Διατροφή που προστατεύει την υγεία των ζώων συντροφιάς

Γράφει ο Βασίλης Γουλιέλμος, εκδότης
Πηγές: αρθρογραφία στο internet

Οι τροφές για κατοικίδια είναι ένας από τους πιο δυναμικούς τομείς της αγοράς των κατοικίδιων. Συνήθως, αυτός “ανοίγει το δρόμο” για καινοτομίες ενώ οι εξελίξεις στη διαδικασία παραγωγής τους έχουν οδηγήσει σε έναν μεγάλο αριθμό αλλαγών όσο αφορά τη σύστασή τους.

Oι διατροφικές αλλαγές κινούνται πολύ γρήγορα και έχουμε πολλά γνωστά brand που προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τα συστατικά που χρησιμοποιούν στη σύνθεση τους.

Πρόσφατα, η διατροφική διαφοροποίηση στις τροφές και τις λιχουδιές των γνωστών brands εστιάζουν κυρίως στα συστατικά που σχετίζονται με την υγεία.
Οι λιχουδιές συνήθιζαν στο παρελθόν να είναι ένα είδος “πολυτελούς απόλαυσης” με αμφισβητήσιμη διατροφική αξία για τα ζώα. Σήμερα όμως, οι λιχουδιές έχουν ξεκάθαρα διατροφικά οφέλη και έτσι παράγονται και προωθούνται στην αγορά ανάλογα. Όμως, οι υγιεινές τροφές και λιχουδιές για κατοικίδια σήμερα, έχουν αρχίζει να πλησιάζουν σε ένα σταυροδρόμι. Η νέα νομοθεσία, έβαλε φρένο στον αγώνα διαφοροποίησης των τροφών, καθώς απαιτείται ότι για κάθε συστατικό το οποίο οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι προσφέρει διατροφικά πλεονεκτήματα, να υποστηρίζεται από επαρκή έρευνα που να το αποδεικνύει. Οι έρευνες, μπορεί να προέρχονται είτε από ανεξάρτητες δοκιμές του παραγωγού, είτε από τον προμηθευτή των συστατικών, είτε τέλος από άλλα ανεξάρτητα ερευνητικά ιδρύματα π.χ. από πανεπιστήμια, ινστιτούτα ερευνών κτλ.

Εμπορικές Επιπλοκές

Οι προπαρασκευασμένες τροφές έχουν αποδείξει ότι η καλή διατροφή των ζώων συντροφιάς μπορεί να επιμηκύνει την ζωή τους για πολλά χρόνια.
Οι πλήρεις τροφές για κατοικίδια παρέχουν στα κατοικίδια όλα όσα χρειάζονται ώστε να είναι σε καλή φυσική κατάσταση και να έχουν «λαμπερό τρίχωμα και υγρή μύτη». Οι τελευταίες γενιές τροφών και λιχουδιών για κατοικίδια, περιέχουν συστατικά που έχουν προστεθεί για να ενισχύσουν τα υγιεινά οφέλη για τα κατοικίδια. Είναι η προώθηση αυτών των συστατικών και οι σχετικοί ισχυρισμοί τους, που σήμερα βρίσκονται υπό-έλεγχο από τις νέες νομοθεσίες και πολλά εργαστάσια φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να σκέφτονται τις εμπορικές εναλλακτικές τους.

Οι ισχυρισμοί που είναι υπό έλεγχο και οι εναλλακτικές που προσφέρονται είναι για παράδειγμα:

1. Περιέχει η επωνυμία Χ το συστατικό Ψ που ισχυρίζεται ότι έχει ένα όφελος, χωρίς να υπάρχει επαρκή έρευνα να το υποστηρίξει; Παρόλα αυτά, η εταιρεια μπορεί μόνο να αναφέρει ότι η τροφή περιέχει αυτό το συστατικό (χωρίς κάποιον ισχυρισμό στην συσκευασία), και ο πελάτης μπορεί από μόνος του να βρίσκει σε αυτό κάποιο όφελος και να αποφασίσει να το αγοράσει για το ζώο του.

2. Έχει η επωνυμία Χ αφαιρέσει το συστατικό Ψ καθώς δεν μπορεί να υποστηρίξει τα οφέλη του;

3. Μπορεί η επωνυμία Χ να επενδύσει σε έρευνα ώστε να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό της;

Θα είναι λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε το κατά πόσο η νέα νομοθεσία θα έχει αντίκτυπο στις τροφές και τις λιχουδιές, και κατά πόσο θα εστιάσει στα υγιεινά τους οφέλη. Είναι όμως πιθανό η ανάπτυξη στον τομέα των συστατικών να μειωθεί και είναι επίσης πιθανό να έχουμε λιγότερες νέες τροφές και λιχουδιές με ισχυρισμούς για καινοτόμα υγιεινά οφέλη. Είναι επίσης πιθανό, να αποτελέσει πρόκληση στα τμήματα μάρκετινγκ των εταιρειών να βρουν νέες ‘φόρμες’ λέξεων που να μπορούν να υπονοούν ένα όφελος υγείας, ενώ ταυτόχρονα να τηρούν και να ακολουθούν τις νέες νομοθεσίες. Άρα, τα brands των τροφών για κατοικίδια θα αρκεστούν στο να χρησιμοποιούν ισχυρισμούς μόνο για τα συστατικά που μπορούν να υποστηρίξουν με επαρκή έρευνα.

