Άνοδος μεγεθών και επενδύσεις από τη ΒΙΟΖΩΚΑΤ

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ 2020 ΑΠΟ ΤΟ 2019

δελτίο τύπου της εταιρείας ΒΙΟΖΩΚΑΤ


Μια πολύ καλή χρονιά ήταν για τη βιομηχανία ζωοτροφών Βιοζωκάτ Α.Ε. το 2020, καθώς αύξησε τον κύκλο εργασιών της στα 13,546 εκατ. ευρώ από 12,098 εκατ. ευρώ του 2019, με παράλληλο τριπλασιασμό σχεδόν της προ φόρων κερδοφορίας της, η οποία διαμορφώθηκε σε 1,178 εκατ. ευρώ έναντι 417.000 ευρώ του 2019, ενώ το 2021 «τρέχει» με νέα άνοδο εργασιών για την εταιρεία, η οποία δρομολογεί νέο επενδυτικό πρόγραμμα.
Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Τάσος Κυριακίδης, παρά τα προβλήματα με την πανδημία το 2020 ο κλάδος των τροφίμων που εξαρτώνται από την κτηνοτροφία αναπτύχθηκε σημαντικά και ιδιαίτερα η ελληνική βιομηχανία τυριού, η οποία σημείωσε καινούργια ρεκόρ στις διεθνείς αγορές. Επίσης, το 2020 ήταν μία καλή χρονιά για την προβατοτροφία, η οποία βγήκε από μία τριετή κρίση που αφορούσε τα υψηλά αποθέματα και τις χαμηλές τιμές της φέτας και του γάλακτος.
Όσον αφορά το 2021 -προσθέτει ο κ. Κυριακίδης- αυτό χαρακτηρίστηκε από τις συνεχείς ανόδους των τιμών, που ξεκίνησαν από το τέλος του 2020, με αποτέλεσμα να ανέβει πάρα πολύ το κοστολόγιο των ζωοτροφών, αλλά «η Βιοζωκάτ, κρατώντας μία υπεύθυνη στάση, απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος τον αυξήσεων των πρώτων υλών των ζωοτροφών». Στο πλαίσιο αυτό, η άνοδος των πωλήσεων της εταιρείας τη φετινή χρονιά προβλέπεται να είναι της τάξης 33,35%, και οι πωλήσεις της να ξεπεράσουν τα 18 εκατ. ευρώ.

Η Βιοζωκάτ συνεργάζεται με τη γαλλική εταιρεία τεχνολογίας Idena, η οποία έχει πρωτοποριακή έρευνα και ανάπτυξη στον χώρο των ζωοτροφών και την χρησιμοποιεί ως σύμβουλο, ενώ παράλληλα η μακροχρόνια συνεργασία της με την εταιρεία-ηγέτη στη γερμανική αγορά Josera έχει αποδώσει καρπούς λόγω της εξειδίκευσης της γερμανικής εταιρείας σε προϊόντα που αφορούν την υγεία, την ευζωία και την παραγωγικότητα των μοσχαριών και αγελάδων. Μία ακόμη εταιρεία η οποία βοήθησε στην ανάπτυξη της Βιοζωκάτ είναι η Fanon από την Κροατία, που συμπληρώνει την γκάμα της.
Καλή χρονιά ήταν το 2020 και για την Ad pet (Α.&Δ. Τριανταφύλλου), η οποία είναι θυγατρική του ομίλου Βιοζωκάτ, εμπορεύεται τροφές και αξεσουάρ για κατοικίδια ζώα και αντιπροσωπεύει τα σχετικά προϊόντα της JOSERA για κατοικίδια. Ο κύκλος εργασιών της το 2020 διαμορφώθηκε σε 1,461 εκατ. ευρώ με προ φόρων κέρδη 191.000 ευρώ.

Νέα επένδυση
Το 2020 η Βιοζωκάτ ολοκλήρωσε επένδυση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ στην έδρα της στην Πιερία, η οποία αφορούσε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκατάσταση συστημάτων logistics και φωτοβολταϊκών, ενώ προτίθεται να καταθέσει φάκελο προς ένταξη στον νέο αναπτυξιακό νόμο για νέο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους μέχρι 2 εκατ. ευρώ, για διάφορες δραστηριότητες.