Digital marketing: Freelance, in-house ή ανάθεση σε agency;

Όταν η επιχείρηση σας φτάνει στο στάδιο που μπορεί να καλύψει ποσοτικά αλλά και ποιοτικά την αύξηση των πωλήσεων, καθίσταται απαραίτητο να κάνετε το επόμενο βήμα προς τη νέα γενιά διαφήμισης: το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing)!

Κάθε επιχείρηση, ανάλογα με το κλάδο που δραστηριοποιείται και τα προϊόντα/ υπηρεσίες που προσφέρει, επιλέγει διαφορετικό τρόπο χρήσης αυτού του δαιδαλώδους νέου κόσμου διαφήμισης και προώθησης. Ωστόσο, όσο εύκολο κι αν ακούγεται να διαχειρίζεστε τη διαδικτυακή παρουσία του brand σας, ειδικότερα με τη πολύτιμη βοήθεια για αρχάριους που προσφέρουν οι περισσότερες πλατφόρμες, άλλο τόσο σύνθετο είναι να τα συνδυάσεις σωστά, τόσο σε πλήθος όσο και σε χρονική ακολουθία, κοινώς στη δημιουργία ενός σωστού Digital Marketing Plan.

Καταστρώνοντας και οριοθετώντας ένα πλάνο, θα είστε σε θέση να ακολουθείτε ξεκάθαρα βήματα και να ελέγχετε επαρκώς την επιτυχία τους ώστε να προσαρμόζεστε σε κάθε πολύτιμη πληροφορία που σας δίνουν οι ενέργειες σας για το κοινό σας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή επιτυχίας που να εφαρμόζεται οριζόντια σε όλες τις επιχειρήσεις, και όσες παρουσιάζονται ως τέτοιες ανταποκρίνονται σε βραχυπρόθεσμα οφέλη που δεν θα μεταφραστούν ποτέ σε πιστούς καταναλωτές για την επιχείρησή σας.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι η διαφήμιση στο διαδίκτυο με μια σχετικά πλήρη χρήση των εργαλείων που παρέχονται (SEO, SEM, Social Media, Display Ads etc) είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσετε ένα επιτυχημένο πλάνο, να έχετε συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων και συνεχή προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Πράγματι, αυτό που χρειάζεστε είναι τεχνογνωσία, δημιουργικότητα, χρόνο και προσήλωση για να καταφέρετε να μεταφράσετε μακροπρόθεσμα την επένδυση σας στο Διαδικτυακό Μάρκετινγκ σε πωλήσεις (conversions). Η ενδεδειγμένη οδός για την επιτυχία, ωστόσο, μπορεί να βρίσκεται τόσο στην ανάθεση σε ένα Agency ή σε έναν freelancer, όσο και στην πρόσληψη ενός εξειδικευμένου ατόμου στην επιχείρηση σας.

Μερικά από τα παρακάτω πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα εκάστου ίσως σας βοηθήσουν να επιλέξετε. Εντούτοις, λάβετε πάντα υπόψη ότι σε κάθε περίπτωση εκ των προαναφερθέντων, πρέπει να βρείτε το άτομο που αντιλαμβάνεται και κατανοεί την επιχείρηση σας, αλλά μπορείτε κι εσείς να εμπιστευτείτε τη δημιουργικότητα και τις γνώσεις του στη διαχείριση του brand σας.

Freelancer

Προσιτές τιμές. Μπορούν να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες στις οικονομικές σας δυνατότητες.
Εύκαμπτο πρόγραμμα. Μπορείτε να συγχρονίζετε τα προγράμματα σας καθότι μπορούν να εργαστούν και εκτός ωρών γραφείου.
Ανεξαρτησία. Δεν χρειάζεται να παρέχετε καθοδήγηση ή εκπαίδευση παρά μονάχα τους στόχους.
Εξειδίκευση. Όπως και τα agencies, έτσι και οι freelancers είναι εξειδικευμένοι και γνωρίζουν σφαιρικά το αντικείμενο, δεδομένου ότι έχουν συνεργαστεί με μεγάλο αριθμό διαφορετικών επιχειρήσεων.

