Την απαλλαγή των εξειδικευμένων καταστημάτων προϊόντων και αξεσουάρ για ζώα συντροφιάς από το γενικό κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής πώλησης ζήτησε και πέτυχε η FEDIAF

πηγή: δελτιο τυπου European Pet Food Industry Federation

Με ανοιχτή της επιστολή, η FEDIAF ενημέρωσε όλες τις τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές για την ανάγκη εξαίρεσης των εξειδικευμένων καταστημάτων για ζώα συντροφιάς κατά τη διάρκεια των προληπτικών μέτρων για τον COVID-19 από την γενική οδηγία για κλείσιμο όλων των καταστημάτων λιανικής πώλησης.

Οι ευρωπαϊκές και εθνικές ενώσεις της βιομηχανίας παραγωγής τροφών για ζώα συντροφιάς αλλά και οι εταιρείες διακίνησης τροφών και αξεσουάρ για ζώα συντροφιάς, στηρίζουν και είναι αλληλέγγυοι με τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι αρχές σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ευρωπαίοι θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και να σταματήσουν τα ταξίδια τους. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, και περισσότερο από ποτέ, τα ζώα συντροφιάς θα αποτελέσουν μια πηγή ψυχικής ηρεμίας που θα προσφέρει πολλά οφέλη, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Υπάρχουν περίπου 80 εκατομμύρια κατοικίδια ζώα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 140 εκατομμύρια γάτες και σκύλους, 35 εκατομμύρια διακοσμητικά πτηνά, 20 εκατομμύρια μικρά θηλαστικά, 10 εκατομμύρια ενυδρεία και 6 εκατομμύρια ερπετά.
Είναι επομένως ζωτικής σημασίας, οι επιχειρήσεις που παρέχουν προϊόντα ή υπηρεσίες για τη φροντίδα των μικρών ζώων να περιλαμβάνονται μεταξύ των βασικών υποδομών που επιτρέπεται να παραμείνουν ανοικτές καθ ‘όλη τη διάρκεια της κρίσης.
Ακριβώς όπως τα καταστήματα τροφίμων / σούπερ μάρκετ παρέχουν τις απαραίτητες προμήθειες στον άνθρωπο, οι επιχειρήσεις προσφοράς προϊόντων για τα μικρά ζώα πρέπει να παραμείνουν λειτουργικές, ώστε να εξασφαλίσουν τη συνεχή φροντίδα εκατομμυρίων ζώων συντροφιάς.
Τα καταστήματα τροφίμων / σουπερμάρκετ που γενικά παραμένουν ανοιχτά σύμφωνα με τα μέτρα διασφάλισης που λαμβάνονται από τις αρχές, παρέχουν μόνο μερικώς και μόνο τις βασικές διατροφικές ανάγκες ορισμένων, αλλά όχι όλων των ζώων συντροφιάς.
Εξειδικευμένες τροφές για ζώα συντροφιάς, συμπληρώματα και ακόμη και κάποια φαρμακευτικά προϊόντα που απαιτούνται για τη διατήρηση της υγείας εκατομμυρίων κατοικίδιων ζώων πωλούνται στους κηδεμόνες τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μόνον μέσω των εξειδικευμένων καταστημάτων – PET SHOP. Η αναγκαστική διακοπή λειτουργίας των εξειδικευμένων αυτών καταστημάτων κατοικίδιων ζώων αλλά και των κτηνιατρικών κλινικών, σε πολλές περιπτώσεις, θα σταματήσει την πρόσβαση των κηδεμόνων τους σε ζωτικά είδη με αποτέλεσμα τα ίδια τα ζώα συντροφιάς να υποφέρουν.
Η διατήρηση αυτών των εξειδικευμένων καταστημάτων – PET SHOP σε λειτουργία θα παρέχει πρόσβαση των κηδεμόνων τους σε ζωτικής σημασίας προμήθειες και θα προστατέψει τα μικρά ζώα από την ταλαιπωρία ή από την εγκατάλειψη.
Συνεπώς, ολόκληρη η βιομηχανία στην υπηρεσία των ζώων συντροφιάς ζητά από τις αρχές όλων των επιπέδων να εξασφαλίσουν ότι οι κηδεμόνες τους θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα στους μικρούς τους φίλους και να συμπεριλάβουν τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων ως ουσιαστικούς λιανοπωλητές που απαλλάσσονται από κάθε υποχρεωτικό κλείσιμο.

FEDERATION EUROPEENNE DE L’INDUSTRIE DES ALIMENTS POUR ANIMAUX FAMILIERS
EUROPEAN PET FOOD INDUSTRY FEDERATION
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