Η απόκτηση ενός Ζώου Συντροφιάς αναδεικνύει τον ρόλο του Εξειδικευμένου Καταστήματος το οποίο πρέπει να επενδύει σταθερά στην ευζωία του!

Πλέον οι άνθρωποι στα pet shop πρέπει να αναλάβουν να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν τους νέους ιδιοκτήτες για τη σημασία απόκτησης ενός μικρού φίλου.

Πολλοί από εμάς, καθότι χρόνια στην συγκεκριμένη αγορά, θεωρούμε πολλές φορές δεδομένες μια σειρά από πληροφορίες, που για τους νέους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς είναι απαραίτητες. Δυστυχώς, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, ιδιοκτήτες νέων μικρών ζώων να μπαίνουν σε ένα pet shop αγχωμένοι με το νεαρό κατοικίδιό τους και να ζητούν απελπισμένη βοήθεια. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μικρά είτε νεαρά κουτάβια, γατάκια και όλων των ειδών τα κατοικίδια μπορούν να αποτελέσουν την πιο ενθουσιώδη, ευχάριστη και μοναδική εμπειρία για μία οικογένεια. Ταυτόχρονα όμως, ειδικά εάν δεν έχει γίνει η σωστή προετοιμασία, μπορεί να γίνει και για τους δύο, την οικογένεια και το νεαρό ζώο, η πιο τρομακτική και αγχωτική εμπειρία.

Προϋποθέτοντας λοιπόν ότι η οικογένεια έχει σκεφτεί καλά και συνολικά το ποιο κατοικίδιο της ταιριάζει, έχοντας δεσμευτεί ισόβια στην απόφασή της, τότε είναι έτοιμη να κάνει την επόμενη κίνηση… την απόκτηση ενός μικρού ζώου και την αγορά των προμηθειών του.
Εδώ λοιπόν τα εξειδικευμένα καταστήματα, τα pet shops, έχουν τον κύριο ρόλο στο να εκπαιδεύσουν τους νέους ιδιοκτήτες και να τους βοηθήσουν να διασφαλίσουν την ευζωία των κατοικίδιων τους. Είναι πραγματικά μεγάλο μέρος των καθηκόντων τους όσον αφορά την απόκτηση νέου κατοικίδιου να διασφαλίζουν ότι οι πελάτες τους γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο τι θα πρέπει οι πελάτες να γνωρίζουν (και χρειάζεται να αγοράσουν) όταν αποφασίζουν να αποκτήσουν έναν μικρό φίλο – ειδικά όταν το κατοικίδιο είναι μωρό και αποχωρίζεται από την μητέρα του.
Ας προσπαθήσουμε να τα βάλουμε σε μία σειρά και να τα μεταδώσουμε στον νέο μας πελάτη ώστε να διασφαλίσουμε την ευζωία του μικρού ζώου που συνεπάγεται την ικανοποίηση του πελάτη και την επιστροφή του στο κατάστημά μας.

Πριν λοιπόν μια οικογένεια αποκτήσει το νεαρό της κατοικίδιο είτε είναι κουτάβι ή γατάκι, πτηνό ή τρωκτικό ακόμα και ψάρι, πρέπει να προετοιμάσει το σπίτι της. Τα pet shop πρέπει να πληροφορήσουν τους μελλοντικούς κηδεμόνες να μετακινήσουν ότι «σπάει ή μασιέται» (ακόμα και τα αγαπημένα τους παπούτσια), να αποσυνδέσουν ηλεκτρικά καλώδια και να ψεκάσουν με απωθητικό τα σημεία που δεν θέλουν να πλησιάσει το νέο τους κατοικίδιο. Οι γάτες και τα γατάκια είναι διάσημα για το ότι τρυπώνουν σε μικρούς χώρους και μετά δεν μπορούν να βγουν. Μέχρι σήμερα οι νέοι γονείς πίστευαν ότι το σπίτι τους ήταν «κάστρο» – η πραγματικότητα είναι ότι θα γίνει η «ζούγκλα» του νέου τους κατοικίδιου!

