Τάσεις και αλλαγές για τον επαγγελματία Groomer στην ενοποιημένη Ευρώπη

Τελευταία, σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, όλο και περισσότερα εξειδικευμένα καταστήματα (pet shops) συμπεριλαμβάνουν το grooming ως μία από τις υπηρεσίες τους προς τους πελάτες τους, ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Άραγε πώς μεταφράζεται αυτό για τον κλάδο, αλλά και για τον ίδιο τον επαγγελματία groomer;

Μετάφραση-επιμέλεια: Νατάσσα Κωστάκη, editor Pets Today

Αναδημοσιεύουμε συνέντευξη της κας Marie Herder, επαγγελματία groomer στο περιοδικό PETS International, για την εξέλιξη του επαγγέλματος του groomer στην Ευρώπη και ταυτόχρονα συζητάμε με τον Έλληνα Professional Master Groomer, judge IGU και αντιπρόεδρο του Ε.Σ.Ε.Κ.Σ, κ. Φραγκίσκο Τασούλα, για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα.

WHO IS WHO

Marie Herder
H Marie Herder είναι επαγγελματίας groomer. Συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς και πρωταθλήματα grooming, κυρίως με ένα από τα King Poodles της. Έχει κατακτήσει πολλές πρώτες θέσεις, κερδίζοντας αρκετά βραβεία.

Φραγκίσκος Τασούλας
Ο Φραγκίσκος Τασούλας είναι Professional Master Groomer, judge IGU και αντιπρόεδρος του Ε.Σ.Ε.Κ.Σ , ιδιοκτήτης κομμωτηρίου και σχολής εκπαίδευσης νέων Groomer. Τα τελευταία επτά χρόνια έχει επιτύχει πολλές διακρίσεις σε εκθέσεις μορφολογίας σκύλων όπου, μεταξύ άλλων, με τη συμμετοχή του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μορφολογίας κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

Όλο και περισσότερα pet shops προσθέτουν το pet grooming ως υπηρεσία στο κατάστημά τους. Θα χαρακτηρίζατε αυτή την ενέργεια ως ανταγωνιστική για τον επαγγελματία groomer ή ως μία φυσιολογική εξέλιξη μιας αγοράς η οποία έχει αναπτυχθεί;

Μ.Η. Είναι γεγονός πλέον ότι οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς ισχύουν και στο δικό μας τομέα και οι ευκαιρίες είναι για όλους. Οι ιδιοκτήτες των μικρόσωμων και εύκολων στη διαχείριση σκύλων, μπορούν να απευθυνθούν, και πιθανότατα να ικανοποιηθούν από τις υπηρεσίες ενός pet shop. Οι ανεξάρτητοι groomers που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ειδικεύονται στο dog grooming, είναι πιο εξειδικευμένοι, μεταξύ άλλων, σε συγκεκριμένες φυλές ή σε μικρά ζώα με ιδιαιτερότητες (υγείας ή συμπεριφοράς). Έτσι, οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, ανάλογα με το κατοικίδιο που έχουν, θα πρέπει να ενημερωθούν και να πάρουν την καλύτερη απόφαση γι’ αυτό.

Φ.Τ. Θεωρώ ότι η αγορά είναι ελεύθερη και οι ευκαιρίες είναι για όλους. Υπάρχουν μικρόσωμες φυλές, όπως και μεγαλόσωμες, καθώς και πρότυπα φυλών που έχουν διαφορετικές απαιτήσεις αναφορικά με το κούρεμα. Παρόλα αυτά, θα έπρεπε και τα κομμωτήρια που λειτουργούν εντός των pet shop να έχουν ακριβώς την ίδια εξειδίκευση με έναν κομμωτή. Θα πρέπει, λοιπόν, οι καταστηματάρχες των pet shop, που σαφέστατα έχουν μεγάλο κοινό να εξυπηρετήσουν, να προσλαμβάνουν εξειδικευμένο προσωπικό, δηλαδή, απόφοιτους σχολών grooming που η κατάρτισή τους προβλέπει ότι τα ζώα θα είναι πιο ασφαλή στα χέρια τους. Η ασφάλεια του ζώου αφορά στην υγεία του, αφού ο groomer βλέπει πιο συχνά ένα ζώο και μπορεί να παρατηρήσει πράγματα.
Τέτοια θέματα μπορεί να είναι είτε δερματικά είτε θέματα που αφορούν στη τρίχα του ή τη συμπεριφορά του. Θέλω να πω, ότι πολλές φορές εμείς προλαμβάνουμε καταστάσεις και ενημερώνουμε τον ιδιοκτήτη. Συμπερασματικά, θεωρώ ότι δεν είναι απαγορευτικό να υπάρχουν κομμωτές στα pet shop, αλλά θα πρέπει να γίνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, έτσι ώστε να διαφυλάσσεται το κύρος του επαγγέλματος.

