ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
γράφει ο Κωνσταντίνος Σφήκας, Πρόεδρος ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.
Ο Σύλλογός μας, από τη δεκαετία του 2000 ως Σύλλογος Μακεδονίας – Θράκης τότε και στη συνέχεια με την τωρινή του μορφή, διατηρούσε πάντα επαφές με το εκάστοτε αρμόδιο Υπουργείο και συμμετείχε ενεργά στις διαβουλεύσεις που έγιναν παρουσία του συνόλου των φορέων, τόσο για το νόμο 4039/12 όσο και για τις μετέπειτα νομοθετικές ενέργειες.
Μετά έκπληξης διαπιστώσαμε ότι η πλειοψηφία των φορέων – μεταξύ αυτών και ο δικός μας Σύλλογος – δεν κλήθηκαν σε διαβούλευση για το νέο σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε από αναρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Εσωτερικών.
Κατόπιν έντονων προσπαθειών για επαφή τόσο με το Υπ.Εσ. όσο και με το Υπ.Α.Α.Τ. πετύχαμε να προσκληθούμε από το Υπ.Α.Α.Τ να λάβουμε μέρος στην επεξεργασία του Νομοσχεδίου ως μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής και συνεπώς να παραλάβουμε το Νομοσχέδιο και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.
Συμφωνούμε ότι το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων χρήζει αντιμετώπισης. Ωστόσο, μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι το Νομοσχέδιο μας θίγει ως κλάδο:
- Απαγορεύει την πώληση σκύλου και γάτας στα Pet Shops, που αυτή τη στιγμή γίνεται νόμιμα από το δικό μας κλάδο, ενώ νομιμοποιεί την παράνομη πώληση τους από ιδιώτες και ερασιτέχνες εκτροφείς, χωρίς καμία πρόβλεψη για είσπραξη ΦΠΑ και φόρων που αναλογούν σε αυτές τις πωλήσεις.
- Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την επιβίωση των νόμιμων επαγγελματιών του κλάδου, μέρος των οποίων θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο εργασίας και συνεπώς τρόπο επιβίωσης, ενώ για άλλους θα υπάρξει σημαντική μείωση του εισοδήματος τους. Αυτό το εισόδημα που προκύπτει από νόμιμες πωλήσεις του κλάδου μας, θα μετακυλήσει στις παράνομες.
- Θα επηρεάσει αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξης του κλάδου μας, ενός από τους εξαιρετικά ελάχιστους κλάδους της αγοράς που παρουσίασαν ανάπτυξη εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας του COVID-19 και της συνεπακόλουθης ύφεσης.
- Στοχοποιεί τον κλάδο μας ως υπαίτιο για την ύπαρξη αδέσποτων ζώων, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν ισχύει: όλα τα ζώα που εισάγονται και πωλούνται από τον κλάδο μας υποχρεωτικά είναι σημασμένα και καταχωρημένα στο σύστημα TRACES. Κατά την πώλησή τους, καταχωρούνται στα στοιχεία του αγοραστή. Σε περίπτωση εγκατάλειψης, ο ιδιοκτήτης μπορεί να εντοπιστεί και να αποδοθούν ευθύνες.
Αυτό, δυστυχώς, δεν ισχύει στους εκτροφείς της «πίσω αυλής», ούτε τους «εμπόρους του αυτοκινητόδρομου». - Δε σέβεται τον καταναλωτή. Οι νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου μας μπορούν να ελεγχθούν από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει σε οικίες παρά μόνο με εισαγγελικό ένταλμα κατόπιν καταγγελίας.
- Προωθεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό από παράνομες πρακτικές.
- Αντί να προάγει την υπεύθυνη κηδεμονία, νομιμοποιεί την εγκατάλειψη!!
- Θέτει έναν οριζόντιο ορισμό της κακοποίησης, χωρίς καμία διαβάθμιση, δίνοντας κακουργηματικό χαρακτήρα σε κάθε παράβαση του, από την κακή μεταχείριση έως – δίκαια πλέον – το βασανισμό και τη θανάτωση ενός ζώου.
- Δε σέβεται ούτε το Ελληνικό Δίκαιο, αλλά ούτε καν τη κοινή λογική.
Επιπρόσθετα:
- Δε σέβεται επιστημονικά δεδομένα καθώς σύσσωμος ο Κτηνιατρικός κλάδος, μαζί με όλη την Ακαδημαϊκή Κοινότητα των Κτηνιάτρων, έχει ταχθεί ενάντια σε πληθώρα άρθρων του Νομοσχεδίου.
- Δε σέβεται την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες που υποχρεούται να ακολουθήσει η κάθε χώρα – μέλος στο τομέα της εκτροφής ζώων.
- Δε σέβεται τη Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια καθώς οι ζωοανθρωπονόσοι τίθενται σε τρίτη – ούτε καν δεύτερη – μοίρα.
- Δε σέβεται την ίδια την ευζωία των ζώων συντροφιάς που διαλαλεί ότι προστατεύει.
- Δε σέβεται τα ζώα καθώς επιβαρύνονται τα ίδια για τυχόν λανθασμένες επιλογές των κηδεμόνων τους.
- Δε σέβεται τον πολίτη και την ιδιωτικότητα των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του ως κηδεμόνα ζώου και του ιατρικού απορρήτου των ασθενών.
- Δίνει σε αυτόκλητους φιλόζωους, σε απλούς ιδιώτες, εξουσία να καταγγέλλουν απρόσωπα, οι ίδιοι να ελέγχουν τις καταγγελίες κακοποίησης και να γίνονται δημόσιοι κατήγοροι στα δικαστήρια.
