14ο Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Συνέδριο

Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ

γράφουν:
η Δρ. Μαρία Λινού, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
ο Καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε.

800 σύνεδροι παρακολούθησαν 160 εισηγήσεις και ελεύθερες αναοινώσεις κτηνιάτρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στην Θεσσαλονίκη, το 14ο Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Συνέδριο με θέμα: «Η Κτηνιατρική σε έναν κόσμο που αλλάζει» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μέσα στο συνέδριο έλαβε χώρα και η ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Διαχείρισης Υγείας Μικρών Μηρυκαστικών (European College of Small Ruminant Health Management) προσελκύοντας έτσι εκτός από τους Έλληνες συνέδρους και έναν μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων κτηνιάτρων.

Στο συνέδριο, 800 περίπου σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 160 εισηγήσεις και ελεύθερες ανακοινώσεις κτηνιάτρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ εκλεκτοί ακαδημαϊκοί από πανεπιστήμια του εξωτερικού είχαν προσκληθεί και πραγματοποίησαν πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες σχετικά με τρέχοντα ζητήματα του κλάδου μας.

Η θεματολογία ήταν ιδιαιτέρως εμπλουτισμένη και πέρα από τα κλασσικά πεδία της επιστήμης μας, παραγωγικά ζώα, ζώα συντροφιάς και τρόφιμα-δημόσια υγεία, αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την βιοϊατρική έρευνα και τα ζώα εργαστηρίου, το ρόλο του κτηνιάτρου στην κοινωνία, τη διαχείριση και το marketing των ιατρείων και άλλα πολλά. Υπήρξε ειδική συνεδρίαση προς τους φοιτητές με θέμα «Μετά το πτυχίο τί;» στην οποία καθηγητές, κτηνίατροι από τον ιδιωτικό τομέα και τους ερευνητικούς φορείς έδωσαν στους φοιτητές μια εικόνα της κατεύθυνσης που μπορούν να ακολουθήσουν μετά το πτυχίο τους και τις τάσεις που επικρατούν σήμερα στο χώρο της κτηνιατρικής παγκοσμίως. Στο κλείσιμο του συνεδρίου υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση στην οποία ακολούθησε συζήτηση για το μέλλον της επιστήμης μας σε αυτό τον κόσμο που αλλάζει.

Η μεγάλη συμμετοχή έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι κτηνίατροι αγαπούν αυτό που κάνουν, και ενδιαφέρονται για την επιστήμη και τη δουλειά τους την οποία υπηρετούν με όλες τους τις δυνάμεις.

Παράλληλα, στο κοινωνικό μέρος του συνεδρίου φιλοξενήθηκε εικαστική έκθεση με έργα καλλιτεχνών κτηνιάτρων η οποία έδωσε μια ξεχωριστή νότα πολιτισμού και έδειξε πως οι κτηνίατροι δεν είναι μόνο γιατροί και επιστήμονες αλλά και άνθρωποι με ευαισθησίες και ταλέντα. Η κεντρική τελετή του συνεδρίου συγκέντρωσε τους συνέδρους σε μία γιορτή με μουσική και χαλάρωση σε μία συνάντηση παλιών συμφοιτητών και καθηγητών στον τόπο που οι περισσότεροι από αυτούς πέρασαν τα φοιτητικά χρόνια.

Το μήνυμα στο κλείσιμο του συνεδρίου αυτό ήταν ηχηρό και ελπιδοφόρο. Η μεγάλη συμμετοχή και έντονη παρουσία των συναδέλφων με διάφορους τρόπους στο συνέδριο αυτό, έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι κτηνίατροι αγαπούν αυτό που κάνουν, και ενδιαφέρονται για την επιστήμη και τη δουλειά τους την οποία υπηρετούν με όλες τους τις δυνάμεις. Επιπρόσθετα, η μαζική παρουσία πολλών κτηνιάτρων από κάθε γωνιά της Ελλάδας βοήθησε στην οικονομική τόνωση της πόλης της Θεσσαλονίκης (ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης κλπ.) καθώς και στην προβολή της πόλης με τα αξιοθέατά της στο πανελλήνιο.

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου και το Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε. αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες στο συνέδριο καθώς επίσης και τις χορηγούς εταιρείες που αποτέλεσαν βασικούς υποστηρικτές του συνεδρίου, για την ουσιαστική βοήθεια τους στην πραγματοποίηση και στην μεγάλη επιτυχία του.