Ανοικτή Επιστολή προς όλα τα μέλη και τους συναδέλφους

γράφει o Κωνσταντίνος Σφήκας, Πρόεδρος ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ

Διανύουμε μια περίοδο που λαμβάνουν χώρα ραγδαίες εξελίξεις για τον κλάδο μας. Αντίστοιχα όμως, έντονη ήταν και η δραστηριότητα του Συλλόγου. Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη να σας ενημερώσω μέσω της παρούσας ανοικτής επιστολής που ζήτησα να δημοσιευτεί στο επαγγελματικό μας περιοδικό.

Στις 19 Ιανουαρίου 2021, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ένα νέο Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Επίσης, ανακοίνωσε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο, στο Υπουργείο Εσωτερικών. Άμεσα ήρθαμε σε επαφή με το Υπ.Α.Α.Τ. για επιβεβαίωση της ανακοίνωσης και ξεκινήσαμε τη διαδικασία για να λάβουμε προσχέδιο του Νομοσχεδίου που ετοίμαζε το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να μπορέσουμε να γνωμοδοτήσουμε.

Στις 24 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, εξήγγειλαν το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται πληθώρα διατάξεων τόσο για τους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς, κυρίως σκύλου και γάτας, όσο και για τους όρους εκτροφής αλλά και για το εμπόριο τους. Άμεσα, αναρτήσαμε την κυβερνητική εξαγγελία στη σελίδα του Συλλόγου μας στο Facebook.

Ο Σύλλογος μας έχει μακρύ παρελθόν συνεργασίας με το αρμόδιο υπουργείο. Ήδη από τη δεκαετία του 2000, ως Σύλλογος Μακεδονίας – Θράκης τότε, συνεργαστήκαμε για το νόμο 4039/12 που αποτελεί το ισχύον νομικό πλαίσιο. Επίσης, γνωμοδοτήσαμε στην επόμενη προσπάθεια νομοθετικής μεταρρύθμισης που έγινε από τον κ. Τσιρώνη το 2017 – 2018.
Ωστόσο, σε αυτό το νομοσχέδιο και με την εξαίρεση κάποιων Φιλοζωικών σωματείων και συλλόγων εκτροφέων, παρακάμφθηκαν πλήρως όλοι οι υπόλοιποι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας. Αλλά δε μείναμε άπραγοι.

Ήδη από την κυβερνητική παρουσίαση, το νομοσχέδιο φαινόταν να αποτυπώνει φωτογραφικά την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, κάτι που μας έκανε να αναρωτιόμαστε: Όταν ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε το νομοσχέδιο του κ. Τσιρώνη ως έκτρωμα, έχει άραγε αντικρύσει αυτό που ετοίμασε το δικό του επιτελείο; Φοβόμαστε ότι θα πρέπει να προσέχει περισσότερο ποιους ανθρώπους εμπιστεύεται.

Από τις 22 Ιανουαρίου έχουμε στείλει επιστολές και έχουμε προσπαθήσει να έρθουμε σε επαφή με τα γραφεία των κ. Βορίδη, Υπουργού Εσωτερικών, και του κ. Πέτσα, Υφυπουργού Εσωτερικών στον οποίο έχει ανατεθεί το Νομοσχέδιο. Αιτηθήκαμε το προσχέδιο του νομοσχεδίου και συνάντηση με το Υπουργείο. Κατόπιν επανειλημμένων επαφών με τα γραφεία των Υπουργών, το αίτημα μας για το προσχέδιο του νομοσχεδίου απορρίφθηκε ενώ για την συνάντηση με το Υπουργείο ενημερωθήκαμε ότι ο κ. Πέτσας έχει ενημερωθεί σχετικά, χωρίς να λάβουμε άλλη απάντηση.