Ποια είναι η γνώμη σας για την εκπαίδευση των επαγγελματιών groomers;

Μ.Η. Όταν πρωτοξεκίνησα να εργάζομαι στην Ολλανδία ως επαγγελματίας groomer, ο τομέας απαιτούσε πτυχίο και εξειδίκευση, διαφορετικά δεν μπορούσε κάποιος να εργασθεί σε αυτόν το χώρο. Στις μέρες μας, δεν απαιτείται κανένα δίπλωμα για να εργαστείς ως groomer.
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, δεν χρειάζεται καν κάποιου είδους πιστοποίηση. Ίσως και να διαφέρει από χώρα σε χώρα στην Ε.Ε. Αυτό το θεωρώ πολύ ατυχές γιατί έχεις να περιποιηθείς έναν ζωντανό οργανισμό.
Οι βασικές γνώσεις είναι απίστευτα σημαντικές και υποστηρίζω την υποχρεωτική εκπαίδευση. Παρακολουθώ πολύ συχνά σεμινάρια και επισκέπτομαι grooming shows, ώστε να ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις.

Φ.Τ. Υπάρχουν χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απαιτείται να είσαι πτυχιούχος κάποιας σχολής και να έχεις παρακολουθήσει ανάλογα σεμινάρια. Η Ελλάδα ανήκει στην EGA, υπάρχει νεοσύστατο σωματείο, ο ΕΣΕΚΣ που στα λίγα χρόνια λειτουργίας του έχει θεσπίσει εξειδικεύσεις και πιστοποιήσεις των Ελλήνων groomer και έχει οργανώσει σεμινάρια και διαγωνισμούς. Θεωρώ απαραίτητη την εκπαίδευση των νέων groomer. Ο ίδιος, τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύω προσωπικό με προγράμματα, σεμινάρια και διορθωτικά σεμινάρια και προγράμματα εξειδικεύσεων φυλών και αναμφισβήτητα, είναι απαραίτητο ένας κομμωτής, για να λέγεται groomer να έχει εκπαιδευτεί επαρκώς για να μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα τόσο απαιτητικό επάγγελμα.

Όσον αφορά στο grooming, συνήθως σκεφτόμαστε τους σκύλους, με τις γάτες τι συμβαίνει;

Μ.Η. Πολλοί ιδιοκτήτες γατιών επισκέπτονται τα grooming salons. Υπάρχουν συνάδελφοι που εξειδικεύονται και περιποιούνται μόνο γάτες. Και αυτό αποδεικνύει την ιδιαιτερότητα, τη μοναδικότητα αλλά και τις ευκαιρίες του κλάδου.

Φ.Τ. Είναι γεγονός ότι η γάτα είναι πολύ ιδιαίτερο ζώο και λιγότερο εμπορικό, όσον αφορά στο grooming. Βέβαια, το επίπεδο στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό, γιατί έχουμε πολλούς επώνυμους εκτροφείς, με ιδιαίτερες φυλές, που χρειάζονται εκθεσιακό grooming. Προσωπικά, έχω αναλάβει αρκετά από αυτά τα ζώα και γνωρίζω πώς είναι η διαδικασία αυτή. Ο σκύλος έχει μεγαλύτερο κοινό, γιατί έχει περισσότερα πρότυπα φυλής.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές τάσεις στον χώρο του grooming αυτή τη στιγμή;

Μ.Η. Παρατηρώ ότι οι σκύλοι πλέον συγκαταλέγονται στα μέλη της οικογένειας. Οι ιδιοκτήτες δίνουν μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο ο επαγγελματίας groomer χειρίζεται το σκύλο τους. Παλαιότερα, οι ιδιοκτήτες επιθυμούσαν απλώς ο σκύλος τους να είναι καθαρός. Τώρα δίνουν προσοχή και στις λεπτομέρειες του καλλωπισμού και αγοράζουν αρκετά έξτρα αξεσουάρ και σαμπουάν για το σκύλο τους, από το μικρό κατάστημα που έχω στο salon μου. Επίσης βλέπω αρκετούς να περιμένουν τον μικρό τους φίλο στην αναμονή και ταυτόχρονα να κοιτούν τις βεβαιώσεις συμμετοχής μου σε σεμινάρια και διαγωνισμούς! Οι αγκαλιές μετά την περιποίηση είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ενθαρρύνει κάθε επαγγελματίας groomer.

