γράφει η Marie-Sophie Germain
μετάφραση-επιμέλεια: Νατάσσα Κωστάκη, editor Pets Today
Σύμφωνα με την FEDIAF (European Pet Food Industry Federation), στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι ζουν 28.758.000 μικρά ζώα συντροφιάς, χωρίς να συνυπολογίζεται ο πληθυσμός τους στις Σκανδιναβικές και Βαλτικές χώρες, ενώ μόνο 417.000 από αυτά ζουν στην Ελλάδα.
H συνεχής αυξανόμενη δημοσιότητα των μικρών ζώων και η προτίμηση που δείχνουν κυρίως τα ζευγάρια με νεαρά παιδιά, έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα της αγοράς. Στις μέρες μας, θεωρούνται μέλη της οικογένειας, είναι, πλέον, τα «χνουδωτά» παιδιά και αυτή η τάση δημιούργησε πολλές δυνατότητες για το σχεδιασμό και την παραγωγή νέων προϊόντων.
Στην Ευρώπη, τα έσοδα από την πώληση premium τροφών έχουν αυξηθεί κατά 15% και η ζήτηση της ισορροπημένης διατροφής στα καταστήματα pet shop έχει αυξηθεί κατά 72%. Τα περισσότερα μικρά ζώα συντροφιάς ζουν για λίγα μόνο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή, το προσδόκιμο ζωής τους μειώνεται ακόμη περισσότερο. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι κηδεμόνες μικρών ζώων συντροφιάς ενδιαφέρονται για τις πρώτες ύλες και την ποιότητα των τροφών που επιλέγουν να καταναλώνουν οι μικροί τους φίλοι. Συστατικά όπως, φοινικέλαιο, ζάχαρη και τοξικά προσθετικά είναι απαγορευτικά. Είναι γεγονός ότι κηδεμόνες έχουν σταματήσει να αγοράζουν από τα super market ξηρά τροφή αμφιβόλου ποιότητας και επιλέγουν πλέον οργανικές και φυσικές τροφές, που είναι πιο κοντά σε ό,τι καταναλώνουν αυτά τα μικρά ζώα στη φύση.
Σε ό,τι αφορά τα μικρά χορτοφάγα θηλαστικά (κουνέλια, guinea pigs και τσιντσιλά), ακόμη και το σανό, το οποίο θεωρείται βασική διατροφή, επιλέγεται πολύ προσεκτικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κηδεμόνες μικρών ζώων να αναζητούν διαφορετικές ποικιλίες από σανό: βουνού, λιβαδιού, με αρωματικά βότανα, λουλούδια, μέντα και αποξηραμένα μήλα… Οι πρώτες που προσέφεραν στην αγορά τέτοιες premium ποικιλίες σανού ήταν κάποιες αμερικανικές εταιρίες, ενώ σήμερα οι κηδεμόνες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα από αρκετά φυσικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά. Επίσης, σε ό,τι αφορά τη διατροφή των φυτοφάγων μικρών ζώων, τα grain-free πέλλετ είναι πολύ διαδεδομένα. Τα κουνέλια και τα guinea pigs πρέπει να καταναλώνουν αποκλειστικά χόρτα ή φύλλα, ενώ οι σπόροι και τα σιτηρά είναι απαγορευτικά.
Σε ό,τι αφορά τα παμφάγα μικρά ζώα (χάμστερ, ποντίκια κ.λπ.) οι εταιρίες προσπαθούν να προσεγγίσουν τα κριτήρια μίας φυσικής διατροφής, συμπεριλαμβάνοντας στις τροφές τους φρούτα, έντομα, σιτηρά, ρίζες κ.λπ. Τέλος, για τα σαρκοφάγα μικρά ζώα, όπως τα κουνάβια, οι κηδεμόνες επιλέγουν γεύματα αποτελούμενα από οργανικό κρέας και όχι τροφές σε κονσέρβα, που περιέχουν υδατάνθρακες και φυτική πρωτεΐνη.
Η ίδια τάση επικρατεί και με τα σνακ και τις λιχουδιές. Η αγορά προσφέρει πλέον μία ποικιλία φυσικών λιχουδιών για τα μικρά ζώα, όπως αποξηραμένα βότανα, φρούτα και σιτηρά.
Παρ’ όλη την αύξηση της κηδεμονίας των μικρών ζώων συντροφιάς, οι πωλήσεις των κλουβιών παρουσιάζουν ύφεση. Αυτό συμβαίνει διότι οι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να βλέπουν τα ζωάκια μέσα στα κλουβιά. Έτσι, πολλά κουνέλια και guinea pigs ζουν ελεύθερα μέσα στο διαμέρισμα ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, έχοντας πλήρη ελευθερία κινήσεων.
Όσον αφορά στα μικρά τρωκτικά, όπως τα χάμστερ ή τα ποντίκια, οι κηδεμόνες τους προτιμούν και επιλέγουν πλέον λειτουργικά και καλαίσθητα προϊόντα.
Για την κάλυψη του κάτω μέρους του κλουβιού, το πριονίδι αποτελεί παρελθόν, αφού η αγορά πλέον προσφέρει μεγάλη ποικιλία και εναλλακτικές για τα μικρά θηλαστικά, που είναι πολύ ευαίσθητα στη σκόνη. Τα φύλλα καλαμποκιού (φυσική αίσθηση) και η κυτταρίνη (ασφαλής, απορροφητική και πολύ απαλή) είναι πλέον αρκετά διαδεδομένα, με την τελευταία να είναι αρκετά ακριβή, οπότε και οι κηδεμόνες κατευθύνονται σε άλλες εναλλακτικές, όπως τη χρήση ανακυκλώσιμου χαρτιού, λύση που προσφέρει τα ίδια αποτελέσματα, ειδικά για τα χάμστερ που τους αρέσει να δημιουργούν φωλίτσες.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα αξεσουάρ για τα μικρά ζώα, παρατηρείται μία στροφή και εκεί της αγοράς σε λύσεις που είναι πιο κοντά στη φύση. Έτσι, πολλές εταιρίες αντικαθιστούν τα πλαστικά κρεβατάκια, ρόδες, κρυψώνες και παιχνίδια με ξύλινα, τάση που ακολουθείται και στην υγιεινή και τη φροντίδα των μικρών θηλαστικών, προσφέροντας 100% φυσικά προϊόντα! Για παράδειγμα, αποπαρασιτικά σπρέι, εντομοκτόνα και πιπέτες παρασκευασμένα από εκχυλίσματα φυτών!