Cats’n’Dogs

Πρότυπη μονάδα φιλοξενίας ζώων συντροφιάς

Στο CatsnDogs μετά από 23 χρόνια εμπειρίας στην φιλοξενία των μικρών μας φίλων, έχουμε κατανοήσει τις ανάγκες τους και τις ανησυχίες των ιδιοκτητών.
Οι εγκαταστάσεις μας έχουν διαμορφωθεί για μια ζεστή φιλοξενία ασφαλής με πλούσιες παροχές όπως ενδοδαπέδια θέρμανση κάμερες παρακολούθησης τις καλύτερες super premium τροφές και πολύ φροντίδα.

γράφει o Θεόδωρος Σεφερόπουλος, ιδιοκτήτης Cats ‘n’ Dogs

Λίγα λόγια για εμάς

Στην πανσιόν μας φιλοξενούνται μόνο υγιή ζώα. Γι’ αυτό, πριν την παραλαβή κάποιου ζώου διενεργείται έλεγχος της υγείας του. Αρχικά ελέγχεται το βιβλιάριο που αποδεικνύει τον εμβολιασμό του και την αποθεραπεία του από τυχόν παρελθοντικές ασθένειες. Και στη συνέχεια διεξάγεται μακροσκοπική εξέταση του ζώου για συμπτώματα παρόντων παθήσεων. Αυτά διασφαλίζουν την καλή υγεία του συνόλου των φιλοξενούμενων.

Θα πρέπει κάθε ιδιοκτήτης να φροντίζει να κάνει τα απαραίτητα εμβόλια στην ώρα τους, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου για το αναπνευστικό. Σε περίπτωση ανάγκης κατά τη διαμονή τους, υπάρχει κτηνίατρος και πάντα προηγείται επικοινωνία με τον κτηνίατρο του κάθε ιδιοκτήτη.

Tα κριτήρια για τη σωστή επιλογή

Πολύς κόσμος έχει εξοικειωθεί με την ιδέα του να αφήνει το κατοικίδιο του σε ξενοδοχείο μικρών ζώων. Σε μερικές περιπτώσεις πρόκειται για επαγγελματικούς λόγους ή λόγους ανάγκης και σε άλλες για τις διακοπές τους. Υπάρχει βέβαια και ένα μέρος των ιδιοκτητών κατοικίδιων που είναι επιφυλακτικοί με την ιδέα και όχι άδικα. Τα κριτήρια για την επιλογή του κατάλληλου ενδιαιτήματος παίζουν σημαντικό ρόλο για την σωστή απόφαση.

Το πρώτο και πιο βασικό κριτήριο είναι το κατάλυμα να έχει άδεια λειτουργείας.
Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος έχει περάσει από κρατική επιτροπή και πληρεί τουλάχιστον τις απαραίτητες – ελάχιστες προϋποθέσεις και εξασφαλίζει την προβλεπόμενη σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο ασφάλεια διαμονής των ζώων καθώς και τη σωστή εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών.

Θα μπορούσαμε να πούμε δεύτερο κριτήριο είναι οι παροχές του ενδιαιτήματος.


Που μένει ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι; Ποιος είναι ο χώρος του που θα κοιμάται και πού θα προαυλίζεται; Θα είναι μόνο του ή μαζί με άλλα ζώα; Έχει το δωμάτιο του θέρμανση ή κλιματισμό αντίστοιχα; Με ποια τροφή σιτίζονται; Υπάρχει προσωπικό που τα παρακολουθεί; Σε περίπτωση που χρειαστεί κτηνίατρος τί γίνεται; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαιτούνται από μια Πανσιόν και να τα λάβει υπόψιν του κάθε ιδιοκτήτης ώστε να κάνει και σωστότερη έρευνα αγοράς.