Tα pet shops, έχουν τον κύριο ρόλο στο να εκπαιδεύσουν τους νέους ιδιοκτήτες και να τους βοηθήσουν να διασφαλίσουν την ευζωία των κατοικιδίων τους

Τα γατάκια θα παίξουν και θα μασήσουν οτιδήποτε φαίνεται μεμονωμένο, όπως ένα καλώδιο. Έτσι, θα πρέπει να πληροφορήσετε τους νέους γονείς να απομακρύνουν οτιδήποτε δεν είναι παιχνίδι. Ίσως να τους προτείνετε ιδέες, να δέσουν πχ με ψηλά κορδόνια το ύφασμα των κουρτινών (πέραν του ότι οι γάτες μπορούν να τα καταστρέψουν μπορούν επίσης να μπλεχτούν και να τραυματιστούν). Οι πιο κοινοί κίνδυνοι για τα ζώα είναι τα δηλητηριώδη φυτά όπως οι αφρικάνικες βιολέτες, οι αζαλέες, η πικροδάφνη, οι κρίνοι και πολλά άλλα. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να απομακρύνουν όλα τα δηλητηριώδη φυτά. Υπενθυμίστε τους επίσης να μην ξεχάσουν και τον κήπο τους και το ότι και αυτοί πρέπει να προσαρμοστούν για την ασφάλεια του κατοικίδιου. Πρέπει να σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχουν τρύπες διαφυγής, δηλητηριώδη ή επικίνδυνα φυτά και ότι δεν υπάρχουν εκτεθειμένα καρφιά ή οτιδήποτε άλλο αιχμηρό που θα μπορούσε να τραυματίσει το μικρό ζώο. Επίσης, χημικά που χρησιμοποιούνται στον κήπο (φυτοφάρμακα, αντιψυκτικά κτλ.) πρέπει να απομακρυνθούν ή να τοποθετηθούν σε σημείο που δεν μπορεί να φτάσει. Κάτι σημαντικό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες πρέπει να απομακρυνθούν ώστε να αποφευχθούν τα σκουλίκια που είναι ιδιαίτερα κολλητικά στα κουτάβια.

Πριν φτάσει το νέο κατοικίδιο στο σπίτι πρέπει όλη η οικογένεια να έχει δεσμευτεί στην φροντίδα του. Πρέπει να έχουν αποφασίσει πολύ πριν έρθει ο μικρός τους φίλος, ποιος θα το ταΐζει, ποιος θα το αθλεί, ποιος θα το καθαρίζει και ποιος θα το κουρεύει.

Παρόλο που τα κατοικίδια συνήθως τα επιλέγουν τα παιδιά της οικογένειας, ή επιλέγονται για τα παιδιά, τα οποία μάλιστα πολλές φορές πιέζουν για την απόκτηση τους, η πλήρης φροντίδα τους είναι υπερβολική ευθύνη για αυτά. Αυτό σημαίνει σε απλά λόγια ότι θα πρέπει και οι ενήλικες να θέλουν το μικρό ζώο και να έχουν και αυτοί αποφασίσει ότι θα έχουν την τελική του ευθύνη. Καλό θα ήταν λοιπόν να τους εξηγήσετε ότι η εκπαίδευση των παιδιών τους για την φροντίδα και την ευθύνη ενός ζωντανού οργανισμού είναι ένα ανεκτίμητο μάθημα – καθοριστικό για το μέλλον και τη ζωή τους – όμως πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα και ότι η υγεία του μικρού ζώου υπάγεται σε αυτούς.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, πριν έρθει το κατοικίδιο στο σπίτι οι κηδεμόνες χρειάζεται να έχουν κάνει κάποιες αγορές ώστε να διασφαλίσουν τόσο την ηρεμία του κατοικιδίου τους αλλά και την δική τους. Όπως όταν έρχεται ένα μωρό στο σπίτι, και σπεύδουμε να αγοράσουμε την «προίκα μωρού», έτσι γίνεται και με το νεαρό κατοικίδιο. Το εξειδικευμένο κατάστημα είναι το σημείο που οι νέοι ιδιοκτήτες θα ενημερωθούν και θα αγοράσουν αυτά που πρέπει για τις πρώτες ημέρες της συγκατοίκισης.

Πριν φτάσει το νέο κατοικίδιο στο σπίτι πρέπει όλη η οικογένεια να έχει αποφασίσει ποιος θα το ταΐζει, ποιος θα το αθλεί, ποιος θα το καθαρίζει και ποιος θα το κουρεύει.