Είναι η καλύτερη επιλογή για σας εάν:
• Έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό.
• Το brand σας δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό.
• Θέλετε ένα άτομο που δεν χρειάζεται να εκπαιδευτεί εκ μέρους σας.
• Χρειάζεται κάποιος να σας διδάξει και είστε πρόθυμοι να μάθετε.
• Έχετε ένα έργο μικρής κλίμακας αλλά δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνοι σας.
• Χρειάζεστε προσήλωση στο έργο από κάποιον ειδικό.

In-House υπάλληλος

Άμεση συνεργασία με τα άλλα τμήματα της εταιρείας. Ένας υπάλληλος της εταιρείας σας θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί άμεσα τα αποτελέσματα των διαδικτυακών ενεργειών αλλά και να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε υλικό απαιτείται λόγω της πρόσβασης σε όλες τις πληροφορίες της επιχείρησης.
Απερίσπαστη αφοσίωση. Όταν όλα τα καθήκοντα του περικλείονται γύρω από το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ, αναμφίβολα θα είναι τουλάχιστον εξαιρετικά ενεργή η παρουσία του brand σας, πόσο μάλλον επιτυχημένη.
Αν διαλέξετε το σωστό άτομο, η επιτυχία είναι σίγουρη. Μπορεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά η επιλογή του ατόμου που μπορεί να αφομοιώσει την εταιρική κουλτούρα και ταυτότητα θα σας φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα σε συγκριτικά χαμηλότερο μακροπρόθεσμο κόστος. Άλλωστε, και οι ανθρώπινοι πόροι είναι μια επένδυση.

Είναι η καλύτερη επιλογή για σας εάν:
• Έχετε ένα συγκεκριμένο και εδραιωμένο brand που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και συντονισμό.
• Ο κλάδος σας είναι χαμηλών ρυθμών και χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση.
• Το Μάρκετινγκ είναι βασική και ζωτική λειτουργία της εταιρείας σας.
• Θέλετε να δημιουργήσετε πόρους μέσα στην εταιρεία.

Agency

Πολυμορφία ιδεών και ικανότητες.
Πολλά μυαλά βγάζουν καλύτερες ιδέες από ένα κάποιες φορές, ειδικότερα όταν συνδυάζουν γνώση σε όλο το εύρος του κλάδου.
Εξειδίκευση. Έχοντας πολυεπίπεδη γνώση και εμπειρία σε πολλούς κλάδους και επιχειρήσεις, έχουν εξετάσει τις περισσότερες μεθόδους και γνωρίζουν ακριβώς τι να σας προφέρουν. Εκτός αυτών όμως, έχουν υπόψη τη διατήρηση της φήμης τους και, κατά συνέπεια, θα παλεύουν πάντα για τη δική σας επιτυχία, ακόμη κι αν δεν συμφωνείτε πάντα.
Εξοικονόμηση χρόνου. Όταν οι δομές είναι ήδη έτοιμες, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να θέσετε τους στόχους. Προσφορά πληθώρας υπηρεσιών. Συνήθως τα agencies περιλαμβάνουν πολλά συναφή τμήματα, δίνοντας σας τη δυνατότητα να επεκτείνετε τις ζητούμενες υπηρεσίες όταν φτάσει η ώρα για το επόμενο βήμα.

Είναι η καλύτερη επιλογή για σας εάν:
• Έχετε εμπειρία στους εξωτερικούς συνεργάτες.
• Έχετε in-house marketing team αλλά χρειάζεται εκπαίδευση, βοήθεια ή δεν έχει εμπειρία Διαδικτυακού Μάρκετινγκ ή Social Media.
• Έχετε σχέδια για μεγάλου μεγέθους επένδυση στη δημιουργία ενός ισχυρού brand.
• Έχετε ένα εύχρηστο brand χωρίς προαπαιτούμενη εξειδίκευση.
• Παρατηρείτε υψηλό ROI (Return On Investment) σε κάποια πλατφόρμα και θέλετε να εδραιώσετε την επιτυχία σας περαιτέρω.

Συμπερασματικά, κάθε επιλογή ανταποκρίνεται σε διαφορετικές δυνατότητες και στόχους, τους οποίους πρέπει να θέσετε εκ των προτέρων. Βασικό σημείο προσοχής είναι να γνωρίσετε τον άνθρωπο που θα εργάζεται για το brand σας σε όποια εκ των παραπάνω επιλογών και να δημιουργήσετε μια καλή και μακροπρόθεσμη συνεργασία.