Άλλο κριτήριο είναι αν μπορεί το ξενοδοχείο να ακολουθήσει και να καλύψει τις συνήθειες του φιλοξενούμενου τετράποδου φίλου. Αν η φιλοξενία πρόκειται να γίνει σε μία περίοδο που το κατοικίδιο παίρνει κάποια φαρμακευτική αγωγή θα μπορέσει να το καλύψει; Είναι κοινωνικό και φιλικό το ζωάκι ή μήπως είναι επιφυλακτικό ή και επιθετικό; Αν είναι κουτάβι ή υπερήλικο σίγουρα έχουν διαφορετικές ανάγκες. Και επίσης κάποιες ράτσες έχουν τις ιδιαιτερότητές τους.

Η πρώτη φιλοξενία του

Για όλα τα ζωάκια υπάρχει πάντα η πρώτη φορά.
Ιδανικά η πρώτη φιλοξενία του κατοικιδίου θα πρέπει να είναι σε μικρή ηλικία. Είναι η περίοδος της ζωής τους που κοινωνικοποιούνται πιο εύκολα και τα βλέπουν όλα παιχνίδι. Τα κουτάβια δεν αισθάνονται την εγκατάλειψη, αντιθέτως είναι μια ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο.
Το ίδιο ισχύει και για τα γατάκια. Απόδειξη της προσαρμογής τους στην αλλαγή περιβάλλοντος είναι η κοινωνικότητα τους με τα άλλα ζώα και με τους ανθρώπους, αλλά πάνω απ’ όλα η όρεξη τους για το φαγητό.

Όσο πιο μεγάλο είναι ένα ζωάκι σε ηλικία τόσο πιο δύσκολα δέχεται καινούρια πράγματα. Αν έχει μάθει να αλλάζει περιβάλλον τότε θα είναι διαδικασία ρουτίνας η φιλοξενία για αυτό. Αν πάλι δεν έχει μάθει τότε θα είναι πιο δύσκολο.
Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τον χαρακτήρα του κάθε ζώου. Αν σαν χαρακτήρας είναι κοινωνικό φιλικό και παιχνιδιάρικο το ζωάκι τότε πάλι θα προσαρμοστεί αρκετά εύκολα. Αν είναι πιο κλειστός χαρακτήρας και λίγο φοβικό τότε θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να εμπιστευτεί το καινούριο του περιβάλλον. Αυτό που βοηθάει πολλές φορές σε τέτοια ζωάκια είναι μια φιλοξενία γνωριμίας, για λίγες ώρες ή και για μια με δύο ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει ότι ο ιδιοκτήτης του θα έρθει να το πάρει πάλι πολύ σύντομα.

Συνθήκες διαμονής

Τα αγαπημένα μας κατοικίδια φιλοξενούνται σε ζεστά και ανεξάρτητα δωμάτια που βλέπουν σε υπέροχους χώρους με γκαζόν, φυτά και δέντρα. Τα σκυλάκια βγαίνουν δύο φορές την ημέρα από το δωμάτιο τους σε ατομικό προαύλιο χώρο, ενώ τα γατάκια απολαμβάνουν την ησυχία τους σε ένα ασφαλές δωμάτιο που βλέπει επίσης σε εξωτερικούς. Το εξειδικευμένο προσωπικό μας και η πολύχρονη εμπειρία μας ως επαγγελματίες και ιδιοκτήτες βοηθούν ώστε οι μικροί μας φίλοι να κάνουν τις διακοπές τους με φροντίδα, καθαριότητα και ασφάλεια.

Δωμάτιο Σκύλου

Το δωμάτιο του σκύλου είναι ατομικό και ευρύχωρο στα 10 m2 με θέρμανση, κλιματισμό ή υδρονέφωση αναλόγως την εποχή. Είναι χτιστό δωμάτιο με τζαμαρία που βλέπει έξω και αυλή με οπτική επαφή στα άλλα σκυλάκια, σε δέντρα και φύση. Είναι σημαντικό να αισθάνονται την παρέα άλλων ζώων αλλά πάντα με ασφάλεια χωρίς φυσική επαφή. Οι τετράποδοι φίλοι μας προαυλίζονται σε μεγαλύτερους ατομικούς χώρους και δέχονται καθημερινή φροντίδα και προσοχή από ανθρώπους που αγαπούν τα ζώα. Προσφέρουμε super premium τροφή μαζί με την αγάπη και την φροντίδα μας.

