Συμβουλές marketing για κτηνιάτρους

Είσαστε κλινικός κτηνίατρος! Είσαστε εξαιρετικός στη δουλειά σας και θέλετε να κάνετε πάντα το καλύτερο για τους ασθενείς και τους πελάτες σας. Ίσως, όμως, αισθάνεστε ότι η επιχείρησή σας δεν αναπτύσσεται με τους ρυθμούς που θα επιθυμούσατε.
Και η προσέλκυση νέων πελατών γίνεται όλο και πιο δύσκολη σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

γράφει η Έλλη Καλεμτζάκη, κτηνίατρος ΑΠΘ, ICF Accredited Coach, NLP Certified Practitioner

Ίσως έως σήμερα πιστεύατε ότι δεν χρειάζεστε το marketing για την επιχείρησή σας. Ότι αρκεί το γεγονός ότι είσαστε εξαιρετικός κλινικός κτηνίατρος για να αποκτήσετε καλή φήμη και να διευρύνετε το πελατολόγιό σας. Δεν θα ήταν υπέροχο να γνωρίζατε πώς να προσελκύσετε περισσότερους πελάτες, με τους οποίους χαίρεστε να συνεργάζεστε, σας αμείβουν καλά για τις υπηρεσίες σας και σας συστήνουν σε άλλους πελάτες; Για να το πετύχετε αυτό, χρειάζεστε μία στρατηγική marketing. Για πολλούς κτηνιάτρους, η έννοια του marketing είναι άγνωστη. Κάποιοι, μάλιστα, θεωρούν το marketing περιττό. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για μία επένδυση, η οποία μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος!
Σ’ αυτή τη στήλη θα βρείτε συμβουλές marketing που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε την επιχείρησή σας, να προσελκύσετε περισσότερους και καλύτερους πελάτες, με σκοπό να απολαμβάνετε τη μέγιστη ικανοποίηση από την εργασία σας.

Η δύναμη της σύνδεσης με τους πελάτες σας σε συναισθηματικό επίπεδο
Την περασμένη εβδομάδα είχα μία συζήτηση την Ελένη, κτηνίατρο και πελάτισσά μου, για τη δύναμη της συναισθηματικής σύνδεσης με τους πελάτες. Η Ελένη είναι εξαιρετική κτηνίατρος, με εντυπωσιακό βιογραφικό. Η σελίδα «Σχετικά με μας» στον ιστότοπό της περιγράφει με σαφήνεια τις αξιοσημείωτες γνώσεις και ικανότητές της, που είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας μελέτης και σκληρής εργασίας. Αλλά αυτό που δεν διακρίνει κανείς μέσα από την περιγραφή της Ελένης σ’ αυτήν την ιστοσελίδα, είναι η ζεστή και ελκυστική παρουσία της, η χαρισματική προσωπικότητά της, η αγάπη και αφοσίωσή της στους ασθενείς της, οι ισχυρές αξίες της και η αξιόλογη συμβολή της ως μητέρας, συζύγου, επαγγελματία και ενεργού μέλους της τοπικής κοινότητας.
Γιατί είναι σημαντικό για την Ελένη να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες στον ιστότοπό της; Επειδή η σελίδα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στους επαγγελματικούς ιστότοπους των κτηνιάτρων είναι η σελίδα «Σχετικά με εμένα». Αυτή είναι η σελίδα που επισκέπτονται οι πελάτες σας για να ανακαλύψουν ποιος είστε! Εδώ έχετε τη μεγαλύτερη ευκαιρία να μοιραστείτε την «ιστορία» σας και να δημιουργήσετε μία αυθεντική σύνδεση μαζί τους!

Εδώ είναι 5 βασικά στοιχεία που πρέπει να συμπεριλάβετε στη σελίδα «Σχετικά με εμάς», τα οποία θα σας βοηθήσουν να συνδεθείτε αποτελεσματικά με τους πελάτες σας:

1 Καταρχήν, τι σας ώθησε να γίνετε κτηνίατρος. Υπάρχει μία ιστορία γύρω από αυτό; Ήταν η αγάπη σας για τα ζώα; Τι σας γοητεύει στο επάγγελμα του κτηνιάτρου;

2 Διατυπώστε ξεκάθαρα και αυθεντικά τις αξίες σας. Έτσι θα προσελκύσετε άτομα που έχουν τις ίδιες αξίες – και αυτοί είναι οι ιδανικοί πελάτες για εσάς.

3 Δείξτε την ανθρώπινη πλευρά σας. Η εκπαίδευση και οι επιστημονικές σας γνώσεις είναι σημαντικές, αλλά οι πελάτες θέλουν να συνδεθούν με τον άνθρωπο, όχι μόνο με τον επαγγελματία. Μην διστάσετε να μοιραστείτε φωτογραφίες των κατοικίδιών σας, τα χόμπι σας και τα ενδιαφέροντά σας εκτός από την εργασία σας.

4 Αποκαλύψτε τα επαγγελματικά σας επιτεύγματα. Τι έχετε επιτύχει για τους ασθενείς σας; Έχετε αναπτύξει κάποια συγκεκριμένα μοντέλα, θεωρίες ή προσεγγίσεις; Έχετε γράψει άρθρα ή βιβλία; Έχετε δώσει συνέντευξη στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση; Εάν είστε λίγο ή πολύ διάσημος, μιλήστε γι’ αυτό.

5 Φυσικά, συμπεριλάβετε την εκπαίδευση και τα διαπιστευτήριά σας που αποδεικνύουν ότι μπορείτε να προσφέρετε τις υπηρεσίες που υπόσχεστε.

Θυμηθείτε! Ο στόχος σας εδώ, είναι να συνδεθείτε με τους πελάτες σας σε συναισθηματικό επίπεδο!

Έλλη Καλεμτζάκη
Η Έλλη Καλεμτζάκη έπειτα από 20 χρόνια εμπειρίας στo κτηνιατρικό marketing και τη διατροφή των μικρών ζώων, ίδρυσε τη δική της επιχείρηση ως κτηνιατρικός σύμβουλος, με στόχο να βοηθήσει τους κλινικούς κτηνιάτρους να έχουν μία πιο επιτυχημένη και κερδοφόρα επιχείρηση, περισσότερους και πιο ευχαριστημένους πελάτες και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη δουλειά τους. Η Έλλη είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Professional Coach, πιστοποιημένη από το International Coach Federation και Certified Practitioner Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού. Ζει και εργάζεται στην Πράγα τα τελευταία 6 χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.vetconsultancy.com.