Την Πρώτη Φεβρουαρίου στείλαμε επιστολή και ήρθαμε σε επαφή με το γραφείο του Υπουργού Α.Α.Τ. κ. Λιβανού με τα ίδια αιτήματα. Ακολούθησαν επανειλημμένες επαφές με το Υπουργείο.
Στις 3 Μαρτίου, προσωπικά, ως Πρόεδρος του Συλλόγου, έκανα διάσκεψη με το γραφείο του Υπουργού Α.Α.Τ. όπου έγινε πλήρης ενημέρωση για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου. Στις 7 Μαρτίου, ο Σύλλογος μας κατέθεσε επιστολή στο γραφείο του Υπουργού Α.Α.Τ. με τις παρατηρήσεις του επί του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται.
Στις 9 Μαρτίου κληθήκαμε επιτέλους από το Υπ.Α.Α.Τ. να συμμετάσχουμε στην επεξεργασία του νομοσχεδίου από τις ομάδες εργασίας του Υπ.Α.Α.Τ και του Υπουργείου Εσωτερικών ως μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής.
Στις 16 Μαρτίου καταθέσαμε τις προτάσεις μας επί του συνόλου του Νομοσχεδίου.

Η άμεση αντίδραση του Συλλόγου, η επιμονή και η τοποθέτηση των απόψεων μας με ισχυρή επιχειρηματολογία, μας επέτρεψε να αποκτήσουμε βήμα στο Υπ.Α.Α.Τ. και μέσω αυτού και στο Υπουργείο Εσωτερικών, να ανοίξουμε δίαυλο επικοινωνίας για να δηλώσουμε και να στηρίξουμε τα συμφέροντα του κλάδου μας. Επίσης, στις 10 Μαρτίου, αποστείλαμε κοινή επιστολή στα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Α.Α.Τ. όπου ενημερώνουμε για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου στον κλάδο μας αλλά και τον οικονομικό αντίκτυπο για το Κράτος.

Επιπρόσθετα, αιτηθήκαμε μείωση του ΦΠΑ στις τροφές σκύλου και γάτας από 24% σε 13%, ως είδη πρώτης ανάγκης, με επιστολή που στείλαμε στις 27 Ιανουαρίου στον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και στον Υφυπουργό κ. Βεσυρόπουλο. Το Υπουργείο ανταποκρίθηκε και στις 3 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε διάσκεψη μεταξύ του Υφυπουργού Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Βεσυρόπουλου, του Πρόεδρου του Συλλόγου κ. Σφήκα και του Γ.Γ. του Συλλόγου κ. Τριανταφύλλου. Στη διάσκεψη παρουσιάσαμε εμπεριστατωμένη έκθεση σχετικά με τα επιχειρήματα μας για μείωση του ΦΠΑ. Το Υπουργείο έδειξε θετική διάθεση στο αίτημα μας και είμαστε εις αναμονή της τελικής απάντησης του Υπουργού.

Επίσης, αιτηθήκαμε στο Υπουργείο Υγείας προτεραιότητα εμβολισμού για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις ειδών πρώτης ανάγκης, όπως είναι οι εργαζόμενοι του κλάδου μας. Λάβαμε απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Υγείας ότι το αίτημα μας έχει προωθηθεί στην επιτροπή εμβολιασμού για επεξεργασία.

Κατά τη διάρκεια των εξελίξεων του Lockdown και όχι μόνο, ενημερώνουμε τα μέλη για τις εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο μας. Ο Σύλλογός μας, με άμεσες και καίριες ενέργειες, έχει φροντίσει να βρισκόμαστε στο κέντρο των εξελίξεων. Άνθρωποι που μετρώνται κυριολεκτικά στα δάχτυλα του ενός χεριού αγωνίζονται για τα συμφέροντα του κλάδου μας, αλλά και της ζωοφιλίας γενικότερα, στοχεύοντας μακροπρόθεσμα. Έχουμε επιτύχει έργα γιγάντων παρότι νάνοι, παρά την πλήρη απαξίωση από τα μέλη μας, παρά την αποχή των μελών από τα κοινά του Συλλόγου, πρακτικά χωρίς καμία υποστήριξη και τα έξοδα να επιβαρύνουν εμάς τους ίδιους.

Υπενθυμίζουμε ότι εγγραφή μελών μπορεί να γίνει στο site του συλλόγου: https://pta-greece.gr και δεν υπάρχει υποχρεωτική συνδρομή.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα κοινά και να προασπιζόμαστε τα συμφέροντα του κλάδου μας… Εσείς;