Το πρώτο πράγμα λοιπόν που θα χρειαστούν είναι κάτι για την μεταφορά του κατοικιδίου τους στο νέο του σπίτι. Ειδικά κατασκευασμένα κλουβιά μεταφοράς για γάτες, μικρά ζώα και σκύλους συνίστανται καθώς θα τους βοηθήσουν για όλη τους την ζωή εφόσον θα χρησιμοποιηθούν και πολλές άλλες φορές. Τα κλουβιά μεταφοράς είναι επίσης η μοναδική λύση για τα κουτάβια ώστε να είναι ασφαλή στο αυτοκίνητο. Επίσης, είναι ιδανικά για το σπίτι όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα μέρος όπου το κουτάβι θα απομακρύνεται και θα αισθάνεται ασφάλεια. Η εκπαίδευση για το κλουβί μεταφοράς είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα για το κουτάβι ώστε να αποφύγουν την δημιουργία προβλημάτων συμπεριφοράς. Είναι πολύ σημαντικό να πάρουν το σωστό μέγεθος κλουβιού. Αν το κλουβί είναι πολύ μεγάλο τότε ίσως το κουτάβι να μην αισθάνεται πολύ ασφαλές και ίσως να το προτρέψει να κάνει και την τουαλέτα του μέσα – κάτι το οποίο θα δυσχεραίνει και την εκπαίδευση της τουαλέτας.
Για αυτούς τους λόγους, είναι καλό να αλλάζουν κλουβί όσο μεγαλώνει το κατοικίδιο τους δηλαδή στα διαφορετικά στάδια ζωής του. Είναι πολύ σημαντικό τα μικρά ζώα να έχουν κάποιο χώρο που να μπορούμε να τον αποκαλέσουμε ως «δικό» τους. Αυτό μπορεί απλά να σημαίνει ότι έχουν το κρεβάτι τους σε ένα σημείο του σπιτιού.
Αν μάθουν το κατοικίδιό τους από την αρχή να χρησιμοποιεί το κρεβάτι του, τότε θα αποφύγουν προβλήματα όπως το να κοιμάται στα κρεβάτια της οικογένειας. Υπάρχουν εξαιρετικά κρεβατάκια για κουταβάκια και γατάκια ειδικά σχεδιασμένα για να τα κάνουν να αισθάνονται άνετα και ασφαλή – μερικά έχουν ένα είδος ζεστασιάς που τα μικρά έχουν συνηθίσει από όταν κοιμόντουσαν με την μητέρα τους και τα αδέρφια τους. Κάτι επίσης σημαντικό είναί όταν θα εκπαιδεύσουν τα κουτάβια με το κλουβί μεταφοράς, το κρεβατάκι τους πρέπει να είναι μέσα. Καθώς λοιπόν το νέο κατοικίδιο φθάνει στο σπίτι είναι σημαντικό οι αποφάσεις να έχουν γίνει από πριν σχετικά με το που θα είναι το κρεβάτι, τα μπολ κτλ.

Όταν το κατοικίδιο φθάσει στο σπίτι, συμβουλεύστε τους πελάτες σας να το συστήσουν αργά στο νέο του σπίτι.
Να του δείξουν το κλουβί του, το κρεβάτι, τα παιχνίδια και να το αφήσουν να τριγυρίσει μόνο του, να αφήσει την μυρωδιά του. Να αναμένουν ότι θα είναι λίγο νευρικό και φοβισμένο και έτσι το καλύτερο είναι να δει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σιγά και κατά προτίμηση μια άλλη μέρα.
Είναι πολύ τρομακτικό για ένα γατάκι ή σκυλάκι να το πιάνουν πολλά χέρια την ίδια στιγμή! Επίσης, συστήστε στους πελάτες σας να θέσουν κανόνες στο σπίτι και να αρχίσουν ένα είδος εκπαίδευσης για το κουτάβι από την πρώτη μέρα – είναι καλύτερο για όλους το κουτάβι να μαθαίνει από την πρώτη μέρα ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι.
Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να συμφωνούν σε αυτό.