Τι επιτρέπεται;

Ενώ ένας αριθμός συστατικών μπορεί να αρχίσει να εξαφανίζεται από τις τροφές για κατοικίδια και τις λιχουδιές, υπάρχει και ένας άλλος αριθμός συστατικών που έχουν κάποιο διατροφικό όφελος και που υποστηρίζεται από επαρκή έρευνα.

Τα συστατικά λοιπόν που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι τα παρακάτω:

Κυτταρίνη

Οι τροφές για κατοικίδια που περιέχουν υψηλά επίπεδα κυτταρίνης τυπικά στοχεύουν στον έλεγχο του βάρους, του διαβήτη και τον έλεγχο των μαζών τριχών – πιο πρόσφατα έχει αποδειχτεί ότι παρέχει και οδοντικά οφέλη. Έχει λοιπόν αποδειχθεί ότι η αδιάλυτη φύση των ινών της κυτταρίνης μειώνει το σχηματισμό μαζών τριχών. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της κυτταρίνης είναι ότι είναι δύσπεπτη, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στον σχηματισμό τροφών «light» ή «χαμηλών θερμίδων» τόσο σε υγρή, όσο και σε ξηρά μορφή.

L-καρνιτίνη

Αυτό το συστατικό που μοιάζει με βιταμίνη, προστίθεται σε πολλές δίαιτες ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο βάρους. Χρησιμοποιείται στα ζώα σε κυτταρικό επίπεδο για να βοηθήσει την μεταφορά των λιπαρών και οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η πρόσθεση L-καρνιτίνης σε τροφές μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους μέσα σε μερικές εβδομάδες. Τέλος, συμπληρώματα με L-καρνιτίνη έχουν δείξει ότι βελτιώνουν την λειτουργία της καρδιάς σε αρκετές φυλές σκύλων.

FOS

Οι FOS (φρουκτοολιγοσακχαρίτες) είναι μια φυσική αλυσίδα σακχάρων που ωφελεί τα βακτήρια που κατοικούν στο έντερο και συμβάλει στην υγεία του εντέρου με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων την ανάπτυξη των κυττάρων της επιφάνειας των τοιχωμάτων του μικρού εντέρου. Η κακή υγεία του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την ποιότητα των κοπράνων, έτσι οι FOS ως πρεβιοτικά σε μια δίαιτα μπορούν να μειώσουν αυτά τα προβλήματα και να έχουν χειροπιαστά οφέλη τόσο για το κατοικίδιο, όσο και τον ιδιοκτήτη.

MOS & β-γλυκάνες

Οι ΜOS (μονοολιγοσακχαρίτες) και οι β-γλυκάνες είναι πρεβιοτικά που έχουν απομονωθεί από τα τοιχώματα των μορίων μαγιάς. Όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με FOS, οι MOS βοηθούν την ανάπτυξη των «ωφέλιμων» βακτηριδίων στο έντερο. Οι MOS επίσης έχουν δείξει ότι αποτρέπει την δέσμευση των παθογόνων βακτηριδίων από το έντερο (πχ. Coli και σαλμονέλα)

Τζίντζερ

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την ιδιαίτερη γεύση που δίνει το τζίντζερ στα κέικ και τα μπισκότα. Το τζίντζερ έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το πρήξιμο και τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας, καθώς και την ναυτία.

Κουρκουμάς

Παρόμοιας προέλευσης με το τζίντζερ, ο κουρκουμάς έχει αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδες ιδιότητες.

Γιούκα

Το γιούκα είναι ένα φυτό με άνθος που ανήκει στην οικογένεια των Agavacaes, και προέρχεται από την Νότια Αμερική.
Προσφέρει πραγματικά οφέλη όταν προστεθεί στις τροφές και τις λιχουδιές για κατοικίδια καθώς μειώνει το φούσκωμα και την οσμή των περιττωμάτων.

MSM

Methylsulfonylmethane προέρχεται έμμεσα από μερικά πράσινα φυτά, φρούτα και λαχανικά. Η χρήση των MSM στις τροφές υποδεικνύει ότι μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα. Συνήθως, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την γλουκοσαμίνη και την χονδροϊτίνη, για την ενύσχιση των αρθρώσεων.

Θειϊκή Γλουκοσαμίνη & Χονδροϊτίνη

Αυτά τα συνήθη συστατικά χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας στα ζώα συντροφιάς. Η γλουκοσαμίνη χρησιμοποιείται ως θεμέλιος λίθος για το χτίσιμο του χόνδρου, των τενόντων και των δίσκων της σπονδυλικής στήλης. Η γλουκοσαμίνη και η χονδροϊτίνη έχουν επίσης αποδείξει ότι τονώνουν το μεταβολισμό του χόνδρου, ενώ αναστέλλουν την διάβρωσή
του.