Φ.Τ. Το βασικό είναι να έχουμε μία καλή επαφή, μία σταθερότητα απέναντι στον σκύλο και σεβασμό. Ο σκύλος νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν ξέρουμε να τον διαχειριστούμε. Μία καλή επαφή με το ζώο, αλλά και του ζώου απέναντ σε εμάς, μπορεί να μας εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα εργασίας. Οι ιδιοκτήτες, πλέον, έχουν ενσωματώσει τα ζώα τους μέσα στην οικογένεια, τα σέβονται και τα φροντίζουν εξίσου με τα υπόλοιπα μέλη. Προσέχουν πάρα πολύ το διατροφικό κομμάτι και είναι πολύ πιο προσεκτικοί, συγκριτικά με παλαιότερα, όσον αφορά στο grooming.
Οπότε επιλέγουν κάποιον groomer με κριτήριο τη συμπεριφορά του προς το ζώο και λιγότερο το καλό αισθητικό αποτέλεσμα της δουλειάς, αλλά βεβαίως υπάρχουν και ιδιοκτήτες που πραγματικά επιθυμούν οι σκύλοι τους ν’ αγγίζουν το πρότυπο της φυλής. Τους αρέσει να παρακολουθούν τη διαδικασία του grooming βλέποντας τη μεταμόρφωση του ζώου τους. Το επίπεδο στην Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά και συναντώ όλο και περισσότερους ανθρώπους που επιθυμούν να «αντιγράψουν» στα ζώα τους αυτό που βλέπουν σε μία έκθεση ή σε μία φωτογραφία.

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι μελλοντικές προκλήσεις που θα έρθει αντιμέτωπος ο χώρος του grooming;

Μ.Η. Είναι αναγκαία η πληροφόρηση των ιδιοκτητών κατοικίδιων για το τι μπορεί να προσφέρει το grooming στο σκύλο τους. Πλέον ο σκύλος θεωρείται αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να τα μεταχειρίζονται ως παιδιά. Με το να συμπεριφερόμαστε στους σκύλους μας με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία του grooming γίνεται πραγματικά πιο πολύπλοκη, αφού είναι γεγονός ότι στην πραγματικότητα ο σκύλος δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί κατά τη διαδικασία και ίσως να μην είναι εξοικειωμένος με αυτή.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό, οι ιδιοκτήτες να είναι πάντα σε επικοινωνία με μία καλή σχολή εκπαίδευσης σκύλων. Τα μαθήματα βασικής υπακοής είναι πάντα σημαντικά και τα θεωρώ απαραίτητα. Τέλος, είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να υπάρχει περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του groomer, του κτηνιάτρου που παρακολουθεί το μικρό ζώο, του εκπαιδευτή αλλά και γιατί όχι των εξειδικευμένων καταστημάτων με προϊόντα και αξεσουάρ για ζώα συντροφιάς. Ο καθένας επικεντρώνεται στον εξειδικευμένο τομέα του, αποτελούν όλα κρίκοι της ίδιας αλυσίδας, με κοινό στόχο να παρέχεται στο μικρό ζώο ό,τι είναι απαραίτητο για την ευζωία του.

Φ.Τ. Θεωρώ ότι είναι αναγκαία η πληροφόρηση των ιδιοκτητών κατοικίδιων. Ένας σκύλος μέσα στην καθημερινότητα της ζωής του ανθρώπου πρέπει να προσλαμβάνει κανόνες και βάσεις. Ξεκινάμε από μία βασική εκπαίδευση, από ένα εξειδικευμένο χώρο αγοράς προϊόντων και καταλήγουμε σε έναν κτηνίατρο και έναν επαγγελματία groomer. Αυτός είναι ο σωστός συνδυασμός που θα εξασφαλίσει την υγεία του κατοικίδιου, αφενός και αφετέρου τη δυνατότητα να ενημερώνεται ο καταναλωτής-ιδιοκτήτης-γονιός του κατοικίδιου σωστά, ούτως ώστε να έχει όσο το δυνατόν λιγότερο προβλήματα σχετικά με το ζώο του. Τώρα, αναφορικά με τις μελλοντικές προκλήσεις στο χώρο του grooming, διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία μεγάλη εξέλιξη στην Ελλάδα. Όσο το επίπεδο ανεβαίνει, αναπόφευκτα θα υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στο καλό, στο κακό και στο μέτριο. Θα υπάρχει κατά κάποιον τρόπο μία άμιλλα.

Πηγές: https://globalpets.community/, PETS International