Η βασική εκπαίδευση από την αρχή μπορεί να προλάβει πολλά προβλήματα που θα μπορούσαν να εμφανιστούν μετά. Εκπαίδευση συμπεριφοράς στο σπίτι και εκπαίδευση τουαλέτας είναι δύο πεδία που πρέπει να εκπαιδευτεί το γατάκι ή το σκυλάκι ταυτόχρονα με μερικούς άλλους κανόνες συμπεριφοράς. Ο περίπατος με λουρί ή σαμαράκι θα ακολουθήσει ως γενική υπακοή. Είναι καλή ιδέα για τους πελάτες να μαθαίνουν τα κατοικίδια να λαμβάνουν φροντίδα από όλα τα μέλη της οικογένειας. Αυτό θα βοηθήσει το κομμωτήριο και το τσεκ υγιεινής τους (αυτιά, δόντια, πόδια κτλ) και όλα τα ζώα πρέπει να κοινωνικοποιούνται, έτσι ώστε να συνηθίζουν του διάφορους άλλους ανθρώπους αλλά και ζώα. Τα παιχνίδια είναι ένας εξαίρετος τρόπος που βοηθά στην εκπαίδευση των νεαρών κατοικίδιων, που σχεδόν πάντα είναι παραπάνω από πρόθυμα να παίξουν!
Οτιδήποτε ενθαρρύνει τα φυσικά τους ένστικτα είναι καλό και τα γατάκια ιδιαίτερα λατρεύουν να παίζουν με οτιδήποτε ενθαρρύνει το χοροπηδητό και το κυνήγι. Όπως και να έχει είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε τους πελάτες να μην ενθαρρύνουν παιχνίδια με τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών τους, καθώς όσο το νεαρό κατοικίδιο μεγαλώνει θα τους πληγώνει άθελα του και θα είναι δύσκολο να το κάνουν να σταματήσει.

Τα ονυχοδρόμια είναι επίσης ένα «πρέπει-να-έχω» κομμάτι, αν οι πελάτες σας θέλουν να διατηρήσουν την εμφάνιση των επίπλων τους. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίζουμε την σημαντικότητα των παιχνιδιών για κουνέλια. Σύμφωνα με μια έρευνα της PDSA Animal Wellbeing, τα κουνέλια αποτελούν τα πιο δημοφιλή «πρώτα κατοικίδια» για παιδιά. Η συγκεκριμένη έρευνα παρουσίασε ότι υπάρχουν στην Αγγλία 1.669.000 και ότι η πλειοψηφία τους όχι μόνο δεν έχει παιχνίδια αλλά έχει και ελάχιστη αλληλεπίδραση με ανθρώπους (περίπου το 1.000.000).
Με άλλα λόγια η πλειοψηφία των κουνελιών βαριέται! Φυσικά τα κουνέλια όπως και τα υπόλοιπα μικρά ζώα έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το σπιτάκι τους. Το 10% των κουνελιών ζει σε σπιτάκια που είναι πολύ μικρά για αυτά. Ο γενικότερος κανόνας για τα κουνέλια είναι «όσο το μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο».
Πολλά προβλήματα ασθενειών στα κουνέλια και άλλα μικρά ζώα που σχετίζονται με την υγιεινή, αρθρίτιδες, βαρεμάρα και κατάθλιψη, έχουν να κάνουν με κακή ή ανεπαρκή επιλογή κλουβιού. Έτσι όσο αφορά το σπιτάκι του κουνελιού, αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπογραμμίζεται στους πελάτες σας. Όταν λοιπόν διαλέγουν σπιτάκι για το κουνελάκι τους, πρέπει να τους υπενθυμίσετε ότι θα μεγαλώσει και ότι θα πρέπει να σκεφτούν και για εξωτερικούς διαδρόμους για την άσκηση του. Επίσης, μπορείτε να τους πείτε ότι επειδή τα κουνέλια αισθάνονται μοναξιά και από αυτό ξεκινούν πολλά προβλήματα τους, ίσως θα έπρεπε να σκεφτούν την αγορά περισσότερων από ένα κουνελιών.
Υπάρχουν πολλοί τύποι κλουβιών σχεδιασμένοι για μικρά ζώα όπως ινδικά χοιρίδια, χάμστερ κτλ. Τα κλουβιά πρέπει να είναι σχεδιασμένα από σύρμα, ατσάλι, πλαστικό και γυαλί – το ξύλο δεν συνίσταται για αυτού του τύπου τα κατοικίδια καθώς μπορούν να περάσουν μέσα από αυτό ροκανίζοντας το! Επίσης, πρέπει να συμβουλέψετε τους πελάτες σας να έχουν κεραμικά ή μεταλλικά μπολ γιατί τα πλαστικά μπορεί να τα ροκανίσουν.

Στο ζωτικό στάδιο ζωής της ανάπτυξης του κατοικίδιου το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλέψετε τον πελάτη σας να το ταΐσει με την καλύτερης ποιότητας τροφή που μπορεί να αντέξει οικονομικά.
Αν σας ζητήσουνε περαιτέρω συμβουλές τότε ίσως θα ήταν καλύτερα να συμβουλευτούν πρώτα τον κτηνίατρό τους.