Δωμάτιο Γάτας

Το δωμάτιο της γάτας είναι ένας χώρος φιλοξενίας 3m2 με θέρμανση ή κλιματισμό και υδρονέφωση. Είναι άνετο σε ήσυχο μέρος γιατί η γάτα αναζητά ησυχία και ασφάλεια. Έχει θέα δέντρα και λουλούδια και καθαρίζεται δυο φορές την ημέρα αφού η γάτα είναι σχολαστική με την καθαριότητα.
Έχει χαμηλό φωτισμό γιατί η γατούλα προτιμά να κινείται τη νύχτα και στο δωμάτιο τους περιλαμβάνονται το κρεβατάκι, άμμος, φαγητό και τα παιχνίδια καθώς τα γατάκια είναι παιχνιδιάρικα ζώα και κάνει τη διαμονή τους πιο ευχάριστη.

Η επιστροφή τους σπίτι

Η συμπεριφορά τους όταν γυρνάνε σπίτι τους έχει πολύ ενδιαφέρον καθώς εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους με διάφορους τρόπους. Οι σκύλοι μπορεί να επιστρέψουν σπίτι τους με πολύ χαρά και με όρεξη για παιχνίδι με τα οικεία τους πρόσωπα. Είναι ένδειξη ότι έχουνε περάσει καλά στο ξενοδοχείο που πήγανε και επίσης χαίρονται που βλέπουνε πάλι τους δικούς τους.
Άλλοι σκύλοι μπορεί να φαίνονται κουρασμένοι ψάχνοντας τη γωνιά τους που έχουν μάθει. Αυτό συνήθως γίνεται όταν έχουν συνηθίσει σε ένα πιο ήρεμο πρόγραμμα στο σπίτι τους με λιγότερη δραστηριότητα και στην φιλοξενία η εκτόνωσή τους βγάζει μετά κούραση, καθώς έχουνε πολλά ερεθίσματα και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Έχουμε συναντήσει ακόμα και το φαινόμενο της κατάθλιψης στις πρώτες ημέρες μετά την επιστροφή του στο σπίτι ενώ στην διάρκεια της φιλοξενίας του ήταν χαρούμενο. Τελικά με μια δεύτερη επαφή καταλάβαμε ότι του έλειψε η νέα δραστηριότητα που είχε στο χώρο μας.
Τα γατάκια έχουν πολύπλοκο χαρακτήρα. Τα μικρά σε ηλικία βρίσκονται μόνιμα σε μια εξερεύνηση. Μεγαλώνοντας αναζητούν την ασφάλεια και την εξασφάλιση των αναγκών τους.
Και αυτά αντίστοιχα έχουν ποικίλες αντιδράσεις με την επιστροφή τους στο σπίτι. Μπορεί να αναζητήσουν τις παλιές τους συνήθειες, το μέρος τους για φαγητό και τα οικεία τους πρόσωπα. Άλλα κρύβονται κάτω από καναπέδες και κρεβάτια γιατί και αυτή η αλλαγή από το ξενοδοχείο στο σπίτι τους προκαλεί ανασφάλεια. Αλλά συνήθως δεν κρατάει πολύ μέχρι την προσαρμογή τους. Στις ενήλικες γάτες δεν αρέσουν οι αλλαγές. Τους προκαλεί ανασφάλεια γιατί δεν ξέρουν αν κινδυνεύουν. Όταν προσαρμοστούν όμως είναι σαν να γυρνάει ένας διακόπτης και αλλάζουν συμπεριφορά σαν να μας ξέρουν από παλιά.
Η συναναστροφή μαζί τους, η επικοινωνία και τα χάδια κάνει την εξοικείωση τους πολύ πιο γρήγορη.