Το νέο νομοσχέδιο στοχοποιεί τον κλάδο μας ως υπαίτιο για την ύπαρξη αδέσποτων ζώων, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν ισχύει: όλα τα ζώα που εισάγονται και πωλούνται από τον κλάδο μας υποχρεωτικά είναι σημασμένα και καταχωρημένα στο σύστημα TRACES
Επιπτώσεις θα υπάρξουν στην Ελληνική Οικονομία, όχι μόνο λόγω των απωλειών ΦΠΑ και άλλων φόρων, όχι μόνο λόγω θέσεων εργασίας που θα χαθούν, αλλά και λόγω των αδέσποτων ζώων που αναμένουμε πως ο αριθμός τους θα πολλαπλασιαστεί λόγω διαφόρων διατάξεων που περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο.
Ο κλάδος μας συκοφαντείται για κακές συνθήκες διαβίωσης των ζώων, τη στιγμή που αυτό ούτε μπορεί να αποδειχθεί, αλλά ούτε και ισχύει. Νοιαζόμαστε για την ευζωία των ζώων που εμπορευόμαστε και όχι μόνο. Αυτά μας προσφέρουν τα προς το ζην, όχι μόνο έως ότου πάνε στους τελικούς τους ιδιοκτήτες αλλά και μετά, καθώς επιδιώκουμε μακρόχρονη σχέση πελάτη – καταστήματος.
Κατηγορούμαστε από αυτόκλητους φιλόζωους ότι είμαστε έμποροι ψυχών, επειδή είμαστε επαγγελματίες του κλάδου. Προφανώς ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, εφόσον έμποροι ψυχών θεωρούνται οι επαγγελματίες αλλά όχι οι ερασιτέχνες και οι ιδιώτες που δρουν παράνομα και συχνά με αμφίβολες πρακτικές, τόσο για τις συνθήκες εκτροφής όσο και διαβίωσης των ζώων τους.
Θεωρούμαστε στυγνοί επαγγελματίες. Το επάγγελμα αυτό, για τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου μας, ξεκίνησε από την αγάπη για τα ζώα συντροφιάς. Δεν είναι δυνατόν να το κάνει άνθρωπος που δεν αγαπάει τα ζώα και οι εξαιρετικά λίγες εξαιρέσεις δεν επιβιώνουν επαγγελματικά.
Ο κλάδος μας συκοφαντείται για κακές συνθήκες διαβίωσης των ζώων, τη στιγμή που αυτό ούτε μπορεί να αποδειχθεί, αλλά ούτε και ισχύει.
Τα τελευταία χρόνια, το σύνολο σχεδόν των Pet Shops, έχουν καταργήσει τη «βιτρίνα» στο σκύλο και τη γάτα, χωρίς να υπάρχει καμία νομική υποχρέωση αλλά υπακούοντας στα ιδία φιλοζωικά συναισθήματα. Η πώληση σκύλου και γάτας γίνεται κατόπιν παραγγελίας, με ελάχιστη παραμονή των ζώων στα καταστήματα, πληρώντας τους όρους ευζωίας και τηρώντας συνεργασίες με κτηνιάτρους για τον έλεγχο της υγείας των ζώων.
Ο κλάδος μας συμφωνεί στην απαγόρευση της έκθεσης σκύλου και γάτας σε βιτρίνα και της πώλησης μόνο κατόπιν παραγγελίας.
Επιθυμούμε να θέσουμε εξ αρχής τους όρους παραμονής και πώλησης αυτών των ζώων με το Υπουργείο. Το μένος κατά του κλάδου μας, προκαλεί την εύλογη απορία: Γιατί; Ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτό και ποιοι θα ωφεληθούν;
Συνεπώς, τίθενται τα εξής ερωτήματα στην Ελληνική Κυβέρνηση:
- Θα ανταποκριθεί στην κοινή λογική ή θα γίνει φερέφωνο αυτών που φωνάζουν πιο δυνατά, παρουσιάζοντας αστήρικτες κατηγορίες και την υποτιθέμενη υποστήριξη ενός πλασματικού πλήθους ψηφοφόρων;
- Θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του κλάδου μας να υποστηρίξει τους νόμιμους επαγγελματίες ή θα επιβραβεύσει τις παράνομες πρακτικές;
Κρίνουμε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει καν να τεθεί προς διαβούλευση, εφόσον η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να γίνει δημόσιος περίγελος, όχι μόνο πανελλαδικά αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, κρίνεται ως ανεφάρμοστο, ιδίως εκτός αστικών κέντρων.
Παρατηρώντας τις κινήσεις της Κυβέρνησης για επίσπευση του Νομοσχεδίου, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι θα πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την επεξεργασία του, καθώς η εφαρμογή του θα επηρεάσει όχι μόνο τους επαγγελματίες και τους πολίτες της χώρας, αλλά και τις αθώες ψυχές των ζώων συντροφιάς.
Η βιασύνη της Κυβέρνησης να ολοκληρώσει το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σκοπός της δεν είναι η εφαρμογή των άρθρων ενός, κατά κοινή ομολογία ανεφάρμοστου πρακτικά νομοσχεδίου, αλλά η ικανοποίηση των παράλογων απαιτήσεων μιας μικρής μειοψηφίας!
Ευχόμαστε και ελπίζουμε η Πολιτική Ηγεσία της Ελλάδας να αποδείξει λάθος αυτό το συμπέρασμα.
Ο Σύλλογός μας είναι στη διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης για εποικοδομητικό διάλογο, με τη συμμετοχή του συνόλου των φορέων. Μόνο μέσω υγειούς διαλόγου, πολυφωνίας και επιχειρημάτων μπορεί να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα για τη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, για τους πολίτες της Ελλάδας και για τα ζώα συντροφιάς.