Τροφή και Μπολ

Όταν έρχεστε στο θέμα της διατροφής, οι νέοι κηδεμόνες πρέπει να ενημερωθούν για τον τύπο τροφής που θα προσφέρουν στο κατοικίδιό τους.
Στην πλειοψηφία των περιστάσεων χρειάζονται ειδική τροφή για μωρά. Τα κουτάβια μεγαλώνουν 20 φορές πιο γρήγορα από τους ενήλικους σκύλους και έτσι η δίαιτά τους έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, με άλλα λόγια είναι ειδικά σχεδιασμένη για αυτά. Έτσι διασφαλίζει ότι λαμβάνουν την σωστή θρεπτική ισορροπία για αυτό το στάδιο της ανάπτυξης τους. Επίσης, ενημερώστε τους πελάτες σας ότι τα κουτάβια πρέπει να ταΐζονται σε ισόχρονα διαστήματα, ώστε να αποφευχθεί «παραφόρτωμα» του στομάχου τους – τέσσερα γεύματα την ημέρα μέχρι τους 4 μήνες και τρία την ημέρα μέχρι τους 6μήνες. Έπειτα, χρειάζεται δύο φορές την ημέρα και αυτό θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η τροφή μιας νεαρής γάτας έχει πολύ υψηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο, σε σχέση με τις τροφές των ενήλικων γατών, καθώς τα γατάκια έχουν τρεις με τέσσερις φορές περισσότερες ενεργειακές απαιτήσεις σε σχέση με τις ενήλικες.
Επειδή οι γάτες είναι σαρκοφάγα, τα γατάκια πρέπει να έχουν υψηλότερο περιεχόμενο πρωτεϊνών και ασβεστίου για την καλή ανάπτυξη των οστών τους. Τα περισσότερα γατάκια ξεκινούν να τρώνε σταθερές τροφές περίπου στην ηλικία των 2 – 4 εβδομάδων. Όμως ακόμα και τότε, πρέπει να ταΐζονται με μικρά γεύματα σε τακτά διαστήματα, καθώς έχουν σχετικά μικρό στομάχι. Γενικότερα, συνιστώνται τέσσερα ή πέντε γεύματα την ημέρα, για τις πρώτες οχτώ εβδομάδες και μετά τους έξι μήνες μειώνονται στα δύο.

Σήμερα υπάρχουν τροφές βάση τα διάφορα στάδια ζωής και για νεαρά κουνέλια και πολλά μείγματα τροφών για διάφορα μικρά ζώα. Στους νέους κηδεμόνες είναι καλό να προτείνεται από την αρχή τον τύπο τροφής και οι οικογένειες πρέπει να διασκεδάζουν όλοι μαζί μαθαίνοντας περισσότερα για την διατροφή των μικρών τους κατοικίδιων και άλλων υγιεινών τροφών που μπορούν να προσθέσουν στην δίαιτα τους.
Πολλοί νέοι κηδεμόνες κουταβιών και γατών μπλέκονται με την υπερπροσφορά διαφορετικών τροφών και συμβουλών. Σε αυτό το ζωτικό στάδιο ζωής της ανάπτυξης του κατοικίδιου το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλέψετε τον πελάτη σας να το ταΐσει με την καλύτερης ποιότητας τροφή που μπορεί να αντέξει οικονομικά. Αν σας ζητήσουνε περαιτέρω συμβουλές τότε ίσως θα ήταν καλύτερα να συμβουλευτούν πρώτα τον κτηνίατρό τους. Είναι πάντα καλό να έχουμε ένα νεαρό κατοικίδιο στο σπίτι όμως αυτό φέρνει μαζί του υποχρεώσεις. Σιγουρευτείτε ότι οι πελάτες σας το έχουν αυτό καταλάβει πριν την απόκτηση του κατοικίδιου και δώστε τους ακέραιες συμβουλές. ‘Έτσι θα σιγουρεύσετε ότι θα γυρίσουν στο κατάστημά μας.

Οι πρώτες μέρες του κατοικίδιου στο σπίτι είναι ζωτικές για την σχέση που θα αναπτύξει με τον ιδιοκτήτη του. Βοηθήστε, ενημερώνοντας και συμβουλεύοντας συνολικά τον νέο ιδιοκτήτη, ώστε να διασφαλίσετε ότι αυτές οι πρώτες μέρες θα είναι ομαλές και θα έχετε κερδίσει ένα νέο πελάτη.