Reinder Sterenborg

Τον γνώρισα το 2000 στη Νυρεµβέργη στα πλαίσια της έκθεσης INTERZOO.
Είχαµε νωρίτερα ανταλλάξει αλληλογραφία και είχα καταφέρει να τον πείσω να µου κλείσει µια συνάντηση. Από τότε µέχρι και σήµερα µε τιµά µε τη συνεργασία του και την εµπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό µου.

Ο Reinder Sterenborg ξεκίνησε την καριέρα του στη διεθνή βιομηχανία προϊόντων για κατοικίδια ζώα το 1983, σαν Γενικός Γραμματέας του ∆ιεθνούς Εμπορικού Οργανισμού Κατοικιδίων (International Pet Trade Organization), όπου και εργάστηκε για πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κατάφερε να δημιουργήσει ένα ισχυρό διεθνές δίκτυο που απλωνόνταν σε όλα τα στάδια επιχειρηματικής δράσης και σε όλο το κόσμο.
Ένα δίκτυο που απλώνεται μέχρι και σήμερα από την παραγωγή μέχρι και τη διανομή προιόντων και ειδών για όλα τα κατοικίδια. ∆εν τον χαρακτηρίζουν λοιπόν άδικα ως τη «γάτα» στη Παγκόσμια Βιομηχανία Pet. Όταν του ζήτησα να μου δώσει την άδεια να τον κάνω «εξώφυλλο», ξαφνιάστηκε. Σε δεύτερο χρόνο και μετά από «ώριμη σκέψη» όπως μου είπε, μου έδωσε τη θετική του απάντηση. Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα να μπορώ να φιλοξενώ σκέψεις του στο πρώτο τεύχος του περιοδικού PetsToday.
Όπως μου προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι στηρίζει τις επιχειρηματικές μου απόφασεις δίνοντάς μου την αποκλειστικότητα του περιοδικού του σε Ελλάδα και Κύπρο.
Το 1989 ο Reinder, ξεκίνησε το πρώτο εμπορικό περιοδικό για κατοικίδια, με το όνομα PETS Europe. Τα πρώτα χρόνια, το περιοδικό, δημοσιεύτηκε σε τέσσερις γλώσσες και μοιράστηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο άνεμος της παγκοσμιοποίησης την δεκαετία του ‘90, παρέσυρε και την αγορά των κατοικιδίων. Το PETS Europe έγινε ένα από τα πιο γνώστα περιοδικά παγκοσμίως, και ήταν αυτός ο λόγος για τον οποίο το 1996 το όνομά του άλλαξε σε PETS International Magazine. Αυτή δεν ήταν η μόνη αλλαγή: το περιοδικό που ήταν το μόνο που σε εκείνη την περίοδο δημοσιευόταν στα Αγγλικά, είχε μια εκπληκτική άνοδο στην διεθνή αγορά.
Έτσι και ενώ ο Reinder ξεκίνησε το 1989 διανέμοντας το περιοδικό σε έξι Ευρωπαικές χώρες, σήμερα το PETS International διαβάζεται σε περισσότερες από 130 χώρες παγκοσμίως.
Η έκδοση του περιοδικού PETS International, δεν είναι η μόνη δραστηριότητα του Reinder και της εταιρίας του, στην οποία ας σημειωθεί ότι η γυναίκα του Corine Van Winden παίζει σημαντικό ρόλο. Aπό το 1999 διοργανώνει το ∆ιεθνές Συνέδριο: Global PETS Forum, το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο κα σε διαφορετική πόλη της Ευρώπης και συγκεντρώνει περισσότερα από 200 ανώτατα στελέχη εταιριών τόσο από τον χώρο της Βιομηχανίας όσο και από τον χώρο του Λιανεμπορίου.

μία ακόμα δραστηριότητα την οποία ο Reinder ξεκίνησε την δεκαετία του ’90 είναι η έκδοση του PETS International Buyers Guide, ενός ετήσιου οδηγού που έχει φτάσει στις μέρες μας να αποτελείται από περίπου 300 σελίδες και να θεωρείται ως «η Βίβλος της Βιομηχανίας Κατοικιδίων». Επίσης, πολύ νωρίς κατάλαβε την σημαντικότητα του διαδικτύου σαν ένα φαινόμενο που θα επηρέαζε και την βιομηχανία των κατοικιδίων. Το 1996, ξεκίνησε την πρώτη σελίδα του PETS International στο διαδύκτυο, που σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικό portal, με πληροφορίες, συνέδρια και εκθέσεις για τη παγκόσμια αγορά. Αλλά δεν τελειώνει εδώ: ο Reinder επισκέπτεται πολλές ∆ιεθνείς Εμπορικές Εκθέσεις για κατοικίδια ζώα άλλωτε σαν εκθέτης και άλλωτε σαν επισκέπτης, ενώ πολλές φορές τον καλούν ως ομιλητή σε πολλά Επαγγελματικά ∆ιεθνή Συνέδρια. Παρ’ όλο που, όπως είναι φυσικό, η δουλειά απασχολεί τον Reinder πολλές ώρες την ημέρα, εκείνος βρίσκει τον απαιτούμενο χρόνο για να περάσει με την οικογένειά του ήρεμα και χαλαρά. Τα ζώα αποτελούν επίσης ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο τόσο στην επαγελματική όσο κι στην προσωπική του ζωή: Eδώ και μερικά χρόνια είναι περίφανος ιδιοκτήτης ενός Flatcoat Retriever με το όνομα Ase, ενός σκύλου που του δίνει ενέργεια όταν ο Reinder δεν ταξιδεύει ανά τον κόσμο. Φέτος, στις 20 Ιουνίου, ο Reinder έκλεισε τα πενήντα του χρόνια. Τον νιώθω όμως πάντα νέο και δραστήριο. Έναν άνθρωπο που έχει καταφέρει να διατηρεί το επιχειρηματικό του πνεύμα, που έχει μια αποστολή και ένα όραμα: Να συνδέει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες διαφορετικών ανθρώπων στην παγκόσμια αγορά των ζώων συντροφιάς.

Το άρθρο είναι από το 1ο τεύχος του περιοδικού μας (Pets Today#1, Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2005) στο οποίο ο Reinder ήταν το τιμώμενο πρόσωπο και το εξώφυλλό του.

Αναδημοσιεύεται εις μνήμην του.