετούς ανάπτυξης , όσο να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα της κατεύθυνσης προς την οποία θέλεις να προχωρήσεις. O Τony Robbins λεει χαρακτηριστικά: «πέταξε το επιχειρηματικό σου πλάνο και φτιάξε τον επιχειρηματικό σου χάρτη»
Για να φτιάξεις ένα επιχειρηματικό χάρτη πρέπει να έχεις ξεκαθαρίσει τί ακριβώς προσφέρει η επιχείρησή σου. Το VetConsultancy δεν είναι απλώς μια εταιρεία παροχής συμβουλών. Είναι μια εταιρεία που βοηθάει τους ανθρώπους να γίνουν οι σχεδιαστές και οι δημιουργοί της ζωής και της δουλειάς τους με το να αποκτήσουν ξεκάθαρο όραμα, να υπερβούν τα εσωτερικά τους εμπόδια και να αποκτήσουν πρόσβαση στις ιδιαίτερες ικανότητες και τα ταλέντα τους.
Πιστεύω επίσης πολύ στις συνεργασίες, τόσο για στις δυνατότητες που μας δίνουν όσο και για στους νέους ορίζοντες που μας ανοίγουν. Βλέπω στο μέλλον συνεργασίες με άλλους επαγγελματίες με το ίδιο ή ανάλογα αντικείμενα που θα έχουν όμως τις ίδιες αξίες με το VetConsultancy: γνήσιο ενδιαφέρον για τον πελάτη, επιθυμία για συνεχή εξέλιξη και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

“Το VetConsultancy δεν είναι απλώς μια εταιρεία παροχής συμβουλών. Είναι μια εταιρεία που βοηθάει τους ανθρώπους να γίνουν οι σχεδιαστές και οι δημιουργοί της ζωής και της δουλειάς τους με το να αποκτήσουν ξεκάθαρο όραμα, να υπερβούν τα εσωτερικά τους εμπόδια και να αποκτήσουν πρόσβαση στις ιδιαίτερες ικανότητες και τα ταλέντα τους”